Toti recomandau sparanghelul, mai ales sparanghel alb din Malines. M-am hotarat sa incerc, pentru ca prea erau toti hotarati. Nu putea fi un „complot”. Prieteni, ospatari… Toti intrebau daca am ince

Scurta istorie
Folosit inca din antichitate, de peste 2000 de ani, sparanghelul este originar din zona Mediteranei. In prezent este cultivat aproape peste tot in lume. Din peste 300 de varietati, doar 20 sunt comestibile. Sezonul de sparanghel este intre februarie si mai, in anumite zone chiar pana in Iulie
Tipuri de sparaghel
- verde: cel mai comun tip
- alb: are o textura delicata si fina; este crescut ferit de lumina soarelui, pentru a inhiba clorofila. Se gaseste mai rar proaspat, in general in magazine gourmet; este mai scump, deoarece si cultivarea sa este mai laborioasa.
- mov: este foarte micut si are o aroma mai fructata.
Avantaje
- sursa excelenta de Vitamina K, Vitamina B1, B2, B3, B6, acid folic, Vitamina C, Vitamina A.
- contine fibre, cupru, fosfor, potasiu, proteine.
- acid folic: esential pentru sanatatea sistemului cardiovascular. O portie de sparanghel asigura 66% din necesarul zilnic de acid folic
- datorita continutului ridicat de potasiu si amino acidul aspargine, sparanghelul are un efect natural diuretic
- contine inulina, un carbohidrat care ajuta la proliferarea bacteriilor prietenoase din organism (Bifidus, Lactobacili)
- datorita continutului ridicat de acid folic, este indispensabil din dieta femeilor insarcinate (lipsa acidului folic poate genera defecte ale fetusului)
- nu contine sodiu, colesterol sau grasime.
Curatare/Utilizare
- tulpinile de sparanghel trebuie sa fie rotunde, pline („nestafidite”:), drepte, ferme
- se prepara in maxim 2 zile de la data cumpararii
- se pastreaza in frigider, cu coditele infasurate intr-o carpa umeda, fara a fi expus caldurii si luminii; nu se spala inainte sa fie pus in frigider.
Spalare/curatare
- inaintea prepararii, se spala si se usuca pe hartie de bucatarie
- tinand tulpina cu ambele maini, de capete, se indoaie sparanghelul pana pocneste. In mod normal, va pocni exact acolo unde tulpina flexibila devine rigida. Se arunca partea rigida.
Sugestii de utilizare
- fiert, cu unt si lamaie
- fiert, cu sos olandez
- la gratar
- in omleta (taiat marunt)
Comenteaza