In sfarsit, am descoperit Swiss chard in Romania. Sigur ma veti intreba cum se traduce, care este denumirea romaneasca. Ei bine, nu prea exista o denumire romaneasca. S-ar putea traduce sfecla elvetiana, desi se pare ca ar fi originara din Sicilia. Se mananca numai frunzele.Cat sunt de frumoase frunzele acestea :) Frunze lungi, de un verde intens, cu nervuri colorate  in galben sau diverse nuante de roz. Surprinzator de frumoase. O mananci de drag. Sau o  mananc, pentru ca pustii mei nu au fost la fel de incantati ca mine de aceasta planta cu gust de sfecla si nuca, atat de frumos invesmantata. Este intalnita si sub denumirea de chard, sfecla alba, sfecla siciliana, sfecla spanac, kale romana sau sfecla argintie.
 
 
Prima tentativa de a o pregati a debutat cu o cautare rapida a posibilelor retete pe blogurile mele preferate. Majoritatea necesitau pregatirea  termica a frunzelor, insemnand ca as fi pierdut exact culoarea care ma atragea atat de mult. E drept ca este recomandat sa fie fiarta pentru a micsora cantitatea de acid oxalic, dar ce nu face omul pentru putina culoare :) Cum am citit pe undeva ca poate fi consumata si cruda, m-am aventurat in pregatirea unei salate minunate pe care am savurat-o cu sotul meu. O salata pentru sufletul meu, bogata, de vara.
Pe langa frumoasele culori,  frunzele de swiss chard sunt recomandate de nutritionisti, fiind delicios de sanatoase (sursa aici)
– contin fitonutrienti
– au foarte putine calorii
– excelenta sursa de vitamina C si vitamina K
– contin vitamina A, betacaroten, luteina
– bogate in minerale precum cupru, calciu, sodiu, potasiu, fier, mangan, fosfor
– pot avea efect detoxifiant si anti inflamator
 
 
 
P.S. Daca va ingrijoreaza  ce am spus despre acidul oxalic, stati linistiti. Maine primesc un lot nou de swiss chard si pe el „scrie” pregatit termic :) A, sa nu uit sa va dezvalui secretul :) Puteti cumpara swiss chard de la magazinul online cosul de legume. Dar va rog sa nu le cumparati pe toate. Mai lasati-mi si mie, pentru ca am in cap numai smoothie verzi, placintele, risotto-uri, quiche-uri…
 
 
Salata mea de vara

(pentru 2-4 persoane)

2 legaturi swiss chard, bine spalate, taiate marunt
1 zucchini, taiat  cat mai subtire, ca pentru carpaccio (eu l-am taiat spirala)
2 linguri seminte de pin
10 -12 masline Kalamata
pesto de rucola (2 maini de rucola, 2 linguri de migdale crude, sucul unei jumatati de lamaie, ulei de masline, 1 catel de usturoi, eventual putin parmezan ras*, sare – eu nu am folosit parmezan)

dupa gust: sare, piper, ulei de masline, suc de lamaie proaspat stors

*daca adaugati parmezan, nu va mai fi un preparat vegan/rawvegan.

Mixam bine toate  ingredientele pentru pesto. Ideal, folosim in acest scop un mojar cu pistil. Daca nu avem mojar, putem pune totul in blender, mixand doar putin, pentru a obtine un pesto cu textura.

Punem toate ingredientele salatei pe farfurie, stoarcem peste ele sucul unei jumatati de lamaie, putin ulei de masline, presaram cu seminte de pin,  asezonam cu sare si piper si servim cu pesto. Simplu, delicios, colorat. Pofta buna :)