Acum a adormit iubita mea… Acum, adica in jurul orei 9… Dupa baita urmeaza o smotoceala in toata regula, papa putin, se catara pe mine, se ridica, ma pupa, ma musca, imi zambeste si imi arata mandra pretiosii ei dintisori… Pretiosii ei 2 dintisori :) Cantam, ne mangaiem, dansam… In pauze, se plimba de la un san la altul si papa… De fapt se alinta la pieptul lui mami. Iar eu, ma topesc cand ii simt manutele calde cum ma mangaie, ma topesc cand ma pupa, ma topesc cand se strange ghem la pieptul meu… Iubirea mea. Apoi brusc, adoarme. Lipita de mine, ghemotoc de dragoste si lumina…
sanibutza
Cat doarme ea, incerc sa scriu un articol. Tiptil, in camera intra baietii mei. Cel mic, isi ridica mandru tricoul si ma intreaba daca i-au crescut pachetelele. Ce sa creasca? Pachetelele, stii tu, cum au sportivii, 6 packs :) Incerc sa raman serioasa si ii explic ca pentru a avea pachetele trebuie sa faca foarte mult sport. Pai X are si face doar fotbal! spune el suparat. Fotbalul este sport, ii spun eu. Si eu joc fotbal! Joc FIFA 2013, raspunde el. :D Ooooooof, acum sa ii tai elanul si sa ii spun ca nu se pun jocurile de PS3? Desi la cat de mult topaie el pe langa consola, cred ca aerobicul la sala e mic copil :)
Baiatul meu mai mare, echipat din cap pana in picioare in stelist, cu steagul echipei prins strategic pe umeri ca o capa de supererou, un fular prins ca o bandana pe cap si bratari rosu albastre cat cuprinde,  imi povesteste entuziasmat despre meciurile Stelei, apoi fuge sa vada meciul. Din sufragerie se aud comentarii, galerie, canta, topaie… Nebunie curata!
La mine in cuib, insa, e liniste… Suficient de liniste cat sa simt ca Mos Ene se plimba pe la gene… Planurile mele… Scriu reteta minunata, apoi procesez fotografiile din calatoria de poveste prin Transilvania, apoi… Daca nu adorm… Daca nu adorm…

tarta cu pere (1 of 1)

Tarta cu pere, frangipane si aroma de cardamon verde este inspirata de o reteta Good food UK. M-a intrigat aroma de cardamon verde. Adorabila aroma de cardamon verde. Ma obisnuisem sa asociez perele cu scortisoara, de aceea am luat tarta ca pe un experiment. Ce bine ca am experimentat! Tarta aceasta este frageda, aroma de cardamon e suava, perfecta. Pere dulci, aluat fraged, frangipane… O tarta delicios de delicata. Pofta buna!

Tarta frageda cu pere, frangipane si cardamon

Ingrediente

  • 3 pere mari (fara coaja si samburi; 2 pere taiate cubulete, 1 para taiata in 8 bucati, pe lungime)
  • 200 g unt nesarat (la temperatura camerei)
  • 200 g zahar
  • 150 g migdale crude (decojite)
  • 100 g faina (cernuta)
  • 1/2 lgt praf de copt
  • 1 lgt cardamon verde, macinat fin
  • 2 oua mari
  • 50 g migdale taiate grosier cu un cutit
  • coaja unei portocale (fin rasa)
  • 1 lg suc de lamaie

Aluat

  • 220 g faina alba (cernuta)
  • 100 g faina integrala (eu am folosit Slabesti mancand; cernuta)
  • 225 g unt nesarat (foarte rece, taiat cubulete mici)
  • putina sare
  • 60 ml apa foarte rece

Mod de preparare

Aluatul
1. Amestecam faina si untul pana obtinem un aluat cu aspect faramicios, adaugam apa foarte rece si amestecam numai pana este incorporata. Evitam amestecarea in exces. Dam aluatului o forma cilindrica si il infasuram in folie de plastic, apoi il pastram la frigider minim 30 minute.
2. Intindem bine aluatul pe o suprafata de lucru presarata usor cu faina. Foaia de aluat trebuie sa aibe o grosime de maxim 5 mm. Punem aluatul in tava de tarta, il presam usor, indepartam excesul de pe margini, din loc in loc intepam aluatul cu o furculita, apoi pastram tava din nou la frigider, pentru a fi foarte rece. Intre timp pregatim crema de migdale/frangipane. Din excesul de aluat putem pregati bucati de aluat, de diverse forme, pentru a decora tarta.
3. Amestecam toate ingredientele cremei, mixand cu mixerul la viteza mediu/mare. Adaugam perele taiate cubulete. Amestecam usor.
4. Incalzim cuptorul la 180 grade C. Punem tava de tarta in cuptor si coacem blatul tartei timp de 10 minute. Atentie! Aluatul trebuie sa fie foarte rece, altfel se va umfla.
5. Scoatem tava de tarta din cuptor, punem crema frangipane peste blat, punem deasupra cele 8 bucati de pere, le presam in crema si le ungem cu putin suc de lamaie. Daca decoram cu bucati de aluat, atunci le pensulam cu putin galbenus de ou amestecat cu apa.
6. Reducem temperatura cuptorului la 160 grade C. Coacem tarta timp de 45-60 minute, in functie de cat de adanc este vasul de tarta.
7. Servim tarta la temperatura camerei.

Nota

Daca tarta prinde culoare auriu maronie prea devreme, atunci puneti deasupra tavii o folie de aluminiu fara a o prinde de vas.

Daca recipientul in care pregatiti tarta este prea adanc, atunci este posibil sa trebuiasca ajustat timpul de coacere. Prelungiti timpul de coacere cu cate 5 minute, pana este coapta tarta in centru, fara a o arde.

Diametru forma tarta: 28 cm

tarta cu pere (1 of 1)-5

tarta cu pere (1 of 1)-3

tarta cu pere (1 of 1)-2

P.S. Am adormit, normal, prin urmare am terminat articolul in aceasta seara :)
Cu drag,
Delicioasa