Va povesteam acum ceva timp, cum fiul meu mai mic imi „reprosa” ca nu merg cum trebuie pentru o femeie insarcinata… Adica? A exemplificat: si-a pus manutele in talie, spre spate, si-a impins burtica mult in fata si a inceput sa merga ca o ratusca. :) Acum, cateva saptamani mai tarziu, pot spune ca incep sa „exersez” mersul rata/pinguin, spre fericirea pustiului meu, incantat ca, in sfarsit, ma conformez instructiunilor :) Ar trebui sa mai fie inca 73 de zile pana la marele eveniment.  Burtica pare a fi mai mare decat la celelalte sarcini. Babele ar spune ca burticile de mamici cu fetite sunt mai mari, dar nu se stie… La capitolul kg stam bine, pana acum. Mai greu cu repausul obligatoriu care face ca intrarile mele in bucatarie sa fie foarte rare si rapide. Dar, nu-i bai, mai sunt numai 73 de zile :) Timp in care ar trebui sa-mi incarc bateriile.
Cand baiatul meu mare mi-a spus ca ar vrea si el o prajitura de post pe care sa o savureze la ceaiul de dimineata, am simtit ca e momentul sa intru iar in bucatarie. Nu rezist ochisorilor lui frumosi, caprui, prin urmare am pus in aplicare, in sfarsit, o prajitura care de  multisor astepta sa-i vina randul, descoperita printre comorile de pe site-ul acesta. Bine am facut.  Cu minime modificari, printre care inspirata idee de a folosi si un pastarnac ras, care a adaugat o savoare deosebita, prajitura este aromata, crocanta si usor caramelizata la exterior si frageda la interior. Nu mai vorbesc de aromele minunate de scortisoara, cardamon si portocala care au invadat casa cat prajitura s-a copt. Prima reactie a baietilor mei? Mami, miroase a sarbatori, a Craciun. Pot spune fara retineri ca este cel mai bun carrot cake pe care l-am pregatit/mancat vreodata, iar ideea lui Trudy de a servi prajitura cu o crema raw de caju este minunata. Prajitura cu morcov si pastarnac, aroma de portocala, scortisoara si cardamon. Rapida, usoara, aromata, vegana, perfecta ♥

2 lgt seminte de in, proaspat macinate + 120 ml apa calda
165 g faina (eu am folosit faina Slabesti Mancand – pentru patiserie)
1/2 lgt scortisoara macinata
1/2 lgt cardamon macinat
210 g zahar brun
1 morcov mare, ras +  1 pastarnac mare, ras
75 g stafide aurii
65 g nuci, taiate bucati maricele
coaja fin rasa a unei portocale
125 ml ulei vegetal

Crema de caju

150 g caju crud, inmuiat in apa rece minim 1 ora
sucul unei portocale
45 g zahar pudra

 

 

 

Amestecam semintele de in proaspat macinate cu apa calda si le lasam 10 – 15 minute, timp in care pregatim aluatul.

Pregatim o tava de chec (de aprox 22 x 12 cm), pensuland-o cu ulei si tapetand-o cu hartie pentru copt.

Incingem cuptorul la 180 grade C.

Amestecam faina, mirodeniile si zaharul brun. Adaugam nucile, coaja de portocala, stafidele, pastarnacul si morcovul ras, amestecam bine.

Peste mixul uscat adaugam mixul de apa cu semintele de in, apoi uleiul si amestecam bine. Turnam aluatul in forma pregatita.

Coacem prajitura aprox 45 minute.

Pregatim crema de caju: intr-un blender mixam caju si sucul de portocala pana obtinem o crema densa. Adaugam zaharul pudra si amestecam bine. Pastram crema  la frigider.

Scoatem prajitura din cuptor, dupa 2-3 minute o scoatem din tava si o lasam sa se raceasca pe o tava grill. Minunata simpla sau cu crema de caju. Pofta buna!

 

SaveSave