„Aici aveti cartile de imbarcare. Va rugam sa luati bagajul de pe banda si sa mergeti cu el la controlul de securitate” „Hmmm… OK. Apoi ne intoarcem cu bagajul aici?” „Nu. Treceti prin controlul de securitate si bagajul de cala ramane acolo.” Ne indreptam spre punctul de control si dintr-o data ne apar in fata soldati israelieni inarmati pana in dinti. Un sentiment nu tocmai placut pentru cineva care calatoreste pentru prima data in Israel si are emotii enorme inca din momentul in care a decis sa viziteze aceasta tara. Am ajuns la punctul de control. „De ce v-ati cumparat abia ieri biletele?” „Pentru ca abia ieri ne-am hotarat. A fost o decizie rapida.” „Cu cine calatoriti?” „Cu sotul meu.” „Cu sotul? Cine este sotul?”  „Domnul care urmeaza la interviu.”  „Da? Pai nu aveti acelasi nume.”  „Da, nu avem acelasi nume de familie. Asa am hotarat noi.” „Aveti vreo dovada ca sunteti familie?” Hmmm… Verigheta pe care am scos-o de la mana pentru ca fac alergie la metale nu se pune, nu? „Pai, stiti, avem 2 copii (intre timp avem 3 :)”  „Stiti, va voi pune aceleasi intrebari si dumneavoastra si sotului. Sper sa aveti aceleasi raspunsuri. Una dintre intrebari va fi cand s-au nascut copiii. Credeti ca va sti sa raspunda?” „Oooooo… Cred ca ati ales singura intrebare care ar putea sa il puna in incurcatura” :) Glumesc, desigur. Am trecut cu bine de controlul de securitate El Al. Cam asa a fost la primul interviu al primului zbor catre Israel. De atunci, de fiecare data cand zburam spre Tel Aviv, am la  mine toate certificatele de casatorie, de nastere etc. Desi m-am speriat la inceput, acum trebuie sa recunosc ca mi se pare foarte util si binevenit acest control. Zborul din Bucuresti pana in Tel Aviv cu El Al, mai ales la business class, este o placere. Numai 2 ore, servicii foarte bune, mancare speciala, cafea cu cardamon… Daca am cafea cu cardamon, sunt fericita :)
 
TEL AVIV - ORASUL CARE NU DOARME.jpg
 
 
Ei bine, ce poate fi mai relaxant la inceput de zi  decat sa te rasfeti luand micul dejun pe terasa hotelului de unde vezi panoramic tot Tel Avivul si iti pierzi privirea peste Mediterana, savurand o salata israeliana si deliciosul peste sarat, branza si paine proaspata, ceaiuri aromate si suc proaspat de portocale de Jaffa? Asa incep diminetile noastre in orasul care nu doarme :)
 
Tel Aviv - orasul care nu doarme
 
Tel Aviv - orasul care nu doarme
 
 
Tel Aviv-ul este cunoscut drept orasul care nu doarme. O forfota continua, pozitiva, plina de viata. Restaurantele, terasele, magazinele, promenada, toate pulseaza a viata si forta. Nu mica mi-a fost mirarea cand am vazut familii numeroase pregatind un gratar pe malul marii la miezul noptii :) Sau vazand oameni de toate varstele facand jogging pe malul apei pe promenada pe care o iubesc atat de mult, ori inotand, indiferent de ora. Am senzatia ca oamenii de aici traiesc fiecare clipa cu bucurie si intensitate maxima. Parca situatia geo politica din zona ii face mai puternici, mai dornici de viata.
 
