Cand un prieten ne-a intrebat unde mergem in vacanta, am raspuns rapid: Mykonos! „Superb! Sa nu-mi ziceti ca mergeti tot cu copiii?” a continuat prietenul nostru. „Normal ca mergem cu baietii! E vacanta de vara. Plecam numai in echipaj complet :).” „In Mykonos mergeti voi cu copiii? Mergeti in Santorini, in Creta… Mykonos e jet-set island, party island! Mergeti singuri, la petrecere! Insula asta nu doarme…” Trebuie sa recumosc ca vorbele lui m-au nelinistit putin la inceput… Doar putin, pentru ca baietii mei sunt pretrecareti de felul lor, mari iubitori de mare, soare, muzica, mancare delicioasa. Novice intr-ale Greciei, am dat un search pe Google si am aflat ca primii pasi pe pamant grecesc vor fi in inima Cicladelor, pe insula petrecerilor, faimoasa insula a morilor de vant, vestita pentru petreceri & jet-setteri… Pe de alta parte, vom fi la 2 pasi de insula Delos, vestitul sanctuar antic. O minunatie! Zarurile au fost aruncate… Mergem in Mykonos… Sa vedem cum petrec grecii :)

2-Mykonos-6

 
Pornim spre Atena si avem un tranzit de cateva ore. Eu as fi asteptat linistita in aeroport, insa baietii mei aveau alte planuri :) Baietii mei (sotul inclus, sau mai bine zis „instigatorul”), au tinut mortis sa ia lunch-ul in Atena. M-am lasat greu convinsa… Nu e usor sa rezisti combinatiei de rugaminti + pupici + imbratisari + puppy eyes… Sa nu mai pierdem timpul! Hai la taxi! Iesim din aeroport si surpriza. Taxiuri pauza. Greva. Ce facem? Un angajat plictisit sau  toropit de caldura ne trimite la autobuz sau la metrou. Copiii sunt incantati cand aud ca vor merge cu metroul :) Suntem pregatiti sa pornim in aventura noastra contra cronometru prin Atena. 40 de minute in metrou, ce-i drept, mai OK decat ma asteptam. La fiecare statie mai urca un pui de om care canta la acordeon… Ajungem chiar la poalele vestitului Acropolis si pornim in pas rapid catre restaurantul Kuzina. Este naucitor de cald… Restaurantul e foarte dragut si primitor, exact cum ne place noua. Alegem cateva minunatii delicioase din meniu si ne relaxam. Suntem in timp. Mancarea delicioasa, ne-a incantat. Savuram fiecare moment… Pacat ca nu am mai reusit sa ne „luptam” cu desertul, dar data viitoare nu-l mai ratam. Intorsi la aeroport fara probleme, mergem direct la boarding gate. Perfect timing, baieti :)
Aterizarea in Mykonos a fost destul de „furtunoasa”. Vantul puternic a reusit sa zdruncine micutul avion suficient cat sa am emotii. Din fericire, apa albastra si casele albe vazute din avion ma incantau atat de mult, incat ma concentram pe frumusetile pe care le vedeam.

Mykonos - 2-1-7

peisaje - Mykonos-1-3

Cand, in sfarsit, am ajuns la hotel si am privit pe fereastra, am cazut definitiv sub vraja Mykonosului. Mmmm, I’m in heaven :)

2-Mykonos-1

 
In zilele ce au urmat am descoperit  o insula de vis, pulsand de viata, cu plaje minunate, apa de un albastru infinit, o arhitectura unitara, casute albe traditionale, cu usi si ferestre albastre, bisericute mici albe la tot pasul, mori de vant impresionante, un port pitoresc, stradute inguste si dragute, oameni primitori, mereu cu zambetul pe buze.

2-Mykonos-4

kiki - Mykonos-6

Peisajul arid, maroniu, care se topeste in marea albastra, chiar pare a fi locul unde, vorba legendei, s-ar fi purtat batalia dintre Zeus si Titani.

