Ma preocupa din ce in ce mai mult alimentatia sanatoasa. Incerc sa modific treptat si cat mai natural alimentatia mea, fara a interzice efectiv ceva. Poate tocmai de aceea se mai intampla sa dau iama intr-o punga cu pufuleti aparuta din senin in calea mea (desi e un record fantastic ca m-am oprit dupa numai 3 bucati ultima data). Bravo mie!
Tot citind carti, site uri si bloguri despre nutritie si alimentatie sanatoasa, in cautarea unor raspunsuri logice si a unor teorii neinversunate, am observat frecventa ridicata a retetelor de green smoothie, dar tot nu intelegeam de ce ar trebui sa beau un smoothie cu o culoare nu tocmai placuta… De ce e bun pentru mine? Verdele e frumos, dar parca nu e atat de apetisant in pahar…
Am incercat si cateva retete, dar gustul a fost prea puternic si neplacut, experientele culminand cu un suc de grau verde comandat la un mic dejun foarte chic la Paris. Vai, ce gust ingrozitor! Stiu ca e faimoasa cura de suc de grau verde, ca a generat vindecari miraculoase, dar cum treci peste gustul acesta oribil? Initial am crezut ca este stricat. Ospatarul fitosului restaurant ne-a adus un pahar minuscul/shot de suc de grau verde si ni l-a servit cu un gest afectat. Licoarea verde mirosea a fan proaspat cosit. Ok, fain, miroase a fan. Ar trebui sa fie ok… Pot sa fac asta. Pot sa il beau. Noroc ca am luat doar o gura mica, precauta, pentru ca nu stiu cum as fi reusit sa scap elegant de lichidul gretos. Arghhhh…
Cand am inceput sa citesc cartea Green for life, scrisa de Victoria Boutenko, am avut o revelatie. Efectiv, nu am mai putut sa o las din mana. Totul avea o explicatie atat de simpla, atat de usor de inteles, si totusi atat de profunda. Pornind de la studiul alimentatiei cimpanzeilor, scriitoarea face cateva schimbari majore in alimentatia ei si in foarte scurt timp observa imbunatatiri majore ale sanatatii ei si a familiei ei. De mentionat ca toti membrii familiei sale aveau un trecut foarte tulbure in privinta sanatatii, cu operatii nenumarate, alergii etc. Practic, introducerea smothiurilor verzi in alimentatie a revolutionat starea sanatatii ei.
Cateva dintre ideile pe care le dezvolta in carte, idei care m-au entuziasmat atat de tare, incat acum le studiez si le aprofundez pe fiecare in parte:
♥ Smoothiuri verzi, cat mai des, nu doar la micul dejun, pentru a putea asimila toti nutrientii din verdeturi. Se pare ca pentru a asimila aceste minuni ale naturii, ar trebui sa „rumegam” verdeata pana la stadiul de crema fina. Sa fim seriosi, cine mesteca atat de mult si atat de bine o salata, patrunjelul, spanacul sau frunzele de kale? Ei bine, odata transformate in smoothie (un suc dens), toate bunatatile sunt digerate rapid si usor de organism.
♥ Clorofila are puterea de a vindeca
♥ Fibrele ajuta la eliminarea rapida si completa a substantelor toxice din organism. Surse de fibre? Plante cu frunze foarte verzi, seminte de in si chia, dar proaspat macinate etc.
♥ Superalimentele care aduc un aport important de anti oxidanti si alte substante miraculoase, de exemplu macca, spirulina, chlorela, chia, canepa etc. Pot fi adaugate in smoothiuri fara probleme.
♥ Utilizarea unei mari varietati de frunze verzi. Cu cat mai verzi, cu atat mai bine. Cu cat verdele e mai intens, cu atat mai bine. Cu cat mai organice, cu atat mai bine, si tot asa…
♥ Ph ul alimentelor. O notiune pe care o ignoram inainte. Se pare ca mult mai important decat numaratul caloriilor este verificarea ph ului alimentelor. Dr Warburg, laureat al premiului Nobel pentru cercetarile sale privind cancerul, a ajuns la  concluzia ca o celula care nu respira corect fermenteaza, rezultand un ph scazut, deci acid, la nivel celular, creand premizele necesare aparitiei si dezvoltarii celulelor canceroase. Prin urmare, trebuie sa ne „alcalinizam”. Cum? Prin aceste smoothiuri verzi, dar nu numai. Se pare ca orice imbratisare, pupicii unui copil, mangaiatul unui animal drag, admirarea unei raze de soare, toate aceste clipe de fericire, atat de simple, dar atat de puternice, ne alcalinizeaza organismul. Organismul nostru devine bazic prin fericire.
♥ Acidul gastric. O problema pe care eu o ignoram complet. Acest acid faciliteaza digestia, distruge potentiale microorganisme periculoase, ajuta la digerarea proteinelor mari. Nedigerate, aceste particule trec in sange si pot favoriza aparitia alergiilor. Se pare ca lipsa sau prezenta in cantitati insuficiente a acidului gastric este o problema mult prea frecventa si ignorata. Consumul de smoothiuri verzi regleaza cantitatea de acid gastric.
 
