Acum cativa ani am fost in Londra chiar inainte de sarbatori, cu baietelul meu. Avea vreo 5 anisori. Pe un frig cumplit, ne-am plimbat mult, am fost la British Museum, am mers la super restaurante, am vazut spectacole, dar pentru el cel mai important moment a fost Santa’s Groto, in Covent Garden. Acolo a stat pe genunchii unui Mos Craciun grasan, cu o barba alba, impecabila, a vorbit cu el, a facut o fotografie pe care o pastreaza si acum. A fost magic… Problema mea a fost ca a trebuit sa-i explic ce cauta Santa in Groto sa faca foto cu copiii, cand trebuia sa citesca scrisori si sa supravegheze fabricarea jucariilor… Ce fac spiridusii fara Mos Craciun? Anii au trecut, intre timp a mai aparut un puiut, one big happy family, crezand cu putere in magia Craciunului, in traditie, dar si in Mos Craciun. Oare sunt singura mamica ce-l iubeste pe Mos Craciun?
Uite asa, cativa ani mai tarziu, ajungem la Londra din nou, inainte de Craciun. Nu mai este un Grotto in Covent Garden, doar globuri enorme in interiorul pietei si un ren gigant afara… Forfota, cumparaturi, magazine si pub-uri pline. S-ar spune ca-i criza si lumea nu consuma? Nu se vede…
La Royal Opera nici o sansa sa gasesti bilete fara rezervare din timp, desi am incercat din greu. Daca ajungeti in Londra va recomand  cu mult drag spectacolele Angelei Gheorghiu sau ale Alinei Cojocaru.
 

Covent Garden

Da, am gasit o Londra efervescenta, galagioasa, cuprinsa deja de febra cumparaturilor. Oxford street s-a inchis sambata pentru vehicule. O masa de oameni au invadat magazinele, colindatori, lumini, decoratii. Culmea, nu te simti sufocat…
 

Efervescenta Oxford street, fara masini: o mare de oameni, colinde, cumparaturi...

Londra - Liberty

Bond Street

Plimbandu-ne prin Hyde park am descoperit Winter Wonderland:
 

Londra

Londra

Londra

Hot chocolate or Liqueur cofee?

 

Londra

 

Londra

 
Londra

Fudge

Londra

 

Londra

 

Londra

Fudge

Londra

 
Sa povestesc despre cateva dintre restaurantele noastre favorite din Londra este foarte, foarte dificil. In primul rand pentru ca mi se face dor si trebuie sa fac pauza… In al doilea rand pentru ca asociez atatea senzatii si arome acestor restaurante, incat mi se face pofta si, din nou, trebuie sa fac o pauza… :) Briefly, here it is:

Ottolenghi

L-am descoperit  intamplator si a urcat instantaneu pe locul 1. Adorabil!!! Nu pot descrie cat de placuta si cozy este atmosfera, cat de perfecta este mancarea, cum arata prajiturile. Totul alb, impecabil.  O draguta doamna din Romania ne intampina.  Fie ca vrei  un lunch  delicios, o cafea, o prajitura sau take away, e locul perfect. Mic, cozy, lovely!!! De aici am luat prajituri cand am plecat spre casa… Prajituri minunate, nu foarte dulci, de vis :)

Londra

Londra

Londra

 

Zuma

Avand o locatie perfecta, intre Hyde park, Harvey Nichols si Harrods, Zuma este restaurantul nostru japonez preferat. Bucatarie japoneza cu un touch contemporan, serviciu foarte bun, un sake bar galagios (40 tipuri de sake, vin de prune si fantastice cocktailuri – my favorite, Saketini), just the way we love it, beautiful people. Mancarea exceptionala… Inaintea alegerii locatiei patronii au apelat la un specialist feng shui pentru a verifica energia pozitiva din locul respectiv… Parca ne dam seama de ce are un atat de mare succes :) In ultimii ani s-au deschis restaurante Zuma si in Istanbul, Hong Kong, Dubai si Miami. Zuma are si o „sora”, Roka, restaurant cu meniu pe baza de grill Robata, foarte bun, dar mult mai calm. Are si un „frate” Shochu lounge, mic noisy si trendy. Revenind la Zuma, la mesele din fata grilului Robata se observa cat de complicat este sa reusesti gratarul perfect: codul cilian, atat de faimos, nu se pregateste pe flacara direct, ci la caldura indirecta, suspendat la cm buni deasupra gratarului; aripioarele de pui se marineaza, apoi se scurg, se pun pe gratar intai pe folie de aluminiu, apoi direct pe gratarul cu carbuni, iar in faza 3 se „suspenda”  si ele la distanta de gratar… Sushi, sashimi, traditional sau new style, perfecte. Absolut delicioase: hamachi cu ponzu sos; tartar de ton si somon cu icre negre; ceviche de caracatita;  calamari crocanti cu ardei iute;  pasta cu hamachi; soft shell crab cu maioneza cu wasabi; Wagyu beef; aripioare de pui marinate in sake servite cu sare de mare si lime. De baut, Sake, cald sau rece, vin de prune. La desert o pajitura de banana & ceai verde, cu sos caramel si inghetata de cocos, minunata. Prajitura fondant de ciocolata cu caramel si praline, este o  nebunie… Eventual un digestiv japonez, Shochu. Ceai verde… Trebuie sa ma opresc pentru ca mor de pofta… din nou :)

