Lady S iubeste ciocolata. Clar! O iubeste cu disperare si se lupta cu inversunare sa o obtina. De unde obsesia aceasta pentru ciocolata, nu stiu. Poate se transmite genetic? Baietii mei au avut mereu la indemana un sertar imens cu dulciuri. Mereu plin. Rareori se atingeau de ceva din sertar. In general, in cele din urma, strangeam dulciurile si le faceam cadou. Acum aproape l-am desfiintat. Am luat toata ciocolata si am pus-o intr-o cutie asezata strategic intr-un loc secret. Prin sertar mai „zac” amortiti cativa biscuiti integrali si curmale deshidratate. Nu e prea atractiv pentru Lady S, care deschide sertarul, se uita si ofteaza „ooooof, colcata… Colcata… Nuuuuuu, mami, nuuuuu, colcata” :) 
Desi nu sunt fan an carobului, m-am gandit sa ii pregatesc o „falsa” prajitura cu ciocolata, cu ingrediente cat mai sanatoase, pentru a se bucura si ea de ciocolata pentru care a facut o mare pasiune :) 
Pentru ca folosesc pentru prima data carob pe blog, haideti sa va povestesc putin despre acest ingredient (sursa info aici).
Carob/Pudra de roscove
Roscovul creste in bazinul Mediteranei, in tarile arabe, India, China si tari din America de Sud. Se pare ca ar fi numita de crestini „painea Sfantului Ioan Botezatorul”. Este un ingredient folosit din cele mai vechi timpuri, dar „uitat” din cauza faimoasei ciocolate (cacao). 
♥ are un grad maxim de puritate
♥ sursa de proteină completă
♥ este bogat in Natriu, Potasiu, Fier, Magneziu, Mangan
♥ este un aliment alcalin, care nu stimuleză aciditatea gastrică
♥ are un continut ridicat de antioxidanti 
♥ contine zaharuri proprii, similare celor din fructe
♥ nu conţine gluten şi nici lactoză
♥ are indice glicemic  scazut
♥ nu conţine purine
♥ nu conţine acid oxalic, ci doar cantităţi mici de omega 3 şi omega 9
♥ este o sursa importanta de  Calciu 
♥ este  hipo-alergen
♥ inhibă dezvoltarea bacteriilor intestinale patogene (mai ales E. coli), datorita continutului de tanin, acid galic şi pectine
♥ nu are efect excitant şi nici iritant 
♥ nu dă dependenţă prin gust 
carob cake - Delicioasa.com (1 of 1)-5Eu vad carobul ca pe o alternativa a ciocolatei pentru Lady S, o versiune care o amageste, ce-i drept, prajitura avand aceeasi culoare si textura, dar un gust foarte diferit. E drept ca  si cacaoa si ciocolata cu peste 75% cacao au avantaje pentru sanatate, demonstrate de numeroase studii, dar au si multe efecte adverse. Pentru moment, Lady S, va papa carob. Fara agitatie si posibile alergii. Important pentru mine. Important pentru ea.

Prajitura cu carob si scortisoara

Ingrediente

  • 150 g zahar brun
  • 60 g faina alba, cernuta
  • 9 linguri faina intergrala de grau, cernuta
  • 3 linguri fulgi de cocos (fin rasi)
  • 3 linguri carob (pulbere)
  • 3/4 lingurita praf de copt
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1/4 lgt sare de Himalaya
  • 1 ou ecologic
  • 170 ml lapte de alune de padure
  • 60 ml ulei de rapita
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 120 ml apa fierbinte
  • cereale din castane (castane pops)
  • 5-6 linguri sirop de artar
  • 1-2 linguri scortisoara macinata

Mod de preparare

1. Incalzim cuptorul la 180 grade Celsius. Pregatim o tava de briose sau tapetam cu hartie de copt o tava inelara de prajitura, cu un diametru de 20 cm.
2. Intr-un castron amestecam faina, zaharul brun, carobul, praful de copt, bicarbonatul, sarea si cocosul.
3. Intr-un alt vas amestecam oul, laptele, uleiul si esenta de vanilie.
4. Turnam mixul lichid peste mixul de faina si amestecam timp de 2 minute. Adaugam apa fierbinte si amestecam.
5. Turnam aluatul in forma de prajitura pregatita initial sau in hartii de cupcakes. presaram popsurile de castane deasupra.
6. Coacem 35-40 de minute daca folosim tava inelara si 20-25 de minute daca alegem sa coacem prajitura in hartii de cupcakes. Pentru a vedea daca este gata, inseram o scobitoare in centrul prajiturii; daca scobitoarea iese curata, atunci prajitura este gata.
7. Scoatem prajitura din cuptor, o intepam din loc in loc cu o scobitoare, apoi o pensulam cu sirop de artar si o pudram cu scortisoara.

carob cake - Delicioasa.com (1 of 1)-4carob cake - Delicioasa.com (1 of 1)-3Revenind la scopul experimentului, Lady S a fost foarte incantata de prima felie de prajitura, apoi parca s-a prins de miscare :) Sa vedem ce urmeaza :) Eu insa, ciocolatista convinsa, am pudrat bucata mea de prajitura cu cacao. N-am rezistat tentatiei… Carobul nu inlocuieste perfect  ciocolata. Nu are exact acelasi gust ca ciocolata. Daca va doriti un desert ultra mega ciocolatos, carobul nu este o solutie :) Vorbeste ciocolatista din mine… Pro si contra… Voi ce parere aveti?  Ciocolata sau carob?  Un sfarsit de saptamana placut!

 

SaveSave