 


Acum, pe deplin convinsa de beneficiile acestor power green smoothiuri, am pus la lucru blenderul vita mix si le introducem treptat in alimentatia noastra, respectand sfaturile Victoriei Boutenko:
♥ am inceput cu smoothiuri verzi indulcite natural cu banane, mere, portocale
♥ am adaugat superalimente, printre care seminte de susan, seminte de in si chia, macca, ghimbir, canepa, spirulina, chlorella etc
♥ variem verdeata: spanac, kale, patrunjel, salata foarte verde, ruccola, frunze de morcovi, frunze de telina etc
♥ il savuram incet, pe indelete
Surpriza? Procedand astfel, smoothiurile verzi sunt absolut delicioase! Dragoste la prima inghititura :)  In acest fel,  in timp, Victoria ne spune ca organismul va cere smoothiuri din ce in ce mai puternice si mai verzi, ajungand chiar la a tolera sucul de grau. Ea chiar spune ca il savureaza cu mare placere acum, desi la inceput a avut aproape aceeasi reactie ca mine :). Hm, sa vina si clipa aceea magica, clipa cand voi savura un suc de grau verde cu o placere nemarginita :)
Ce am observat la  numai cateva zile? Tenul e mai luminos, tranzitul intestinal mai bun, parca organismul incepe sa refuze cafeaua, fara de care pana acum m-as fi tavalit de durere din cauza nesuferitelor migrene, parca am mai multa energie si forta.
Sunt foarte incantata de aceasta carte si v-o recomand cu mare drag.
Acum sa va prezint 2 smoothiuri perfecte pentru toata familia, inclusiv pentru micuta mea Lady S: smoothie verde cu banane si mere & smoothie verde cu portocale si catina. Uite asa am descoperit o modalitate delicioasa de a  include si catina in alimentatie :) Uraaaa!  Bine ai venit, minunata sursa de vitamina C. :)
 
 

Smoothie verde

Ingrediente

Smoothie verde cu banane si mere

  • 3 banane
  • 4 mere medii
  • 3-4 maini de spanac verde
  • 4 lingurite de seminte de in
  • 2 lingurite de seminte de canepa
  • 4 linguri seminte de susan
  • 2-3 pahare cu apa rece, filtrata

Smoothie verde cu portocale si catina

  • 2 banane
  • 1 portocala
  • 2 mandarine (cu pulpa cu tot, am indepartat doar coaja)
  • 3 maini de spanac verde
  • 2 linguri catina cu miere
  • 3 linguri seminte de canepa
  • 4 linguri seminte de in
  • 4 linguri seminte susan
  • apa plata, aprox 3 pahare

Mod de preparare

1. Am mixat totul foarte bine in blender, apoi le-am savurat.
Aprox 4 portii.
 
 

SaveSave