Ile de la Reunion

Situata in Oceanul Indian, la est de Madagascar si sud vest de Mauritius, Insula La Reunion apartine Frantei, mai precis Domain D’outre Mer. Exotica si salbatica, aceasta insula  are o frumusete deosebita, un relief in mare parte muntos, cascade navalnice, vulcani si paduri tropicale. Mare parte a insulei este inscrisa pe lista patrimoniului mondial Unesco.
Populatia insulei este alcatuita din bastinasi, la care s-au adaugat de-a lungul timpului francezi, africani, madagascani, indieni din sud (malbari) si zarabes (indieni musulmani),  chiar si chinezi. Cu un asemenea melanj de populatie, bucataria trebuia sa fie pe  masura, avand  accente indiene, africane si arabe.  Faimosul cari, un tip de curry din Reunion, este foarte apreciat. Cari este un dish spicy, din carne, peste sau pui,  servit cu orez si fasole sau linte… Pe langa cari, se mananca samosas indiene, dumplings chinezesti, rougails, cafea cu aroma de vanilie si rom, bineinteles … Fructele tropicale sunt cel mai minunat desert.
Acest cari este foarte usor de pregatit si merita incercat.   O masa exotica, savuroasa. Ingredientul secret? Curcuma, turmeric, mirodenie des utilizata in bucataria asiatica.

1 pui taiat bucati

4 rosii, spalate, taiate cubulete

4 cepe albe taiate marunt

6 catei de usturoi curatati, presati

1 lingurita curcuma

2 ramurele de cimbru verde

1 bucata de ginger ras sau taiat marunt

ulei de alune

sare, piper

Se incinge o lingura de ulei de alune intr-un vas de fonta, la foc iute. Se prajeste puiul  pe toate partile, pana devine auriu. Se scoate din vas si se pastreaza la cald.

Se pune puiul intr-un vas de fonta, in ulei de alune incins.

Se tine puiul la foc iute pana devine auriu. Se pastreaza la cald pana se caleste ceapa.

In acelasi vas se caleste ceapa si  cimbrul pana se inmoaie, fara a se arde, apoi se adauga puiul. Se adauga usturoiul pisat, gingerul, sarea, piperul, curcuma. Se amesteca bine. Se reduce focul, pentru a nu se lipi.

Se pun mirodeniile si se amesteca bine.

Se adauga rosiile si se lasa pe foc, aprox 5-6 minute, amestecand din cand in cand.  Se toarna apa pana cand puiul este acoperit.

Se adauga rosiile taiate cubulete.

Se da in fiert la foc iute si se lasa pe foc, neacoperit, aprox 30-35 minute. La sfarsitul acestui interval sosul trebuie sa fie dens, scazut, aromat.

Dupa 30-35 minute, apa trebuie sa scada, transformandu-se intr-un sos bogat, aromat

Se serveste cu  orez natural, eventual presarat cu coriandru verde.

Cari de pui – reteta traditionala din Insula Reunion