Ne place foarte mult mielul. Il pregatim mai ales in week end cand reusim sa ne oprim din infernala alergatura din timpul saptamanii si savuram  lunch-ul, dinner-ul in familie, sau cu prietenii. Ne place sa incercam retete noi, tajine, frigarui cu chimen si sos de iaurt, cotletele la gratar, rack of lamb, miel cu masline, friptura de cu rozmarin. Friptura de miel cu cimbru este un clasic deja… Copiilor le place mult partea mai crocanta:). Incercati cu piure de cartofi delicios sau cartofi cu rozmarin. Pofta buna!

 

  • 1 pulpa de miel (aprox 1,5 – 2 kg)
  • ulei natural
  • 5 – 6 ramurele de cimbru proaspat (se utilizeaza doar frunzele, fara ramurele) sau 2 lingurite de cimbru uscat
  • 3-4 catei de usturoi, necuratat, usor zdrobit
  • fleur de sel
  • piper proaspat macinat
  1. Se scoate pulpa de miel din frigider cu cel putin 30 minute in avans. Se spala si se usuca pe hartie de bucatarie. Se indeparteaza excesul de grasime, pastrand bucatile taiate.
  2. Se incinge cuptorul la 240 grade C.
  3. Se unge pulpa de miel cu ulei de masline. Se presara generos cu cimbru, sare mare si piper, pe intreaga suprafata. In tava in care se va pune mielul in cuptor, se aseaza usturoiul si eventualele bucati de grasime indepartate mai devreme,  astfel incat  pulpa de miel sa fie chiar peste ele.
  4. Se introduce tava cu  miel in cuptor, timp de 20 minute. Dupa aceasta perioada, se intoarce mielul, fara a-l strapunge (mai bine utilizati un cleste sau linguri de lemn in acest scop). Timpul de coacere in continuare depinde de modul in care doriti sa serviti carnea: in sange (inca 20 minute), mediu (inca 30 minute).
  5. Atentie! Nu se deschide usa cuptorului, in afara momentului cand se intoarce pulpa de miel de pe o parte pe cealalta.
  6. Cand este gata, se scoate pulpa din cuptor, se muta mielul pe o tava de scurgere si se acopera cu folie de aluminium, aproximativ 20 minute.
  7. Intre timp, din tava in care s-a gatit mielul se indeparteaza excesul de grasime, se adauga 10 linguri de apa, supa sau vin alb, se amesteca bine cu o lingura de lemn pentru a dizolva toate resturile din tava (pentru a avea un sos gustos, aceasta operatiune e vitala), apoi se asezoneaza cu sare si piper. Se lasa pe foc pana scade, devenind mai consistent. Sosul rezultat se trece prin sita. Usturoiul copt poate fi utilizat ca garnitura sau poate fi adaugat in sos.
  8. Se taie felii subtiri, asezonate cu fleur de sel si piper proaspat macinat; se serveste cu sos.

Aprox 6-8 portii.