English recipe: Maple ginger pumpkin cheesecake with walnuts in maple caramel
Ah, my precious! Cheesecake-ul meu perfect, cu dovleac aromat cu ghimbir, scotisoara si nucsoara, servit cu nuci in caramel de sirop de artar. Ieri am pregatit-o, a asteptat cuminte la frigider, am pazit-o cu strasnicie de atacurile celor care ii cunosteau ascunzatoarea… Dimineata sotul meu s-a intors de la sport hotarat sa „atace” cheesecake-ul. Dupa o lupta de pomina pentru salvarea integritatii prajiturii, am reusit sa obtin un armistitiu: 10 minute pentru a fotografia comoara si-i dau portie dubla, tripla chiar. Greu sa negociez cu pofticiosul meu sot :)  Noroc ca intaririle nu erau pe pozitie, copiii fiind preocupati de alte proiecte in cel moment. Prin urmare, cu viteza luminii, am realizat fotografiile si in 10  minute trona desertul pe masa, langa un ceainic aburind de Earl Grey.  Promisiunea e  promisiune :)
Un cheesecake  delicios, cu aroma si culoare de toamna. Clar noua mea obsesie de toamna :) Fug… E asediata ultima felie… ♥

150 g biscuiti cu cereale Belvita
75 g unt nesarat, topit si racit
50 g ghimbir confiat, taiat marunt
675 g branza Philadelphia, la temperatura camerei
1 cutie lapte condensat, la temperatura camerei
850  g  dovleac, fara coaja si seminte, taiat cubulete
3 oua ecologice
60 ml sirop de artar
1 lgt scortisoara
1 lingurita nucsoara
1/2 lgt sare
240 ml frisca lichida
180 ml sirop de artar
60 g nuci
2-3 linguri seminte de dovleac

Fierbem dovleacul la aburi, pana devine moale.

Incingem cuptorul la 160 grade C. Pregatim o tava circulara cu inel detasabil, o ungem cu putin unt si o tapetam cu hartie pentru copt. Macinam grosier biscuitii, sa arate ca niste firimituri, nu ca o faina.  Amestecam usor cu degetele biscuitii, untul topit si ghimbirul taiat marunt, apoi presam cu fermitate firimiturile pe fundul tavii, pentru a crea o baza solida pentru cheesecake.

Amestecam bine branza, pana devine foarte cremoasa, adaugam putin cate putin laptele condensat neindulcit si amestecam pana obtinem o compozitie omogena. Adaugam ouale, siropul de artar, cubuletele de dovleac fiert la aburi, sarea, scortisoara si nucsoara. Amestecam, fara a incerca sa omogenizam complet dovleacul. Turnam usor crema in tava, peste blatul de  biscuiti.

Coacem prajitura 1 ora – 1 ora si 15 minute. O scoatem din cuptor, o lasam la racit in tava, apoi o pastram la frigider peste noapte.

Inainte sa servim cheesecake-ul pregatim caramelul. Punem la incalzit  frisca si siropul de artar, dam in clocot si lasam sa fiarba la foc mediu aproximativ 20 minute, amestecand rar, pana obtinem un sirop mai consistent. Adaugam nucile si semintele de dovleac. Lasam siropul sa se raceasca. Servim cheesecake-ul cu sosul caramel. Absolut delicios.

Va tenteaza o portie?
Reteta adaptata de aici