Amaya

Daca ma gandesc bine, singurul oras, cel putin pana acum, in care am curaj sa mananc in restaurante indiene, este Londra. Sincer vorbind, multe persoane au rezerve cand e vorba despre bucataria indiana: teama de prea iute, prea diferit sau prea dirty. In Londra insa,  poti gasi fabuloase restaurante indiene, unele din ele chiar cu stele Michelin. La Amaya mergem de fiecare data. Ne place foarte mult pentru ca este un restaurant modern,  mancare delicioasa si, nu in ultimul rand, cocktailuri perfecte. Bucataria este la vedere; are la baza 3 tipuri de grill  indian: tandoori (un fel de cuptor de argila), sigri (gratar cu carbuni) si tawa (gratar /placa de fonta). Obligatoriu opresti intai in micutul bar si incerci (at least) un cocktail: Pomegranate Martini: rodia zdrobita efectiv in fata noastra; Cucumber & melon Martini;  Passion fruit Martini: un gust usor acrisor, spicy.  Meniul este gandit pentru a fi shared la masa, idee care pe noi ne incanta pentru ca suntem foarte pofticiosi :) Chicken Biryani a fost foarte bun, pui si orez in vas de ceramica, slowly cooked, servit cu raita peste care sunt presarate petale de trandafiri. Crevetii de ocean, spicy, au fost minunati. Rock oysters servite fierbinti, cu un sos de curry au fost inegalabile. Sa nu mai vorbesc de frigaruile de miel, super aromat, alaturi de naan, paine indiana si dal, un sos care se potrivea perfect cu spice-urile. Delicios kebabul de legume, brocoli tandoori cu sos de iaurt, salatele sau  waterchestnut (pentru care, intre noi fie vorba, am dezvoltat o obsesie). Ceai de iasomie… Nu stiu cum este desertul. Nu stiu daca au desert in meniu. N-am reusit sa ajungem la desert. Prea buna mancarea :)
 
 

The best oysters

Salata de mango

Pui tandoori

raita

 
 
 

Hakassan

Restaurant trendy chinezesc. Situat in Hanoi Place, cu un design realizat de faimosul interior designer  Christian Liagre, intunecat si incitant, plin permanent, cu un bar  super cool. Obligatoriu sa vii mai devreme pentru un cocktail (Zesty Martini, a kind of coriander martini). Delicioasa si selectia de ceaiuri. Preferatul nostru este ceaiul Pu er. Spicy prawns with lilly bulbs & almonds, fantastic. Un intreg meniu de dim sum, pe care le ador. Wagyu beef cu ciuperci enoki. Peking duck de vis, dar trebuie comandata in avans. Stir fry peas and water chestnut. Si cate si mai cate… De numai cateva zile s-a mai deschis in Hakkasan, langa Bond Street, faimoasa strada cu magazine de firma. Shop & eat :)
 
 

Lobster caviar salad

 

Spicy shrimps – absolut deliciosi

Nobu Berkeley

Faimos restaurant atat datorita chef-ului, dar si pentru ca unul dintre proprietari este Robert de Niro. Are branch-uri in toate orasele mari, de la Paris, New York, pana la Budapesta; se spune ca daca un oras este cool, atunci are si un restaurant Nobu. Nobu Berkeley a primit 1 stea michelin in 2006. Barul este la parter, foarte noisy, super tare. Lista de cocktailuri este originala, combinatii pe care nu le intalnesti in alte restaurante, desi martiniul cu aquavit nu a fost tocmai pe gustul meu… Dar un Saketini a rezolvat problema. Sushi & sashimi exceptionale. Favoritele noastre: octopus carpaccio with botarga, seafood ceviche, white fish and truffles, spicy lobster soup, Chillean seabass,  chocolate bento box. Delicios si trendy.
 
