Please scroll down for English version: Vanilla and sour cherry raw vegan cheesecake
Cam liniste pe blogul meu de cateva zile, nu-i asa? Am tot incercat sa scriu, dar mereu se intampla cate ceva. Sambata m-am trezit hotarata sa recuperez si sa postez tortul cu visine – raw, dar m-a doborat un canal infundat ce ameninta sa dea in mastita. Repaus la pat 24 de ore si atentie la evolutia simptomelor. Cum pana duminica situatia nu s-a imbunatatit, durerile isi faceau de cap prin tot corpul si frisoanele nu tineau cont de caldurile strasnice de afara, a trebuit sa urmez, totusi, sfatul medicului si sa incep un tratament mai complet, nu doar compresii calde si reci. Azi sunt ca noua, in mare forma :) si little Lady S doarme linistita langa mine, prin urmare, am revenit. Scriu.
Racul din mine stie ca un mic pas inapoi inseammna 2 pasi mari inainte, prin urmare am inceput 2 proiecte de suflet si sunt foarte entuziasmata. Parca mi-am incarcat miraculos bateriile, desi suntem inca in faza de plan si visare ♥ Sper sa va aduc vesti bune in curand. In curand, adica spre toamna :) In ritmul in care trece timpul in ultima vreme, numai maine nu-i toamna :)
Sarbatorim noile proiecte cu un tort raw vegan cu vanilie si visine, de fapt, un cheesecake raw vegan cu aer festiv, delicios, pe care de mult timp doream sa il pregatesc. Mi-a furat inima cand l-am descoperit pe superbul blog My New Roots. Am folosit si versiunea cu zmeura, exact ca in reteta initiala, dar acum am hotarat sa incerc si visinele delicioase. Tortul este racoritor, aromat, perfect pentru zilele calduroase de vara, suficient de satios ca sa nu poti manca intreg tortul singura. Un lucru bun, as spune :) Sa mananci un desert apetisant, fara a te simti vinovata ca nu te mai poti opri. Toti oaspetii nostri au fost incantati cand l-au gustat. Cel mai fain compliment a venit de la copiii unor prieteni, 2 fetite dragute si cuminti care au mancat cu pofta tortul. Bunica mi-a spus incantata ca la restaurant nu s-au atins de desert, insa tortul cu visine l-au savurat pe indelete. Semn bun, zic eu. Inseamna ca le-a placut ♥ Un desert de vis.  Pofta buna!
 

 

Tort cu visine si vanilie – raw

Ingrediente

Blat

  • 200 g migdale crude
  • 100 g curmale, fara samburi
  • putina sare de Himalaya

Crema

  • 250 g caju crud (inmuiat in apa peste noapte sau minim 3 ore)
  • sucul proaspat a 2 lamai mari (sau 3 mici)
  • 1 baton de vanilie (taiat pe lungime, desfacut si razuite toate bobitele din interior)
  • 80 ml miere de salcam
  • 80 ml unt de cocos (trebuie sa fie lichid, de aceea se va aseza deasupra unui vas cu apa fierbinte, pret de cateva secunde, apoi se foloseste)
  • 150 g visine (fara samburi)

Mod de preparare

1. Punem in food procesor migdalele, curmalele si sarea de Himalaya si mixam amestecul pana obtinem textura dorita. Mie imi place un blat crocant, asadar nu macin prea tare migdalele. Atentie, daca sunt prea uscate curmalele, atunci e bine sa le inmuiem in apa minim 30 de minute inaintea mixarii.
Punem amestecul intr-o tava circulara (diametru 10-12 cm) si presam bine pentru a obtine un blat ferm si uniform.
2. Intr-un blender foarte puternic (ideal peste 1000 W), amestecam sucul de lamaie, untul de cocos, vanilia, caju-ul inmuiat si scurs, mierea. Mixam bine, pana obtinem consistenta dorita.
3. Turnam 2/3 din crema peste blatul de migdale. Peste restul de crema adaugam fructele si mixam din nou. Turnam crema peste cea de vanilie si punem prajitura in congelator.
4. Putem pastra prajitura la congelator pana in momentul servirii. O scoatem din congelator cu aproximativ 30 de minute inainte, o scoatem din forma, o decoram dupa placul nostru si o servim. O putem pastra la frigider sau la congelator.

Nota

Cu aceasta reteta am inaugurat Vitamix-ul si am obtinut o crema foarte fina si delicata. In trecut, insa, am utilizat un blender vertical puternic. Cu rabdare, pauze dese si insistenta, am obtinut de fiecare data o crema placuta.

Eu prefer sa il las peste noapte la congelator si minim 2 ore la frigider, pentru a se intrepatrunde bine aromele.

Pastai de vanilie puteti cumpara de la SugarSpice.

 

 

Vanilla and sour cherry raw vegan cheesecake

recipe adapted from My New Roots

Ingredients

200 g raw almonds
100 g dates, without stones
a touch of Himalaya salt
250 g raw cashews, soaked in cold water (overnight)
fresh juice of 2 lemons
the seeds of 1 vanilla bean
80 ml honey or agave
80 ml coconut butter (kept for a few seconds over a dish with hot water, until it becomes liquid)
150 g sour cherries, stones removed

Preparation

Put the almonds, dates and salt in the food processor and blitz until you obtain the desired texture for the cheesecake base. I like mine to be crunchy, so I do not over mix it. If dates are too dry, then soak it in water for 30 minutes. Put the almonds mixture in a spring form with 12 cm diameter and press it well to form the base of the cheesecake.  Refrigerate.

In a very powerful blender (ideally over 1000 W), mix well the lemon juice, coconut butter, vanilla seeds, honey and cashews (without the soaking water), until you get the desired consistency. With a powerful blender like Vita Mix you can obtain even a mousse like consistency. Pour half of the cream over the almonds crust, then add the fruits to  the rest of the cream  and mix again in the blender. Pour the pink cream over the white vanilla cream and put the spring form in the refrigerator for at least 1 hour, better over night. Take it out of the freezer at least 30 minutes before serving.  Serve decorated with red fruits.

 
Urmeaza un giveaway/cadou foarte dragut si parfumat, cu aroma de Provence si vacanta, foarte curand ♥ Cadoul precedent, petalele de trandafiri, galbenele si florile de levantica au ajuns la Marilena Cristea. Felicitari si sa le folosesti cu drag, Marilena :)