 
Tel Aviv - orasul care nu doarme
 
Aceeasi promenada insa, scoate uneori la iveala si lucruri mai putin evidente. Cand treci pe langa delfinariul distrus de o bomba in anul 2001, atentat care a luat viata a nu mai putin de 21 de persoane, te cutremuri. Da, asa a fost. Vezi ruinele special lasate nerenovate, in memoriam, ca o cicatrice dureroasa intre cladirile modernului Tel Aviv si nu te poti opri din a intreba: s-ar mai putea intampla?
As minti daca as spune ca m-am simtit in pericol cat timp am fost acolo. Dar o stare de neliniste tot m-a cuprins intr-o dimineata cand, plimbandu-ma pe malul marii, dinspre Jaffa spre oras, un echipaj de politie a oprit langa un tanar arab ce avea un rucsac in spate si privea pierdut marea. Nu a fost violenta, sa nu ma intelegeti gresit, dar tot a urmat o legitimare a tanarului si o verificare a bagajului. Apoi a plecat, abatut. Oare ce a simtit? Gandurile imi zburau contradictoriu. Stiam ca politistii aveau in felul lor dreptate, incercand sa previna orice fel de violenta si sa asigure linistea si siguranta atat de ravnite. Stiam insa ca si tanarul arab avea dreptul sa se plimbe si sa admire marea… Dar daca… Dar daca politistii aveau dreptate…
 
Restaurante
Revenind la orasul care nu doarme, Tel Avivul este in top 10 party cities – orase de petrecere din lume. Restaurantele sunt de poveste, mancare splendida, cluburi de top, distractie, distractie, distractie. Trebuie sa recunosc, ca cel mai mult din toata lumea imi plac restaurantele din Israel. Nu stiu ce anume le face irezistibile, dar totul, totul, de la atmosfera, la ingrediente, la ornarea farfuriilor, totul este perfect. Bine, sa nu exagerez, poti lua si tepe majore in restaurantele turistice, dar aici vorbim de minunile pe care le-am descoperit noi. Cateva dintre favoritele mele, pe care le recomand cu deosebita caldura:
 
Toto (Berkovitz 4 Street) – Nu stiu de ce, dar m-am ferit sa merg la restaurante italienesti in Tel Aviv, dar cand Chef Amos de la restaurantul Helena din Caesarea ne-a recomandat restaurantul Toto, am stiut ca trebuie sa il incercam. Am ajuns acolo pentru lunch, chiar inainte de aeroport. Este situat chiar in cladirea Muzeului de arta din Tel Aviv, deci puteti combina o vizita la muzeu cu un lunch minunat. O atmosfera vibranta, noisy dar foarte placuta, oameni frumosi, serviciul bun, ospatari relaxati, cu zambetul pe bune. Meniul este irezistibil,  bucatarie mediteraneana cu amprenta delicioasa si originala a Chef Yaron Shalev.
Social Club (45 Rothschild Blvd) – Restaurant superb, cu o atmosfera New Yorkeza, lumina slaba, muzica excelenta, serviciu foarte bun. In acest bistro modern mancarea este un mix de arome traditionale si americane, uneori chiar cu influente japoneze: tartar de somon cu alge de mare, castraveti crocanti si vinaigrette de soia si yuzu; vita la gratar, servita cu legume la gratar cu aioli; calamari sicilieni, cu salata de fasole verde, plante aromatice proaspete, ulei de masline si aioli; vinete  coapte pe gratar cu jar servite cu sos tahini etiopian, calamari a la plancha cu fasole fava si tahini; papardele cu rata, ciuperci si castane etc. Responsabil de magia bucatelor: Chef Michael Gartofsky.

Gordon: O cafea, un frape sau o limonada perfecta, admirand marea, de pe terasa hotelului Gordon.

Tel Aviv - orasul care nu doarme

Benedict (71, Ben Yehuda Street): O revelatie! Un restaurant care functioneaza non stop, cu un meniu de mic dejun absolut perfect, cu un brunch de duminica stropit cu Champagne si Belini, o echipa tanara si atmosfera relaxata. Dragoste pura! Cu ce sa ne rasfatam acolo? Oua Benedict, spanish fritatta, shakshuka (un fel de mancare traditional, oua cu diverse: sos de rosii, spanac, alte variatiuni), american steak, english breakfast (oua, fasole, bacon), ardei copti cu branza chevre, paine proaspat scoasa din cuptor, gem de casa (smochine, pere, etc), sau preferata mea,  crema de lamai confiate cu paine proaspata… O minune! De la Champanie la capuccino, mic dejunul la Benedict este un rasfat.