 

New style oysters

Tartar de somon & caviar

White fish & truffles

L’Atelier de Joel Robuchon

O minune de restaurant. Satul de stele Michelin (a avut 3), Robuchon a decis sa faca un restaurant unde mancarea sa fie delicioasa, serviciul bun, lista de vinuri impresionanta, fara a trebui sa rezervi cu mult timp inainte. Cel mai mult ne place sa mancam la bar, pentru a  vedea toata forfota din bucatarie (open kitchen). Imi place mult ca poti servi toate felurile de mancare in varianta tapas, pentru a incerca mai multe. Love it :) Cotletele de miel nu trebuie ratate! Exista L’Atelier de Robuchon si in Paris & New York (in Hotelul Four Seasons), Macao, Hong Kong, Las Vegas, Tokio, Taipei, etc. Bunatati: Jamon iberico la care maitre somelier iti recomanda un fino / sherry spaniol, dry, de exceptie, langustine crocante cu busuioc, crab cu fennel, cote de veau, prepelita umpluta cu foie gras… Nu mai rezist. Trebuie sa ma opresc din „depanat”, pentru ca imaginile  pe care le asociez acestor delicatese, ma „ucid” :)

Delicioase cotletele de miel

Cel mai bun piure de cartofi… Inegalabil!

Vin rosu recomandat de maitre sommelier

Harrods Food Hall

 
 
While shopping pe Knightsbridge,  incearcam food hall la Harrods. Gasesti absolut orice doresti: roasted chicken, fish, bakery, donuts, take away, foie gras, turkey, you name it, they have it :) Unde mancam noi while in Harrods? La seafood bar! Minunate blini cu somon afumat si icre negre, stridii, crab, homar…
 
 

Tsarina: caviar Prunier pe o felie de somon afumat, servit cu blini si creme fraiche si … un pahar de Vodka rece, rece

 

 
 

Caviar Prunier servit cu blini, albus de ou, creme fraiche si ceapa + Vodka

Snow crab

 
Shopping in Londra este o super experienta. Am intrat sa cumpar spices si am cumparat spices, food colouring, cake decorations, towels, napkins, hot chocolate… Am gasit chiar super delicatese: de la lollypops cu tequila si scorpioni la vodka avand mici scorpioni inauntru… (ce-i drept, nu am avut curaj sa le incerc)… Noroc ca era  ora inchiderii si a trebuit sa iesim din magazin, pentru ca altfel…
 

bomboane cu vodka si scorpioni

Bomboane cu Tequila si viermisori…

 

BBQ flavour worm crisps…

Scorpion candy, anyone?

Unde gasiti astfel de… delicatese? Nu la marginea orasului. Nu in vreun magazin de ciudatenii. Nu la muzeu :) La 5th floor Harvey Nichols… Ultima moda?
 

Muffins cu branza feta si praz

Trebuie sa beau ciocolata…

Desert japonez la cofetaria Minamoto

Nu tuturor le plac prajiturile japoneze. De fapt, nu sunt dulci, dar sunt interesante. Noua ne plac mult, alaturi de un ceai verde japonez.

Desert japonez la cofetaria Minamoto

Desert japonez

Ciocolata Rococo

In cartierul Belgravia am descoperit un magazin de ciocolata foarte dragut. Poti savura bomboane si poti bea ciocolata calda sau espresso la mese lungi din lemn masiv, in timp ce rasfoiesti reviste sau carti de bucate cu autograf. In anumite zone (prin geamuri inserate in podea) poti vedea cum se pregatesc bomboanele in laborator. O bijuterie cocheta si foarte cozy. Ce delicioasa a fost ciocolata calda la 0 grade C :)

Imi place Londra indiferent de anotimp… Imi place Londra indiferent de vreme… Efervescenta, extravaganta, traditionala, moderna, delicioasa, uimitoare… Dar cum am putea rezista avalansei de magazine, trafic, oameni, informatie, evenimente, fara linistea din Hyde Park?  Fara plimbarile noastre interminabile, pe jos…

Hyde Park

Hyde Park

Londra, o poveste fara sfarsit… Atat de multe mai sunt de povestit… To be continued :)

Picadilly

Sarbatori fericite!

 

SaveSave

SaveSave