Nu am reusit sa intru in bucatarie in ultimele 2 saptamani. O viroza rebela cu simptome de meningita m-a „rapus”, finalul furtunos fiind spitalizarea. Nu am stat in spital decat cand am nascut. Trebuie sa recunosc ca mi-a fost teama. In primul rand, nu ma impacam cu ideea ca micuta mea Lady S va ramane fara mine, chiar daca o singura noapte, in conditiile in care inca este alaptata si doarme noaptea numai langa mine. Mi-a fost teama de mizeria din spitale. Mi-a fost teama de rezultatul analizelor. Mi-a fost teama ca as putea avea ceva grav. Pe de alta parte, mi-a fost frica sa merg acasa „pe semnatura”, sa refuz punctia lombara, care se pare ca era singura analiza ce ma putea elibera de presupusa meningita. Daca, totusi e meningita? Frica. Pur si simplu.
Am ramas in spital, sperand sa scap miraculos de durerile de cap naucitoare si sa ma intorc rapid acasa la copiii mei. Dupa analize interminabile, punctie, perfuzii, a urmat faza sanilor blocati de lapte. La 3 noaptea stateam sa eliberez excesul de lapte, in speranta ca evit vreo posibila mastita. Dimineata, la prima ora, sotul alerga prin farmacii dupa pompa de lapte. Problema s-a rezolvat. In acest timp, acasa am lasat instructiuni despre cum ar putea fi evitat socul pe care l-ar avea copiii, in mod special  bebina. Am luat primul lapte praf, biberoane, tetine speciale, doar – doar va fi bine. Nici vorba insa sa accepte tetina. Nici o surpriza, sincer. Ma asteptam, dar am zis sa incerc. Lady S plangea de cate ori intra in camera in care dormim impreuna, a adormit greu, spre miezul noptii, dupa reprize interminabile de plans, s-a trezit din ora in ora si a readormit greu, suspinand, mangaiata pe spate. Iubita mea mica. Baietelul meu mai mic a tras si el o portie de plans, dar asta dupa ce a terminat timpul de computer si a realizat ca mami e la spital. Baietelul meu mai mare ma suna la telefon la fiecare 30 de minute si imi dadea mesaje ingrijorate. Puisorii mei dragi…
Pana la urma, am iesit din spital a doua zi, la cererea mea. Analizele au arata ca am trecut printr-o viroza atipica, nu am meningita. Doamne Ajuta! Tot fac si refac analize, doctorii incercand sa vada daca exista vreo problema, totusi. 2 saptamani tot mai fac analize…
Asa, ca o concluzie, am fost internata la Spitalul Matei Bals, foarte curat, personalul foarte profi. Jos palaria!  O singura problema am avut: toti, de la doctori la colegele de salon, incercau sa ma convinga ca nu mai trebuie sa alaptez. Replica „regina” a fost „Ce atata alaptat? Numai in tarile din lumea a treia se alapteaza pana la 1 an. Acolo nu au ce sa le dea sa manance, de aceea. Poate ne-om indrepta si noi spre lumea a treia.” Ce raspuns sa dau unei asemenea replici?  Un cadru medical… Am zambit, am iesit din spital, m-am dus la puisorii mei. Cand m-a vazut bebina mea, nu a scos un zambet. A papat lapticul ei pretios si m-a privit cu repros. O privire pe care nu am vazut-o pana acum. Supararea ei mi-a frant inima. Ce fac acum? Din fericire, dupa vreo 10 minute, Lady S m-a iertat si a inceput sa zambeasca, sa vorbeasca iar cu mine. Acum e mult mai „disperata” dupa mine, mult mai „agatata” de mami. vrea sa stea in brate non stop, parca ar avea de recuperat. De ieri, s-a mai linistit, dar e clar ca o noapte fara mami, o despartire atat de brusca, a traumatizat-o. 

