Dimineata am vrut pregatesc pumpkin bars, dar recitind reteta originala, am vazut ca aveam nevoie de 1 cup faina, 1 cup dovleac si 2 cup zahar. Ok, pe langa alte arome, unt, oua, dar cantitatea de zahar mi s-a parut exagerata si cum nu aveam prea mult timp sa experimentez, iar prajiturile americane extra dulci nu sunt tocmai pe placul familiei mele, am schimbat rapid directia. De multisor pusesem ochii pe o alta reteta nebunie a lui Joy. Reteta initiala avea pepite de ciocolata, dar pustiul meu mic, care nu iubeste ciocolata, m-a avertizat inainte sa plece la sport dimineata ca nu cumva bunatatea surpriza sa aibe cioco. Ce bunatate? „Las’ ca simt eu ca vrei sa pregatesti ceva…” Am zambit, l-am topit de pupaturi si, normal, am pregatit o bunatate :) Mai, ce ma cunoaste maimutica mea mica :)
Mi-am spus ca ar fi cazul sa experimentez o reteta de briose mai sanatoase, fara faina alba, desi stiam ca risc sa fie pietroi sa nu creasca sau sa nu se coaca la timp.  Din fericire, nu au fost probleme. In locul ciocolatei am folosit nuci si seminte de canepa. Faina slabesti mancand, kefir, ulei de rapita… Clar sanatos :) Sa va povestesc foarte pe scurt despre cateva dintre ingredientele sanatoase:
♥ Canepa: contine 20 de aminoacizi, proteina simpla, usor digerabila, acizi grasi esentiali, vitamina E, lecitina si inozitol (Vitamina B9), fitosterol, fitonutrienti, calciu, fier, fosfor, zinc, magneziu, cupru, vitamina E, mangan, sulf, omega 3
♥ Meiul: cereala bogata in fosfor, magneziu, lignan, fibre
♥ Faina Slabesti Mancand: faină de grâu măciniş total, proteină de soia, faină de soia, fibre, târâte de grâu, gluten vital, enzime naturale.
Copiii, bunica, husband si cei cativa musafiri care ne-au calcat pragul ieri au savurat briosele  simple sau cu mascarpone si dulceata de caise. Eu, dupa ce am savurat 1-2 simple, am simtit o pofta nestapanita de nutella… Daca as incerca? Dupa prima gura de briose cu  nutella, m-am topit. Heaven!
Mic dejun cald, delicios: briose cu dovleac, mei, seminte de canepa, nuci si extra scortisoara. Semintele de canepa au un usor gust de alune, iar meiul ramane usor crocant. Absolut delicioase. Cu sau fara nutella…Buna dimineata!

 

  • 250 g faina Slabesti Mancand, cernuta
  • 1/2 lgt sare + 1 lgt bicarbonat de sodiu
  • 1 1/2 lgt scortisoara + 1/2 lgt ghimbir macinat + 1/4 lgt nucsoara
  • 85 g bobite mei
  • 125 ml ulei de rapita
  • 160 g zahar brun
  • 2 oua mari
  • 280 g dovleac, taiat marunt + cateva cubulete extra pentru decor
  • 2 lgt esenta vanilie
  • 100 ml kefir
  • 70 g seminte de canepa
  • 30 g  nuci, taiate marunt
  • coaja unei jumatati de portocala
  • 2 lg dulceata de caise + 1 lg apa

Incingem cuptorul la 160 grade C. Pregatim o tava pentru briose. Eu am obtinut 18 briose. Fierbem dovleacul la aburi, apoi il zdrobim usor cu furculita. Il lasam sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei. Amestecam faina, sarea, bicarbonatul, scortisoara, nucsoara, ghimbirul si  meiul. Intr-un alt vas amestecam uleiul, zaharul, ouale, dovleacul si esenta de vanilie. Turnam mixul uscat peste cel umed, amestecam putin, adaugam kefirul si amestecam usor cu o lingura de lemn, numai pana incorporam, evitand  excesul.  Adaugam nucile si canepa si amestecam usor. Turnam aluatul in tava pregatita, umplem aprox 3/4 din formele de briose. Punem deasupra cate 1 cubulet de dovleac.

Coacem briosele in cuptor aprox 15-17 minute, le scoatem pe o tava grill. Incalzim rapid dulceata de caise si apa, pana obtinem un sirop lejer, apoi pensulam cu sirop briosele calde.

Le servim caldute sau la temperatura camerei.

 

 

 

SaveSave