O reteta super simpla si delicioasa. Noi am servit legumele cu pasta de masline, ca fel principal, dar pot acompania aproape orice fel de roasting, ca garnitura. In cazul in care doriti sa adaugati si cartofi, va recomand sa-i fierbeti 15 minute inainte, sa-i lasati sa se raceasca, apoi sa-i amestecati cu restul legumelor ce urmeaza a fi coapte. O zi frumoasa va doresc!
P.S. Ma duc sa ma „lupt” cu un desert de post/vegan cu dovleac. Am comanda ferma de la baiatul meu mai mare, care din proprie initiatia tine post. Ma uimeste vointa lui, cu atat mai mult cu cat el era „carnivorul” familiei. Bravo, dragul meu! Problema e ca, desi eu tin post doar miercurea si vinerea, nu ma simt confortabil sa pregatesc deserturi care nu sunt de post, pentru ca nu vreau sa sufere inimioara mea de baietel. Prin urmare, de dragul lui, experimentez vegan  mai mult decat de obicei :) Sper sa fie delicioasa tarta cu  dovleac. Urmatoarea comanda e foarte ciocolatoasa. Sa vedem…
 

2 bucati pastarnac, taiat rondele
2 morcovi, taiati rondele
400 g dovleac, fara coaja si seminte, taiat bucati de aprox 2-3 cm
3-4 cepe mici, albe
1/2 telina (medie), taiata cubulete
1 capatana de usturoi, desfacuta in catei, fara a-i curatata de coaja
10-15 fire de cimbru verde
10-15 masline
fleur de sel, piper proaspat macinat
ulei de masline

Crema  de masline: o mana de masline verzi, fara samburi, 3-4 linguri de migdale pastrate in apa cel putin 3-4 ore (cel mai bine peste noapte), putin suc de lamaie, o legatura de patrunjel, putin ulei de masline. Mixam totul in blender pana obtinem o pasta densa.

Incingem cuptorul la 220 grade C.  Intr-un vas de ceramica amestecam toate legumele, cimbrul verde, maslinele, sare, piper, ulei de masline. Legumele trebuie sa fie bine „imbracate” in ulei de masline, dar nu in exces. Le punem la copt aprox 40 de minute, amestecand des. Daca legumele au tendinta de a se rumeni  prea puternic la suprafata, acoperim vasul cu o folie de aluminiu, fara a o fixa etans. Servim legumele fierbinti, cu pasta de masline.