As putea spune ca e usor sa faci cozonac… As putea, daca nu v-as povesti ca am mai avut 2 tentative, dupa aceeasi reteta :) Vorba romanului, omul din greseli invata :) Prima tentativa a fost ingenunchiata de un cuptor prea incins. Nu stiam ce-i aia maia si nu aveam habar cum ar trebui sa arate. Cand bunica mea, moldoveanca get beget (ce-i drept, venita de o vesnicie in Bucuresti) pregatea cozonaci moldovenesti, eu ma jucam pe afara… Nu ma interesa bucataria in acel moment. In fine, am amestecat drojdie uscata (50 g – really) cu o gramada de lapte, dar tot aspect solid avea. Am pus si faina deasupra si am pus bolovanul in cuptor, la dospit. Doar ca in loc sa pun cuptorul la 50 grade C, cu usa intredeschisa, l-am pus la 65 de grade C, cu usa inchisa. Normal, drojdia a „murit”.  Am amestecat totusi aluatul, dupa pasii de mai jos si l-am pus la crecut. Si ce frumos a crescuuuuut! NU! :)
Am luat bolovanul si l-am aruncat frumusel. Am luat-o de la capat, hotarata sa nu repet aceleasi greseli. Am folosit drojdie umeda, am ras coaja unei portocale si a unei lamai, am pus jumatate de lingurita de vanilie, am pus in aluatul de cozonac nuca, respectiv mac nemacinat si l-am copt. Si aluatul a cresut…  Si a crescut… Si iar a crescut… Dupa o ora deja iesea din castronul in care l-am pus la crescut, asa ca l-am scos si am grabit pasii. Invatatura de minte, castron mult mai mare data viitoare.  Una peste alta, cozonacelul a fost frumusel, dar cam fad, nearomat. Cam paine, vorba mamei mele :)  Dragele mele, eu nu pot renunta… Infrangere? Nici vorba. A doua zi, am luat-o de la capat. Am respectat din nou toti pasii, cu urmatoarele modificari: coaja rasa a 2 portocale mari + 1 mandarina + 1 lamaie, 1 lingura de esenta de vanilie, 1 lingura de whiskey adaugata la  galbenus, nucile marinate in crema de whisky si macul fiert in lapte, umplutura amestecata cu albus de ou – spuma. Ce-a iesit? Pai, greu de povestit… O minune de cozonac super aromat, care a disparut rapid si se cere refacut…
PS: Daca-mi spunea cineva acum 2 saptamani ca voi face cozonac, lesinam de ras… Da’ cumparati nu sunt buni? Ei bine, nu intotdeauna…
Multumesc Sabina pentru reteta. ♥

Reteta delicioasa cozonac

Aluat

1 kg de faina (cernuta de 2 ori)
50 g drojdie umeda
250 g zahar + 550 ml lapte + 1 lg esenta de vanilie
200 g unt topit, apoi adus la temperatura camerei (caldut)
5 galbenusuri (la temperatura camerei) + 1 lg whisky + o lingurita rasa de sare + coaja rasa a 2 portocale mari + 1 mandarina + 1 lamaie mare

Umplutura (pentru 2 cozonaci, unul cu nuca si unul cu mac)

250 g nuca (macinata, dar nu foarte marunt; eu am pus nuca intr-o punga etans, apoi am zdrobit-o /batut-o cu facaletul pana am obtinut dimensiunea pe care o doream)
8 lg crema de whisky Bailey’s Irish cream
albusul batut spuma (2 – 3 oua, depinde cat sunt de mari)
mac macinat  + lapte cat sa il acopere

Pentru uns cozonacii

2-3 galbenusuri (la temperatura camerei) + lapte caldut

Incalzim laptele, zaharul si vanilia, la foc mic, amestecand pana se dizolva zaharul. Laptele trebuie sa fie caldut, nu fierbinte.

Amestecam drojdia cu cateva linguri de lapte caldut (eu am pus 3-4 linguri), putina faina (eu am pus aprox 1 lingura) si presaram cu putina faina deasupra. Aceasta este maiaua. Asezam castronelul la crescut, acoperit cu un servet curat, in loc cald, ferit de curent. Eu am pus castronelul in cuptorul incins la 50 grade C, cu usa intredeschisa. Lasam 15 minute, pana maiaua creste (eventual crapa crusta de faina).