2-Mykonos-7

kiki - Mykonos-1

Insula faimoasa pentru petreceri intr-adevar nu doarme. Aveam sa aflam si noi, live, acest lucru, pentru ca Psarou beach – Namos restaurant, plaja langa care se afla bijuteria noastra de hotel, gazduieste in fiecare vara o super petrecere, cu peste 2500 de oameni. Plaja a inceput sa se umple de oameni in jurul orei 18.00. Hoarde de petrecareti au invadat plaja…

Mykonos - 2-1-4

Pana am plecat noi la cina, muzica a fost cam slow, ceea ce m-a condus  la concluzia ca party-ul de anul acesta va fi un fiasco. Eroare. Cand ne-am intors, tot hotelul bubuia efectiv din cauza muzicii de pe plaja :) Eu as fi dormit, copiii & husband ar fi dantuit. Ce sa facem, ce sa facem? O tura pe plaja, putin dans… Party-ul s-a terminat pe la 4 dimineata. Am reusit sa dorm in liniste vreo 4-5 ore. Daaaaa!!!  A doua zi la micul dejun toti oaspetii hotelului erau nauci, unii mahmuri, alti nedormiti din cauza galagiei. S-au consumat tone de cafea, s-au impiedicat unii de altii, au dormit bustean pe plaja… Aerul de mare si soarele se pare ca au avut efect curativ, pentru ca la late lunch-ul de la Namos, petrecerea si voia buna erau din nou acasa :) Poate un efect minune a avut si micul dejun incantator, cu patiserie greceasca delicioasa, multe fructe, iaurt grecesc, masline de tot felul si alte bunatati. Dimineata eu savuram pepene rosu si galben, piersici gustoase, fistic crud, migdale si iaurt grecesc. Uneori mai incercam delicioasa branza feta sau manouri si maslinele. Pustiul meu mai mare nu se dezlipea de bufetul cald, iar micutul meu era „obsedat” de fructul pasiunii. A facut o cura de passion fruit si nu a fost chip sa-l convingem sa manance altceva dimineata. Cat despre sucul proaspat de portocale, a fost absolut delicios.

mic dejun - Mykonos-1-4

mic dejun - Mykonos-1

mic dejun - Mykonos-1-2

 
 
Mykonos inseamna mai mult decat petrecere, daca vrei… Am descoperit plajele din nord, salbatice, linistite, magnifice, fara sezlonguri si umbrele, departe de hoteluri si forfota.

2-Mykonos-10

Omniprezentul vant din nord mangaie cu putere aceste plaje, fiind adeseori preferate de surferi. Putini turisti se incumeteaza pe plaja Ftelia in afara iubitorilor de sporturi acvatice. Poate o cauza ar fi si „the donkey road” (drumul pe care poti circula numai cu magarul), cum bine a spus un taximetrist care nu s-a incumetat sa mearga pana la aceasta plaja. Gropi, nisip, pamant, loc doar pentru o masina… Pe plaja Ftelia sunt doar 2 restaurante, la care cel mai usor este sa ajungi cu barca :) Exista si un beach bar pentru surferi, cu muzica latino si cocktailuri tip caipirinha, caipiroshka, etc…

Mi-au placut stradutele incantatoare, inguste, din centrul Chorei, pe care circulatia masinilor, scuterelor este interzisa. Ce bine! Casute albe, adorabile, cu usi si ferestre din lemn, pictate albastru. Mykonos blue. Magazine dragute, suveniruri, baruri, restaurante…

Mykonos - 2-1-2

2-Mykonos-14

Portul vechi… Little Venice… Forfota restaurantelor de pe malul marii, muzica… Vasele de croaziera…

2-Mykonos-13

Morile de vant din Mykonos, atat de frumoase… Am admirat o astfel de moara, acum proprietate privata, transformata intr-o casuta superba, in pur stil mikonian, pastrand integru aspectul morii. Superb!

2-Mykonos-12

2-Mykonos-11

Cel mai frumos apus de soare pe care l-am vazut pana acum…

Mykonos - 2-1

 
 
 
In concluzie, Mykonos este party island, insa  am reusit fara mare greutate sa petrecem si clipe minunate in familie, fara stresul aglomeratiei, fara galagie.

flori - Mykonos-1-2

peisaje - Mykonos-1

Mykonos - 2-1-3

Restaurantele  m-au incantat, mancarea a fost absolut delicioasa. Am facut o adevarata pasiune pentru bunatatile grecesti si, cu exceptia restaurantului japonez Nobu, am cautat cu incapatanare numai restaurante grecesti. Va voi povesti despre Namos, Kiki’s, Sea Satin, Ftelia, Solymar, Internity in urmatoarea postare.
 
 
 
Ah, era sa uit, insula e „invadata” de pisicute fandosite :)

2-Mykonos-2

Cu drag,
Delicioasa