In ultima vreme primesc cadou fructe… Multe fructe… Am avut banane, mere, prune, acum am primit pere :) Am mancat fructele crude, salata de fructe, cereale cu fructe, dar tot mai erau… Atat de gustoase, incat nu puteam sa le las sa se strice. Uite asa, am avut saptamanti tematice :) O saptamana deserturi cu banana (bread, cake, muffins), mere (placinte, scones, gem, tarte), prune (tarta, cake),  iar acum, pere… Ce sa pregatesc, ce sa pregatesc? Am zis tarta cu pere, prajitura cu pere si safron, pere in vin rosu, clafouti cu pere si nuci. Clafouti a fost o surpriza delicioasa.  Am pregatit perele, le-am asezat in vas, apoi am pregatit aluatul. Aluat, este mult spus, pentru ca era foarte, foarte lichid. M-am speriat putin, gandindu-ma ca am gresit cu ceva… Poate nu am masurat corect? Sa mai pun faina? Sa se mai lege? Nu poate gresi Martha reteta… Am turnat „zeama” peste fructe, am presarat nucile si am pus „supita” in cuptor. Dupa 25 minute, arata super bine, exact cum trebuie, ca o clatita uriasa, pufoasa si lejera. Desi pare  „consistent”, clafouti este o prajitura usoara si fina.  Delicioasa calda, dar si rece, a doua zi, a micul dejun. Super rapid si foarte lejer!
 
clafouti-cu-pere-6-2  

1/4 cup faina
1/2 cup nuci, taiate marunt
3-4 pere, in functie de dimensiune; fara coaja si seminte, taiate felii subtiri
3/4 cup lapte (cu grasime)
3/4 cup frisca lichida (cu grasime)
2 oua mari, la temperatura camerei
1 lgt esenta de vanilie
1/4 cup zahar
foarte putina sare
unt pentru uns tava
zahar pudra (eventual scortisoara) pentru pudrat prajitura

Se incinge cuptorul la 200 grade C. Se unge cu unt si se tapeteaza cu faina un vas de ceramica (de tarta sau placinta), de aproximativ 20 – 22 cm diametru.

Se aranjeaza feliile de pere in vasul ceramic.

clafouti-cu-pere-3-2

Se amesteca bine laptele, frisca lichida, ouale, esenta de vanilie, zaharul, faina, sarea. Se toarna peste pere. Se presara nucile.

Se coace la cuptor 25 – 30 minute. Se scoate tava din cuptor, se asteapta 15 minute, apoi se presara cu zahar pudra, eventual scortisoara.

Clafouti cu pere, delicios atat cald, cat si rece, dimineata la micul dejun.