Frecam galbenusurile cu sarea, coaja de lamaie, portocala, mandarina si 1 lg de whisky.

Punem faina intr-un castron mare, facem o gaura in centru, adaugam maiaua, laptele caldut, galbenusurile si incepem sa amestecam vreo 30 – 40 minute. Eu am pus „carligul” de aluat la Kitchen Aid si am inceput „framantarea”. Turnam incet untul topit, treptat, amestecand bine. Cu siguranta framantat manual rezultatul este la fel de bun, dar daca tot am robotul, am profitat…

Reteta delicioasa cozonac

Dupa 30 – 40 minute de framantat, ungem cu putin ulei frontul de lucru si mainile (prima data nu am uns mainile cu ulei si nu mai puteam desprinde aluatul de pe degete :)), luam aluatul si il „trantim” zdravan de cateva ori. Cu cat face mai mult zgomot, cu atat mai bine. Atat stiam despre cozonac: trebuie super framantat si super troznit :) Cand imi voi da seama care este rolul trantitului, am sa va spun, cert este ca nu am avut curaj sa renunt la el :) Doar ca s-au cam speriat copii. Ce-o avea mami cu aluatul?!

Punem aluatul intr-un castron (sa nu fie rece) uns cu foarte putin ulei si il acoperim cu un servet curat, apoi il punem la crescut 1 ora si jumatate, in loc caldut si ferit de curent (fara miscari bruste si sertare trantite). Eu l-am pus sa creasca tot in cuptor, la 50 de grade, cu usa intredeschisa.

Intre timp pregatim umplutura. Macinam grosier nucile, le amestecam cu crema de whisky si le punem de-o parte.

Macinam macul, il punem intr-o craticioara, turnam deasupra lapte, pana il acoperim, apoi il fierbem pana absoarbe tot laptele.

Albusurile de ou se amesteca bine cu mixerul, pana obtinem o spuma densa.

Ungem 2 tavi de cozonac  cu putin ulei si le tapetam cu hartie pentru copt.

Luam aluatul crescut, il impartim in 2, apoi din nou in 2 (4 parti egale). Intindem fiecare bucata de aluat pe un front de lucru uns cu putin ulei (si mainele unse cu putin ulei),  formand un dreptunghi – aproximativ :) Punem deasupra 1/4 din spuma de ou si 1/2 din nuca, intindem bine si repede, rotim aluatul, ca si cum am forma o rulada.  Procedam la fel cu inca o bucata de aluat, apoi le impletim/rasucim si punem impletitura in tava pregatita.

Reteta delicioasa cozonac

Intindem si celelalte bucati de aluat, punem albus de ou si mac, rotim, impletim, punem in cealalta tava.

Reteta delicioasa cozonac

Punem tavile la crescut, tot in loc caldut si ferit de curent.  40 minute.

Batem lejer galbenusurile de ou cu putin lapte.

Incingem cuptorul la 180 grade C.

Daca ati pus cozonacii la crescut in cuptor, ca mine, atunci atentie la pasul urmator: scoatem tavile din cuptor, acoperim cozonacii cu un servet caldut si uscat, punem cuptorul la incins si incremenim, nu trantim, nu miscam, nu facem curent, nu ne plimbam pe usi. Cuptorul meu s-a incins in 5-7 minute. Daca dureaza mai mult, atunci mai bine tineti cozonacii la crescut in alt loc caldut si ferit de curent :)

Pensulam cozonacii cu amestecul de ou si lapte si-i coacem in cuptorul incins aproximativ 40 minute. Daca devin prea maronii, punem deasupra o folie de aluminiu, nefixata.

Ii lasam sa se raceasca in tava si ii mancam rapid :)

Pentru pastrarea celor  2-3 feliute care au scapat pana a doua zi, am invelit cozonacul in servet curat, apoi in punga de plastic. OK.

Reteta delicioasa cozonac Pofta buna!
 
 

SaveSaveSaveSave