Gata cu problemele :) Sa ne bucuram de o zi superba de primavara. Afara e soare si pomii au inceput sa infloreasca. Iubesc primavara si abia astept explozia de verde crud. Azi dimineata m-am trezit hotarata sa pregatesc pancakes vegane, pentru a putea manca si baietelul meu mai mare, care tine post. Am adaptat usor reteta aceasta, autor Isa Chandra, am folosit faina integrala si praf de copt bio, fara aluminiu. Le-am servit cu unt de arahide bio de la Rapunzel si rondele de banane, presarate cu merisoare acrisoare si frisca de cocos. O minune delicioasa!
Untul de arahide este considerat un aliment sanatos. De ce?
♥ contine proteine 
♥ contine grasimi mono nesaturate 
♥ contine fibre 
♥ bogat in vitamine E, B, riboflavin
♥ sursa importanta de magneziu, cupru, fosfor, potasiu
♥ contine calciu, zinc si  fier
E adevarat ca are si foarte multe calorii, dar nu cred ca e cazul sa mancam un borcan la o masa :)  Intotdeauna, din punctul meu de vedere, moderatia este cheia echilibrului in alimentatie. O combinatie perfecta pentrru mic dejun este unt de arahide & banane. Cand te gandesti ca si bananele sunt un fel de super alimente, atunci in dimineata aceasta am avut un mic dejun super sanatos :) 
De ce sunt considerate bananele un aliment sanatos? 
♥ nu contin colesterol si grasime
♥ au un continut ridicat de potasiu si mangan
♥ contin vitamina C si vitamina B 6
♥ contin fibre 
♥ sunt o sursa de carbohidrati = sursa de energie la mic dejun
♥ se digera usor 
 
 

Pancakes cu unt de arahide si banane – vegane/de post

Ingrediente

  • 120 g faina integrala de grau (cernuta)
  • 65 g faina alba (cernuta)
  • 3 1/2 lgt praf de copt
  • 1/2 lgt sare
  • 2 lg zahar brun
  • 295 ml lapte de migdale
  • 2 lgt otet de mere
  • 1 lg seminte de in (macinate)
  • 118 ml apa
  • 3 lg ulei vegetal (eu am folosit ulei de rapita)
  • 1/2 lgt vanilie pudra

Sugestii servire

  • unt de arahide
  • banane
  • merisoare (eu am folosit merisoare congelate, apoi dezghetate)
  • frisca de cocos

Mod de preparare

1. Amestecam faina, praful de copt, pudra de vanilie, sarea si zaharul.
2. Intr-un alt vas amestecam laptele de migdale, semintele de in rasnite si otetul de mere, apoi amestecam bine cu o furculita timp de 1 minut.
3. Turnam in centrul mixului de faina amestecul de lapte de migdale, mixam cu un tel, adaugam apoi apa si uleiul si mixam pana este incorporata faina. Lasam aluatul sa stea 10 minute.
4. Ungem o tigaie cu putin ulei, turnam aluat, aproximativ o lingura mare pentru o clatita mica. Cand incep sa iasa bule de aer prin clatita, o intoarcem pe partea cealalta. Cand clatitele pufoase prind o culoare aurie, le scoatem pe o farfurie si repetam pasii pana terminam aluatul.
5. Servim clatitele cum ne place. Noi le-am savurat cu unt de arahide si banane, presarate cu merisoare acrisoare si stropite cu frisca de cocos. Au fost absolut delicioase. Cu siguranta, insa, sunt delicioase si cu dulceata.

Nota

Am obtinut aproximativ 20 de clatite mici (cu diametrul de 5 cm).

Frisca de cocos: crema densa de la suprafata cutiilor cu lapte de cocos, foarte rece.

 
Nota: am mai pregatit in trecut aceste clatite pufoase, dar folosind numai faina alba. Au fost mult mai pufoase, intr-adevar, dar prefer sa stiu ca sacrific pufosenia si pregatesc un mic dejun sanatos, cu faina intergrala.

Sursa informatii despre peanut butter si banane aici.

 
BeatriceAutor: Eu sunt Beatrice, cake and party designer la Delicioasa Studio si food blogger pasionat de arome, culoare, fotografie, calatorii. Aici scriu despre delicioase prajituri, experimente culinare inedite si calatorii de vis. Bine ati venit!
.

SaveSave