Tel Aviv - orasul care nu doarme

sursa foto: www.yourway.co.il 
 
Manta Rey: un restaurant cu un meniu de peste si fructe de mare, situat  chiar pe malul apei. Desi parerile despre acest restaurant sunt controversate in privinta serviciului, noi ne-am rasfatat in liniste cu vinete cu labeneh, sardine, tahini, tartar de somon si alte bunatati ale marii. Poate am fost norocosi, dar serviciul a fost bun. Un plus pentru barul restaurantului, situat chiar langa plaja, unde oprim cand ne plimbam pe faleza.  La ceas de seara, savuram un grapefruit arak mojito, privind marea.

Tel Aviv - orasul care nu doarme

 
Abu Hassan (1 Ha’dolphin Street, Jaffa): un restaurant simplu, fara fite, unde au cel mai bun hummus din Israel, pe care il puteti savura dupa ce, inevitabil, stati la coada. Merita asteptarea? Cu siguranta!

sursa foto: www.yourway.co.il

Messa, 19 HaArba’a Street – Modern, alb, muzica buna. Ceva probleme cu serviciul, ospatari care-si dau instructiuni unii altora in speranta ca cineva va rezolva problema. Daca aveti rabdare, merita incercat. Meniul propus de Chef Aviv Moshe este minunat: sashimi de yellowtail cu salata de inima de palmier; carpaccio de foie gras caramelizat, pasta de tahini, miere de curmale si sare neagra; anghinare de primavara cu fondue de branza blue, pasta si rosii; portobello cu mamaliga cremoasa, ou fiert, parmezan si ulei de trufe. La desert, un cheesecake dublu cu fondu de ciocolata sau un tiramisu de fructul pasiunii, pecan caramelizate si crema de ciocolata alba. Nu e de mirare ca am revenit, in ciuda serviciului „dificil”. Merita sa vii mai devreme si sa te relaxezi in barul intunecat, negru, inainte de a savura cina in albul imaculat al restaurantului.
 
Tel Aviv - orasul care nu doarme
Sursa foto: Messa
 
Itzik Hagadol (3 Raziel Street, Jaffa): restaurant simplu, mancare traditionala din Orientul Mijlociu, nenumarate salate,  falafel, hummus, pita proaspata, frigarui shishlik si un memorabil grill (antricot, cotletele de mie, kebab etc). 

Tel Aviv - orasul care nu doarme

Mi-au mai placut restaurantele Zepra (asiatic), Tourquoise (peste si fructe de mare), Herbert Samuel si Cordelia.
 
Carmel Market
„The place” pentru pofticiosi: o piata absolut delicioasa.Aici gasesti de toate, de la legume si fructe proaspete, la branzeturi, siropuri, carne, mirodenii, cafea, peste, halva, muraturi… Flori superbe… Sucul de rodie pe care il ador… Suc de portocale Jaffa, o nebunie… Mirosul de condimente si cafea este hipnotizant… De ce nu exista un parfum cu aceste arome?
 
Neve Tzedek
Un cartier adorabil, cochet, situat intre mare si zgarie nori. Locul meu preferat din intreg Tel Aviv-ul. Restaurat in ultimii ani, aici stradutele sunt pline de vile cochete, baruri & cafenele mici si placute, restaurante, magazine pitoresti, boutique hoteluri. Neve Tzedek este leaganul Tel Aviv-ului, prima asezare evreiasca aparuta in afara faimoasei cetati Jaffa. A fost initial o comunitate de artisti, boema, cu elan patriotic nemasurat. Tel Aviv inseamna primavara. Va recomand spectacolele organizate la Centrul de dans Suzanne Dellal, situat chiar in inima cartierului.
 
Jaffa
Iubesc Jaffa! Complet renovata, aproape de nerecunoscut  fata de cum arata acum cativa ani, Jaffa este o bijuterie… Situata pe un deal, la capatul falezei din Tel Aviv, cetatea straluceste. Turnul din Jaffa domina.  Unul dintre primele porturi din lume, Jaffa a fost ocupata de-a lungul timpului de egipteni, canaaneni filisteni, evrei, asirieni, babilonieni, persi, fenicieni, cruciati, mameluci. Din portul acesta, in trecut, pelerinii porneau spre Ierusalim. Cata istorie s-a scris aici…
 

 

Jaffa de azi: galerii de arta la tot pasul, scari inguste, palmieri, locuinte cochete, cafenele… Spectacole, teatru in aer liber… Minunata vedere a Tel Aviv-ului. Splendida Mediterana.
 

