Un mic dejun ideal pentru o dimineata frumoasa de toamna: clatite cu mac si aroma de vanilie & portocala, servite cu fructe coapte, pere, piersici si prune ♥ Cateva nuci, delicioasa miere crema de la Kzarine, cardamon & anason stelat si fructele coapte, insiropate si zemoase, o minune…
M-am trezit tarziu, cu un dor nestavilit de… clatite. Nu, nu imi era pofta. Din fericire, cele 3 sarcini ale mele au fost 3 experiente total diferite, cel putin pana acum. Daca la prima sarcina mi-a fost incredibil de rau in primele 5 luni, nesuportand vreun fel de miros sau mancare, hranindu-ma aproape numai cu apa si slabind 5 kg, acum nu am avut pofte. Deloc. Nici greturi. Ciudat. Unii spun ca ar fi semn ca e fetita. Eu spun ca e semn ca… organismul se schimba si hormonii se „joaca” altfel :) Oricum, pana acum nu stim daca este fetita sau baietel, puiutul nostru de om nu se lasa descoperit, se misca de parca ar fi la discoteca de fiecare data cand mergem la ecografie si gaseste pozitii care mai de care mai complicate pentru a ne trage in piept. Poznas bebelus :) A fost, pe rand, aproape fetita, apoi aproape baietel, apoi din nou s-ar putea fetita… Doctorii s-au tot incrancenat sa vada ce este, dar eu am fost mai calma ca niciodata. Sanatos bebelus sa fie. Atat ma intereseaza. Dupa ce pustiul meu mic a fost fetita pana la 7 luni si jumatate, la toate ecografiile, la unul dintre doctorii foarte buni, pentru a carui ecografie trebuie sa te programezi cu luni inainte, nu ma mai ambalez… Parca ma si vad in salon, la ecograf: „V-am spus sexul copilului?” „Da. ne-ati spus ca este fetita”. „Da, asa este.” Continua examinarea si, in ultimul minut, doctorul spune „Cred ca avem o surpriza… ”  „Adica?”  „Cred ca e baiat.”  Noi ne uitam unul la altul. Rad nervos. Sotul meu spune:  „Aveti inca 2 luni sa va razganditi, domnule doctor” „Nu prea cred. Uite!” Si ne-a aratat „masculinitatea” lui cu sageti, pe ecran, ba chiar ne-a facut si o fotografie. Uite asa, fetita noastra a fost de fapt baietel :) O scumpete de baietel, adorabil, glumet :)
Un rasfat de duminica dimineata pentru baietii mei iubiti: clatite cu mac (obligatoriu, preferatele mele) & fructe coapte cu aroma de cardamon, anason stelat si miere crema de vanilie.  Sper sa va placa.
Postez aceasta reteta pentru „Provocarea lunii Septembrie”,  Dulcea Romanie, gazduita de  Betty.

Clatite cu mac, aromate cu vanilie si coaja de portocala

Mix uscat: 280 g faina alba, cernuta + 2 lg mac + 2 lgt praf de copt + 50 g zahar + un varf de cutit de sare + coaja unei lamai, fin rasa
Mix lichid: 250 ml iaurt + 2 galbenusuri de ou + 150 ml lapte + 55 g unt topit si adus la temperatura camerei + 1 lgt esenta vanilie
2 albusuri de ou

Amestecam bine ingredientele lichide, apoi adaugam ingredientele uscate. Batem albusurile spuma si le adaugam in aluatul de clatite. Punem o tigaie la incins, pensulam putin ulei in tigaie, punem aluat pentru o clatita. Cand incep sa iasa bule de aer prin clatita, intoarcem clatita pe partea cealalta, cateva secunde, apoi o transferam pe o farfurie. Repetam pasii pentru fiecare clatita in parte.

Delicioase servite cu fructe coapte si mascarpone.

Fructe coapte: pere, prune, piersici & sirop de miere cu aroma de cardamon si anason stelat

1 para + 4 prune + 1 piersica
2 linguri de nuci+ 1 lingura miere crema cu vanilie
2 linguri de miere crema cu vanilie (de la Kzarine) + sucul unei jumatati de portocala
2 boabe de cardamon verde + 1 anason stelat

Spalam fructele, taiem para si prunele in jumatate, indepartam samburii, taiem piersica felii. Incingem cuptorul la 200 grade C. Punem nucile in miere si le pastram.

Asezam fructele intr-un vas pentru cuptor, presaram cu anason stelat si cardamon, punem miere si suc de portocale, apoi coacem fructele in cuptorul incins, aproximativ 20 de minute. In ultimele 4 minute adaugam nucile pastrate in miere.

Servim imediat fructele coapte, fie cu clatite sau simple, cu mascarpone. Delicioase :)
 
 
 

SaveSave