Ador zacusca… Ce de amintiri din copilarie, aromele toamnei tarzii, mirosul de vinete coapte, muraturi, suc de rosii, dulceata… Toate pregatirile de iarna pe  care imi placea sa le admir de la distanta, dar care mi se pareau interminabile… Poate de aceea nu mi-am dorit/planificat/propus vreodata sa pregatesc toata gama de bunatati de toamna. Mai bine sa ma rasfete mama…
Imi place sa savurez bunatatile, desi sunt cam pretentioasa cand e vorba de zacusca. In primul rand trebuie sa-mi placa aspectul, culoarea, apoi trebuie sa o miros si numai daca-mi place cum miroase trece la proba gustului. Da, stiu, este ciudat sa vezi pe cineva mirosind zacusca, dar altfel nu o pot manca :) In al doilea rand, zacusca trebuie sa aibe textura, sa nu fie crema/pateu. Imi place sa simt bucatile de gogosari  rosii in zacusca.
Credeam ca este definitiv „refuzul” meu de a ma gandi macar la conservele de toamna. Dar, never say never… A fost valabil pana m-am intalnit cu Alina, draga mea prietena din Timisoara, care mi-a povestit cum a pregatit ea zacusca acasa si cat de mult le place copiilor ei… Ma tot uitam la Alina, atat de finuta, delicata si eleganta, cum povestea despre zacusca ei minunata, cum culcuseste borcanele intr-un cos mare cu perini  si paturi… Cine s-ar fi gandit la „operatiunea” zacusca ca la un proces atat de seductively cozy? Numai Alina putea sa-mi infiripe acest gand :) Ei bine, cu gandul la zacusca frumos asezata in cosulete si infofolita in paturi, m-am intors acasa hotarata sa incerc. Am pornit de la reteta ei si am reusit  o minune de zacusca, aromata, texturata, exact asa cum imi place mie. Si pentru ca mi-a placut atat de mult, aproape am terminat seria 1. Jumatate din primul borcan am savurat-o singurica, chiar in seara pregatirii, apoi am pus borcanul in frigider. Dimineata tot cautam borcanul, dar ia-l de unde nu-i… Se ocupase sotul meu de cealalta delicioasa jumatate. Da, se pare ca toata familia, inclusiv bebe e fan zacusca :) Prin urmare, saptamana trecuta am trecut la runda 2, reusind sa fac si fotografii de aceasta data. Foarte important: nu a mirosit deloc in casa a vinete arse sau ardei copti, aerul fiind total respirabil si atmosfera relaxanta. Putina planificare ar putea ajuta productivitatea:
1. am spalat si am sters toate legumele inainte sa ma apuc de pregatirea efectiva
2. am pregatit 4 tavi pentru cuptor, tapetate cu hartie de copt si tavi de silicon
3. am pus vinetele pe tavi si am introdus cate 2 tavi in acelasi timp in cuptor; pe masura ce scoteam tava care se cocea la nivelul superior in cuptor (in centrul cuptorului), urcam un nivel mai sus cea de a doua tava si prelungeam timpul de coacere (cu aprox 10 minute, in cazul meu); scoteam tava 2, puneam in cuptor tavile 3 si 4; intre timp goleam tava 1 si 2 si pregateam alte legume pentru copt, si tot asa.. Ardeii si gogosarii copti i-am tinut in cutii etans si am tot adaugat pe masura ce scoteam o alta tava din cuptor.
4. am taiat ceapa si am decojit rosiile in timp ce legumele erau in cuptor
6. am dat drumul masinii de spalat pentru a steriliza borcanele chiar in momentul in care am adaugat vinetele in cratita de fonta.
Sunt super fericita ca am reusit! Zacusca este exact cum imi place mie. Mi se face pofta doar gandindu-ma la borcanele din pivnita si dau iama in ele rapid… In stilul asta, sigur nu apuca sarbatorile :) O zi frumoasa!
zacusca (1 of 1)-7

 4 kg vinete
1,5 kg ardei kapia
1,5 kg gogosari
1 kg ceapa, taiata marunt
1 kg rosii
500 ml ulei
1 lg boabe de ienibahar
6 frunze de dafin
1 lg boabe piper negru
6 lg bulion
sare

Incingem cuptorul la 200 grade C. Pregatim tavi de cuptor, tapetandu-le cu hartie pentru copt.

