Am gasit in retetele Marthei Stewart o minune de prajitura: Upside down pear cake. Mi-a atras atentia sofranul din reteta, mi-am imaginat cum trebuie sa arate perele aurii, caramelizate. Am simtit aroma lor in cuptor. Prajitura a fost pe masura asteptarilor.  Avea o culoare, de-o puteai manca cu ochii :) Delicioasa! Mi-a placut cel mai mult calda, desi poate fi servita si la temperatura camerei. Reteta initiala includea ginger/ghimbir caramelizat, pe care il ador, dar pustiul meu mic nu suporta gustul lui. Am renuntat de aceasta data, dar nu am uitat. Ramane in plan. Poate de sarbatori. Ador gingerul caramelizat…
 
prajitura-cu-pere-si-safron-16 

250 g zahar
cateva fire de sofran
55 g unt, nesarat, la temperatura camerei
3-4 pere, in functie de dimensiune, fara coaja si seminte
210 g faina, cernuta
1 1/2 lgt praf de copt
1/2 lgt ghimbir pulbere
1/2 lgt sare
2 cutii iaurt cremoso (125 g)
1/4 cup ulei de floarea soarelui
2 oua mari
1 lgt esenta de vanilie

Se incinge cuptorul la 180 grade C. Se unge cu ulei o tava dreptunghiulara cu dimensiunile 23 x 32 cm, apoi se tapeteaza cu hartie pentru cuptor.

Se pun 65 g zahar + sofranul in blender si se transforma in pudra.

Se amesteca bine untul si zaharul cu sofran, pana se obtine o crema pufoasa. Se pune aceasta crema in tava pregatita si se intinde pe toata suprafata, cu ajutorul unei spatule.

Se taie perele in felii subtiri si se pun peste crema.

Separat, se amesteca faina, restul de zahar,  praful de copt, ghimbirul si sarea. Intr-un alt vas se amesteca iaurtul, uleiul, ouale si esenta de vanilie. Se toarna mixtura de iaurt in vasul cu faina, incet, constant, amestecand continuu. Se toarna peste pere.

Se coace la cuptor 40 – 45 minute. Se scoate din cuptor, se lasa 5 minute, apoi se intoarce pe un platou. Se indeparteaza hartia.

prajitura-cu-pere-si-safron-9 
Delicioasa calda :)