Dupa atata frig si… ploaie, iar s-arata soarele :)  A venit vara… Clar a venit vara. Afara este deja o caldura sufocanta care cere ice tea home made sau socata, o socata racoritoare si delicioasa. Se pregateste foarte usor si are aroma delicata a vacantelor la bunici, parfumul amintirilor din copilarie, savoarea clipelor de neuitat petrecute in curtea bunicilor, vara…
Anul trecut am incercat sa pregatesc prima socata, dar am sfarsit prin a o arunca integral. Nu mai stiu exact ce reteta am folosit, luata de pe net. Am obtinut un suc acidulat, dar intr-un mod neplacut, cu un miros neapetisant si bun de aruncat. Cat am regretat ca nu am prea stat pe langa bunica sa „fur” retetele ei minunate.
Anul acesta am hotarat sa refac experimentul, am cautat tot felul de solutii, m-am consultat cu mama si am obtinut ce am dorit :)
 
Socata - un experiment cu 3 arome si mult soare
 
Cum am pregatit socata de aceasta data? Am luat 3 borcane de 4,5 litri. Am pus in fiecare 5-6 flori mari de soc, in prealabil cufundate rapid in apa rece pentru a indeparta eventuale vietati, dar nu prea mult, pentru a nu „pierde” polenul. Am adaugat 2 lamai bio + 2 portocale (de dimensiuni medii) taiate felii subtiri, 5-6 linguri de miere ecologica de salcam, apoi am umplut borcanele cu apa rece. Pana aici,  compozitia a fost identica, dar m-am gandit sa ma joc putin cu aromele. Astfel, intr-un borcan am pus 1 lingura de lavanda uscata (din gradina mea), in altul 5 boabe de cardamon verde pe care le-am strivit intai cu lama cutitului, iar in cel de-al treilea, un baton de scortisoara. Am amestecat usor, am acoperit borcanele cu tifon si le-am scos in soare. Le-am lasat sa fie dezmierdate de razele soarelui timp de 2 zile, am amestecat cam de 2 ori pe zi (cu o lingura de lemn), apoi, inainte sa inceapa sa fermenteze, am strecurat sucul aromat si l-am turnat in sticle, pastrandu-l in frigider pana in momentul servirii. Delicios si racoritor nectar de vara ♥ Oare mai gasesc soc acum?
Concluziile experimentului:
– diferentele de arome nu au fost semnificative, socul avand un gust prea puternic. Scortisoara practic nu s-a simtit. Data viitoare incercam numai cardamon si lavanda.
– socata a fost aromata si acrisoara. Am preferat sa mai adaugam noi miere in momentul servirii. De fapt, am  servit-o chiar asa acrisoara, fiind perfecta pentru zilele calduroase.
– daca nu aveti lamai si portocale bio, atunci spalati-le cu apa calda, frecandu-le bine cu o perie, pentru a indeparta ceara de pe coaja acestora.
 
socata (1 of 1)-8
 
socata (1 of 1)-5
socata (1 of 1)-3Socata - un experiment cu 3 arome si mult soare
 
Promit sa scriu repede articolul cu cheesecake-ul raw vegan cu vanilie si visine :) Stiu ca il asteptati :) O zi frumoasa va doresc!