„Mami, veau malul otavit! Hai, mami, veau malul!” :) Asa a grait Lady S, temporar deghizata in Alba ca Zapada ♥ Temporar e un fel de-a spune, pentru ca de vreo 2 saptamani tot Alba ca Zapada este… OK, cu pauze in care devine sirena :)
Noroc cu Alba, pentru ca asa a reinceput sa manance fructe, dupa o perioada destul de lunga de refuz. Mancatul merelor acum este, de fapt, o piesa de teatru. Clipim din gene, ne alintam putin, mirosim marul, muscam, oftam prelung, ne vaitam duios, apoi ne tavalim pe jos… „Ah, mi-e laaaau!” „Ce ai patit, printeso?” „Aaaah, ma doale bultica… Am mancat malul otlavit…” Si lesina. Acum o luam in brate si o mutam in patul de clestar, urmeaza o imbratisare pretioasa si un „sarut” patimas, iar printesa noastra isi revine, ne imbratisaza si ea, apoi o luam de la capat. Si uite asa, mananca 1-2 mere dintr-un foc :) Sa vedem ce se intampla cand schimba rolul… Ce fructe or manca celelalte printese? Ajutor! :)
In fine, sa va povestesc despre ultima mea descoperire in materie de granola. Nu sunt un fan al cerealelor pentru mic dejun, iar acum, fiind gluten free, cu atat mai putin. Daca ar fi totusi sa aleg ceva de acest gen, as alege o granola. O granola usor dulce, sigur crocanta, foarte aromata si combinata cu multe, foarte multe seminte. Fara strop de stafide, pentru ca nu am o relatie prea „dulce” cu acestea :)
Am gasit, in sfarsit, fulgi de ovaz fara gluten si i-am impartit in 2: o parte cookies cu ovaz, alta parte, granola. Ambele testate de baietii mei. Pe Lady S e greu sa o scoti din painica ei cu branzica sau cupcakes. „Mami, hai facem papi bun!” Asta inseamna, de obicei, ciocolata sau cupcakes :)  Am folosit piure de mere si scortisoara pentru a-i da o aroma de toamna si pentru a o atrage si pe Lady S. A functionat, intr-un fel. In loc de mic dejun, le serveste pe post de desert, fara lapte.
 
Granola cu mere si scortisoara
 

Granola de toamna – fara gluten

Ingrediente

  • 250 g fulgi de ovaz (fara gluten)
  • 200 g mix de seminte si nuci crude (de floarea soarelui, caju, in, susan, mac, dovleac, migdale)
  • 1/2 lgt esenta de vanilie
  • 1 lgt scortisoara macinata
  • 1/4 lgt ienibahar macinat
  • 1/4 lgt nucsoara fin rasa
  • 3 lg unt de cocos (incalzit usor pentru a fi la temperatura camerei)
  • 3-4 lg miere
  • 2 mere (decojite, fara seminte, fin rase pe razatoarea de sticla, ca pentru un piure de bebelus)
  • fistic crud si boabe de rodie

Mod de preparare

1. Incingem cuptorul la 180 grade C. Eu le-am pregatit o data la cuptor si a doua oara la deshidrator (10-12 ore la 45 grade). Daca le puteti deshidrata, atunci cu atat mai delicios rezultatul.
2. Amestecam toate ingredientele, mai putin piureul de mere.
3. Adaugam si piureul de mere, amestecand cu grija, fara a omogeniza complet, fara a marunti/diviza prea tare bucatile de granola.
4. Punem mixul de cereale si seminte intr-o tava tapetata cu hartie pentru copt, intindem cat mai uniform continutul si lasam granola la copt timp de 10 minute, apoi amestecam cu grija si mai lasam 10 minute la copt.
5. Cand granola este crocanta si are o culoare aurie, se scoate din cuptor, se raceste complet, apoi se pastreaza intr-un borcan etans.
6. Se serveste cu iaurt, fistic crud, rodie, miere. Cum va place mai mult. Pofta buna!

Nota

In functie de cuptor, e posibil ca timpul de coacere sa necesite modificari.

 
Inspiratia retetei: Granola cu banane (Green Kitchen Stories).  Delicioasa granola de toamna! Pofta buna!

Granola cu mere si scortisoara

Granola cu mere si scortisoara

 
Bine v-am regasit! Mi-a fost dor de blog, de voi! Ce mai faceti? Ce mai gatiti? Cum mai petreceti?
Cu drag,
Beatrice
aka Delicioasa
 
 
Autor: Eu sunt Beatrice, cake and party designer la Delicioasa Studio si food blogger pasionat de arome, culoare, fotografie, calatorii. Pe blogul meu, Delicioasa.com, scriu despre delicioase prajituri, experimente culinare inedite si calatorii de vis. Sunt mamica a trei puiuti adorabili. Pentru mine timpul petrecut in familie e prilej de sarbatoare. Cum altfel pot fi savurate delicioasele mele prajituri?  Bine ati venit!
 

SaveSave

SaveSave