Taiem vinetele in jumatate, pe lungime, le asezam cu partea lucioasa in sus in tava. Ungem vinetele cu foarte putin ulei de masline si le coacem aprox 30  minute, pana devin moi. Scoatem vinetele din cuptor, luam pulpa vinetelor cu o lingura de lemn si o lasam la scurs  intr-o sita de plastic. Continuam pasii pana coacem toate vinetele.

Taiem ardeii in 4, pe lungime, taiem gogosarii in jumatate sau sferturi, indepartam cotorul, semintele si orice membrane din interior. Ungem legumele cu putin ulei (pe partea lucioasa). Cand terminam de copt vinetele, dam drumul si broilerului/grilului  si introducem tava cu ardei si gogosari in cuptor. Lasam tava in cuptor aprox 10-20 minute, pana apar la suprafata ardeilor/gogosarilor pete negre.

zacusca (1 of 1)-4

Scoatem rapid tava din cuptor, transferam ardeii/gogosarii intr-o cutie din plastic air tight (cu capac etans) si inchidem bine. Continuam pana toti ardeii/gogosarii sunt gata. Scoatem cateva bucati de ardei din cutie, ii punem pe un tocator si indepartam coaja, care de acum ar trebui sa fie umflata si usor de scos. Nu lasam ardeii pana se racesc complet.

zacusca (1 of 1)-3

Tocam marunt vinetele. Taiem ardei si gogosarii, in functie de textura pe care vrem sa o aibe zacusca. Eu prefer ca ardeii sa fie bucati mai mari si zacusca sa fie texturata, nu pasta. Punem ardeii si gogosarii inr-un castron, pastrand si lichidul lasat de acestia.

Taiem ceapa marunt. Punem o craticioara cu apa la fiert, crestam un X pe rosii (cu un cutit foarte ascutit), apoi punem cate 2-3 rosii odata, in apa fierbinte, cateva secunde, le scoatem, le punem intr-o sita si continuam pana epuizam toata cantitatea. Indepartam coaja si semintele rosiilor, apoi le taiem marunt.

Incingem uleiul intr-un vas de fonta, calim ceapa pana se inmoaie si devine transparenta, fara a se arde, adaugam ardeii, gogosarii (inclusiv lichidul) si rosiile, boabele de piper, ienibaharul si frunzele de dafin, amestecam; lasam la foc mic aprox 20 minute.
zacusca (1 of 1)-2

Adaugam si vinetele, amestecam, asezonam si lasam sa coaca mocnit,  la foc mic, aprox 2 ore. Amestecam des, folosind o lingura de lemn. Adaugam bulionul, amestecam si mai lasam zacusca la foc mic, aproximativ o ora, amestecand des. Asezonam dupa gust.

zacusca (1 of 1)-5

Intre timp sterilizam borcanele. Eu folosesc aceasta metoda: spal bine borcanele si capacele, le clatesc cu foarte multa apa, le introduc in masina de spalat vase, fara detergent, la temperatura mare si le las un ciclu complet de spalare (aproximativ 2 ore); la fix pentru a avea borcanele fierbinti chiar in momentul decisiv.

Turnam zacusca in borcane apoi le sterilizam 30 minute. Le lasam peste noapte in vasul in care le-am sterilizat, pentru a se raci treptat.

zacusca (1 of 1)-8

Delicioasa! Ma duc sa mananc niste zacusca :) Pofta buna!

zacusca (1 of 1)-9

Versiune pdf pentru imprimanta: Zacusca – o toamna delicioasa