Am ajuns in Bilbao pe la miezul noptii. Pana am aterizat, pana am luat bagajele, pana am inchiriat masina, sa fi trecut de ora 1. Am pornit la drum obositi, dar fericiti. Aveam sa descoperim un oras nou. Abia asteptam sa vizitez Muzeul Guggenheim pe care de mult visam sa-l vad. Trebuie sa recunosc ca imi era si usor teama. Teama de posibila parte violenta a Tarii Bascilor, sentiment alimentat si de numeroasele vizite in Spania, de stiri despre tot felul despre atacuri ETA, culminand cu explozia unei masini capcana cu ceva timp in urma, in Madrid, exact pe strada pe care ne plimbasem cu cateva ore inainte. Incerc sa alung gandurile negative… Autostrada impecabila, serpuieste printre coline domoale. Intram intr-un tunel, apoi pe un pod. Ramanem fara suflare… In fata noastra straluceste, luminat impecabil, muzeul Guggenheim. Mult, mult mai frumos decat in revistele de arhitectura! Inca 5 minute si suntem la hotel, chiar langa muzeu.  Camere cu vedere la muzeu. Tarziu, tarziu, dar nu mancam si noi ceva? Comandam la room service o multime de tapas si o super friptura basca. Impecabila. Adormim spre dimineata, obositi, dar fericiti. Ne asteapta o vacanta foarte scurta, cu un program incarcat. Bilbao, San Sebastian si Lourdes in mai putin de o saptamana. Abia asteptam sa descoperim orasul. Fatada din titanium a muzeului straluceste miraculos in lumina lunii. Visez?
Ne trezim greu, abia spre pranz. Buna dimineata! Wow!

Bilbao
 
Sotul meu, matinal de felul sau, deja a vizitat imprejurimile. Copiilor le e foame. Vor micul dejun. Mic dejun la ora 13? „Am descoperit eu un loc si o sa va placa la nebunie”.  Pornim spre locul laudat si trecem pe langa celebrul Puppy, o sculptura florala a lui Jeff Koons. Imensa, colorata, superba.
 
Bilbao
 
 
Chiar langa muzeu, o terasa minunata. Este soare! Muzeul, raul, muzica live, forfota mare. Savuram cele mai minunate tapas-uri din Spania. Si am cam „batut” cararile Spaniei. Pinxos sunt cele mai bune tapas-uri pentru mine. O bere buna, obligatoriu, desi foarte rar beau bere. Acum trebuie :)  Toata lumea rade, vorbeste, este fericita. Imi place Bilbao. Clar, imi place Bilbao. Timpul se opreste in loc si stam, stam, stam la terasa, relaxati. E bine…
 
Bilbao
 
Bilbao
 
Bilbao
 
Bilbao
 
Bilbao
 
Bilbao
 
Bilbao
 
Bilbao
 
Bilbao
 
Bilbao
 
O plimbare, apoi intram in muzeu, chiar daca nu vom apuca sa vedem prea mult. Intentionam oricum sa revenim a doua zi pentru a-l vizita mai pe indelete. Cladirea construita Franck O. Gehry iti ia rasuflarea.
 
Bilbao
 
Bilbao
 
Bilbao
 
Locatia muzeului a fost aleasa chiar de arhitect in momentul in care i s-a incredintat acest proiect. A cautat locul ideal in Bilbao si l-a gasit aici, langa rau, intre dealuri, un loc puternic, magic.  Franck O. Gehry este faimos pentru proiectele sale indraznete, schitele fiind realizate dintr-o singura linie, fara a ridica vreun pic creionul de pe plansa. Toata fatada este realizata din placi de titanium, fixate bucata cu bucata, aratand ca niste solzi care reflecta magic lumina. Interiorul este la fel de spectaculos, materialele folosite fiind de  ultima generatie. Sticla este special tratata pentru a izola termic, pastrandu-si transparenta. Totul este ultra modern, ultra performant, aproape de perfectiune. Din 1997 de cand a fost deschis, muzeul adaposteste colectii memorabile de arta moderna si contemporana.
 
Bilbao
 
Bilbao
 
Bilbao
Sala Arcelor Mittal
Bilbao
 
 
Langa muzeu, imensul paianjen  creat de Louis Bourgeois, acelasi pe care l-am vazut la Tate Gallery in Londra.
 
Bilbao
 
Bilbao
 
Bilbao
Dupa o prima vizita in muzeu, iesim la o plimbare pe malul raului Nervion. In jurul nostru, cladiri ultra moderne, platani si noua linie de tramvai. Intre sinele de tramvai este plantata iarba. Oare n-am putea inverzi si noi orasele astfel?
Bilbao
 
Totul este impecabil, curat. foarte curat. Bilbao ne lasa impresia unui oras incredibil de modern, avangardist, foarte curat.
 
Bilbao
 
Bilbao
La o plimbare… :)
 
Bilbao
Podul Zubizuri – arhitect Santiago Calatrava
Zubizuri =  podul alb in dialectul basc
 
Bilbao
Cladiri vechi, adevarate capodopere arhitecturale, a caror fatada a fost  pastrata,
in spate construind moderne cladiri de birouri sau rezidentiale.
 
Bilbao
 
Bilbao
Puente de los Principes de España sau Puente de La Salve
Dimineata urmatoare aveam sa o petrecem prin muzeu. Dupa amiaza, in numai cateva ore, am descoperit o alta fata a orasului Bilbao, absolut minunata, neasteptata.  In postarea urmatoare :)
 

SaveSave

SaveSave