Dupa cateva playdates pe la colegi americani, micutii mei au inceput sa-mi „ceara” insistent clatite americane. Le-am pregatit clatite frantuzesti, subtiri, frumoase, cu dulceata fina… yummi… „Nu arata asa”  „Si nu sunt cu dulceata, ci cu bacon si sirop de artar!!!” OK. Venise timpul sa ma documentez… Am cautat retete, am incercat retete… Unele clatite erau prea fade, altele prea dulci, unele prea lipicioase, altele prea tari, sau cu aluat prea lichid si nu se ingrosau suficient, unele erau atat de moi incat nu puteam sa le intorc in tigaie si ajungeau un fel de scrambled eggs… uff… Ce mare tragedie sa faci niste clatite? poate spuneti. Ei bine, dupa multe incercari, am inceput sa amestec retetele, doar, doar reusesc sa obtin niste clatite care sa fie si mari si „umflate” si gustoase… Am reusit… Micutii mei  au aprobat rezultatul…Singura problema este batalia pe cine „prinde” mai multe clatite…
Acum, duminica este ziua de clatite… Cu maple syrup (sirop de artar), sau dulceata de visine, pasta de macese, fructe rosii, cu unt, nutella, etc. Am incercat si cu afine sau mure incluse in clatita, in tigaie, insa prefer fructele proaspete, separat. Ah, mi-am adus aminte: o reteta sugera sa incercam clatite cu bobite de porumb. Am incercat si sunt interesante, merita incercat, once in a while…Siropul de artar, insa, este o alta aventura… Groaznic de greu de gasit, am ajuns sa ne umplem valiza cu maple syrup cand plecam in vacante. Din cand in cand, daca avem noroc, putem gasi sirop de artar la Delicateria sau la magazinul Biogood din Carefour.
 

Clatite americane – American pancakes

Ingrediente

  • 3 oua (mari)
  • 115 g faina
  • 1 lgt praf de copt
  • 3 borcanele de iaurt (simplu, grecesc)
  • putina sare

Mod de preparare

1. Separam galbenusurile de albusuri. Albusurile, cu o picatura de sare, se bat spuma.
2. Intr-un alt vas amestecam faina, galbenusurile si iaurtul, pana obtinem o compozitie omogena.
3. Adaugam spuma de albusuri si o incorporam, amestecand foarte usor.
4. Punem tigaia pe foc, adaugam putin unt. Cand untul s-a incins, adaugam aprox 1 polonic de aluat. Cand incep sa apara "bule" in aluat, intoarcem clatitele pe cealalta parte. Le lasam putin, pana prind o culoare aurie. Atentie sa nu se arda. Repetam pasii pentru fiecare clatita in parte.
In mod normal, intr-o tigaie cu un diametru de 20 cm, obtinem 4-5 clatite

Nota

  • Serviti cu ce va place mai mult: dulceata, nutella, ciocolata, fructe, frisca, sirop de artar, golden syrup, etc. Sunt delicioase simple, numai cu unt (favoritele micutului meu)
  • Din acelasi aluat puteti face mini clatite pe care sa le folositi ca tartine pentru icre rosii sau somon afumat si creme fraiche.