Sosul bolognese traditional nu este o reteta rapida, insa merita efortul. In plus, pregatirea efectiva dureaza aprox 30-40 minute, dupa care sosul trebuie lasat pe foc. Garantat un succes deosebit, favoritul copiilor. Daca nu doriti sa utilizati porc, puteti varia sosul utilizand piept de pui, piept de curcan sau carne de vita. Incercati, merita. Cu atat mai mult cu cat poate fi portionat si congelat (numai daca folositi carne prospata, ce nu a fost congelata). Sosul bolognese poate fi utilizat cu pasta, dar si cu pizza, daca va place.
 

Pasta (spaghetti, etc)

25 g unt

1 lingura ulei de masline

1 ceapa alba, mica, taiata fin

2 bete de celeri, taiate marunt

1 morcov, taiat marunt

1 frunza de dafin

200 g carne vita, slaba, tocata

200 g carne porc, slaba, tocata

150 ml vin alb, sec

150 ml lapte

1/2 lingurita nucsoara, proaspat macinata

800 g rosii in suc (intregi sau taiate bucati), cutii gen…

100 ml supa pui (de casa, sau cubulete)

sare, piper

  1. Intr-un vas (de preferinta cu fundul mai gros) se incalzeste untul si uleiul, la foc mic. Se adauga ceapa, celeri, morcovul si frunza de dafin. Se tine pe foc aprox 10 minute, amestecand. Legumele trebuie sa se inmoaie, fara a se arde.
  2. Se adauga carnea, se asezoneaza cu sare si piper. Se amesteca, la foc mediu, pana cand carnea prinde culoare, apoi se adauga vinul si se da in clocot. Se lasa 15 minute pe foc, timp in care se evapora sosul.
  3. Se adauga laptele si nucsoara, se amesteca, se lasa 15 minute, pana se evapora si laptele.
  4. Se adauga rosiile,  se amesteca, se lasa la foc mic, intre 3 si 5 ore. Daca sosul devine prea dens, se poate adauga supa.
  5. Se serveste cu paste fierte al dente (conform instructionilor producatorului), sau ca baza pentru pizza.

Aprox 4 persoane.