Sambata dimineata, la prima ora,  baiatul meu are antrenament la scoala. Sunt foarte mandra de el: isi pregateste singur micul dejun, se echipeaza, foarte bineeee… Cand vine de la scoala, s-a obisnuit sa-l astept cu ceva dulce, cald. De data aceasta, ocupata cu pregatirile pentru un lovely cooking party, nu am pregatit dulciuletele. Nu tu cupcakes, nu tu muffins, pancakes, brownies, cakes… A intrat in bucatarie, obosit dupa atata alergatura si m-a intrebat cu ochisorii lui de caprioara, unde-i snack-ul… Guilty mom, l-am intrebat ce ar vrea, mi-a spus ca ar dori ceva cu mere… Mere, bun, repede = Crumble. Cat am pregatit crumble/firimiturile, am pus stafidele la insiropat. Si uite asa, in 35 minute aveam o prajitura delicioasa, servita cu inghetata de vanile. Haagen Dazs, bineinteles ♥
 
crumble-cu-mere-1-of-1-5

3 mere mari, curatate de coaja si seminte, taiate felii
25 g stafide + 1 lingura dark rum,  incalzit usor
70 g curmale uscate, fara samburi
1 lingura unt + 1 lingura sirop artar (sau miere)
100 g faina cernuta
50 g unt nesarat, rece, taiat cubulete mici + putin pentru uns vasul
150 g migdale fara coaja (daca nu gasiti, atunci tineti migdalele in apa fierbinte aprox 10 minute si decojiti-le cu un cutit), macinate pentru a se forma o faina mai grunjoasa
50 g zahar brun + 1 lingurita
1/2 lgt scortisoara macinata +  1/4  lingurita ienibahar macinat

Se incinge cuptorul la 190 grade C. Se unge un vas cu unt. Eu am folosit adoratul meu vas pentru pie.

Se pun stafidele in dark rum incalzit si se lasa la marinat  5-10 minute. Cu varful degetelor se amesteca faina si untul foarte rece, pana se obtin „firimituri”/crumbs. Se adauga migdalele si zaharul, se amesteca usor si se pastreaza la rece. Consistenta trebuie sa fie neomogena, ca niste firimituri.

Intr-un vas de fonta incins se pun feliile de mere, curmalele, stafidele + romul, lingura de unt, siropul de artar si  lingurita de zahar brun. Se pune capacul si se lasa 5 minute la foc mediu, pana se inmoaie foarte usor merele. Se amesteca usor.

Se adauga scortisoara si ienibaharul, se pune amestecul in vasul pregatit, se pune deasupra amestecul de faina & migdale si se introduce in cuptor, aprox 25 -30 minute.

crumble-cu-mere-1-of-1-4 
Delicios fierbinte, cu inghetata de vanilie deasupra ♥
Si baiatul meu a zambit… I-a placut prajitura cu mere… Prajitura lui… Numai pentru el :)
„For your eyes only” ♥