Ce-i mai bun decat o supa crema calda si aromata intr-o zi racoroasa de toamna?  Am descoperit o astfel de reteta intr-o vizita in America, acum ani buni. Stateam hipnotizata in fata televizorului si ma uitam la food channel, vrajita de emisiunile Marthei, ale lui Emerill, Iron chef si altele… Trebuia sa ma ia cu forta din fata televizorului, desi in perioada aceea nici prin cap nu-mi trecea ca voi avea vreodata un food blog :) Am vazut-o pe Martha  jucandu-se cu prazul, dovleacul si telina pana a pregatit o crema minunata. Da, mi-a placut Martha. Inca mai caut cu multa placere pe site-ul ei in cautare de comori, mai ales ca astfel rascolesc si prin amintiri pretioase. In principiu, m-am jucat cam cu aceleasi ingrediente, dar am renuntat la supa de pui si am folosit numai apa, compensand in schimb cu mai multe mirodenii si cateva bobite de ienibahar. Cat iubesc ienibaharul! Supa crema de dovleac, telina si pere, delicioasa, aromata, minunata. Am servit-o cu crutoane de secara proaspat trase in ulei de masline & cimbru verde si germeni de trifoi, cresson si alfa alfa. Cand sa mancam, sotul meu a adus cutia de za’atar (mix de condimente din Orientul Mijlociu, cu cimbru, oregano, busuioc, seminte de susan etc) si a presarat deasupra cremei, iar noi am gustat si am avut o revelatie. Clar, crema de dovleac trebuie servita cu za’atar. Ce sot inspirat am :)
 

 Ingrediente:

750 g dovleac, fara coaja si seminte, taiat cubulete
250 g telina, fara coaja, taiata cubulete
2 cartofi, fara coaja, taiati cubulete
5 pastarnac, fara coaja, taiati rondele
1-2 pere, fara coaja, seminte, taiate cubulete
5 bucati de praz, numai partea alba, taiat rondele
1 ceapa mica, taiata marunt
1 catel usturoi, taiat marunt
2 linguri ulei de masline + 2 linguri unt
2 foi de dafin + 6-7  ramurele de cimbru verde + 6-7 ramurele de patrunjel verde + 1 lgt boabe piper negru +  1/2 lgt ienibahar boabe
8  cani apa fierbinte
aprox 100 ml smantana, dupa gust
sare + piper proaspat macinat

Crutoane: Paine de secara, ulei de masline, cimbru verde

Za’atar

Incingem untul si uleiul de masline (la foc mediu). Calim prazul si ceapa, amestecand din cand in cand, pana se inmoaie, fara a se arde. Adaugam usturoiul si amestecam inca 2 minute. Adaugam cartofii, dovleacul, telina, pastarnacul si para.  Amestecam usor si lasam pe foc 5 minute, apoi adaugam dafinul, cimbrul, patrunjelul si boabele de piper, ienibahar. Adaugam apa fierbinte, apoi asezonam cu sare si piper.  Lasam sa fiarba la foc mic, aprox 20 minute. Luam vasul de pe foc, indepartam  plantele aromatice, turnam legumele intr-un blender, in transe mici, amestecand pana se obtinem o crema densa.  Punem crema intr-un vas, la foc mic, asezonam, adaugam smantana si omogenizam. Nu o lasam sa clocoteasca.

Servim crema de dovleac cu crutoane cu cimbru si germeni de trifoi, alfa alfa & cresson, presarata cu putin za’atar.

Pentru a pregati crutoanele, taiem painea cubulete mici, incingem putin ulei de masline in tigaie, punem frunzele de cimbru verde si cubuletele de paine si amestecam continu pana devin aurii.

 
Versiune printabila pdf: Supa crema de dovleac si crutoane cu cimbru