 
Tel Aviv - orasul care nu doarme
 
Tel Aviv - orasul care nu doarme
 
Tel Aviv - orasul care nu doarme
 
Tel Aviv - orasul care nu doarme
 
Cafenele, narghilele, restaurante… Flea market, piata de vechituri… Marturisesc ca nu sunt mare fan al pietelor de vechituri, nu-mi prea place sa scotocesc printre lucruri uzate in cautare de „comori”, insa aceasta este foarte pitoreasca. Printre carpete cusute manual, statui din lemn, papusi vechi, narghilele, bijuterii, mirodenii, oale/cratiti/tigai/ibrice din cupru, cate si mai cate, am descoperit minunate magazine cu mobila, antichitati, tot felul de „jucarii” din ceramica pentru bucatarie. Tot aici am baut cea mai buna limonada cu menta!!! Poate mi-a placut atat de mult si pentru ca era sufocant de cald :) Daca ajungeti pe-acolo, mancati un sambusak, un fel de pateu umplut cu branza, carne… Si o cafea cu cardamon :)
 
Portul Jaffa incepe sa se schimbe si el, incet, dar sigur. Inca exista conflicte majore intre pescarii care folosesc portul, the old way/traditional, si dorinta autoritatilor de a  moderniza zona.

Tel Aviv - orasul care nu doarme

 
Se incearca o modernizare care  sa pastreze totusi portul vechi. Printre ambarcatiuni vechi si pescari ce isi aranjeaza navoadele, apar terase si restaurante moderne, preferatul meu fiind restaurantul Container. Foarte trendy, amenajat intr-un vechi depozit, chiar in port, structura industriala a fost pastrata integral, pe pereti fiind acum expuse  picturi contemporane. Bucataria la vedere, un bar imens, mese din paleti de lemn, mancare foarte buna, iar seara, muzica, cocktailurile (grapefruit margherita e memorabila) si forfota oamenilor garanteaza o atmosfera de neuitat.
 
Tel Aviv - orasul care nu doarme
 
Acum cativa ani, inainte de Craciun, am primit un mandat de la posta. Trebuia sa ridicam un colet. Ei bine, in colet erau portocale de Jaffa, trimise de un prieten. A fost cel mai frumos si gustos cadou de Craciun. Portocalele de Jaffa sunt delicioasa, dulci, aproape fara samburi, zemoase… Pentru mine, perfecte :)
Tel Aviv: muzee, expozitii, spectacole, restaurante, locuri incarcate de istorie si de emotie. La numai 30 de minute cu masina, plaja din Hertzelia, o plaja aurie, cu nisip fin, intr-o zona rezidentiala cu vile somptuoase. Inca putin si ajungi la Caesarea, marea mea dragoste.
Ar mai trebui oare alte motive pentru a indragi atat de mult aceste plaiuri? Ei bine, uite inca unul: v-am mai povestit cum anul trecut sotul meu mi-a facut minunata surpriza de a sarbatori  21 mai, Sfintii Costantin si Elena, in Israel. V-am povestit ca am avut in avion locul 13, si la dus si la intors, ca am stat la etajul 13 si am avut camera 1321 :) Odata intorsi acasa, aveam sa aflam ca am fost 2+1 in excursie, Lady S fiind proaspat aparuta in burtica :) Iubirea mea mica a fost cu noi in prima ei vacanta, chiar in Tara Sfanta.
 
Tel Aviv - orasul care nu doarme
 
Vacanta s-a terminat… Plecam din Tel aviv cu intarziere, pentru ca ne desprindem greu de  magazine. Taximetristul incepe sa se agite cateva minute. Noi credem ca din cauza intarzierii, dar, de fapt. la radio fusese anuntat un atentat in Ierusalim. Lejer, spune el, doar raniti. Nu e grav. Sa de-a Dumnezeu pace!
 
Tel Aviv - orasul care nu doarme
 
Vine seara… Apus de soare minunat… Orasul pare a se trezi din toropeala caldurii de peste zi. Restaurantele vibreaza. Barurile sunt pline. Oamenii rad. Se plimba. Viseaza. Traiesc!
 
Tel Aviv - orasul care nu doarme
 
Mi-e dor…