Nu cred in schimbari  bruste, radicale ale dietei. Am observat efectul invers pe care acestea il pot avea in timpul vacantei noastre in Grecia. Cum noi tineam post, iar pustiul meu mic e vegetarian de la natura, am zis ca-i va fi usor sa tina si el postul. Dupa cateva saptamani de mancat numai minunatii,  legume, fructe, seafood, de post, e adevarat, pustiul meu a inceput sa ceara la restaurante numai friptura si sa nu se mai atinga de salate, legume sau fructe. Carne, carne, carne. O intorsatura nesteptata, din moment ce chiar el se prezenta pana atunci ca fiind „ierbivor” :) L-am lasat sa-si faca plinul de proteina animala, am revenit acasa si incet incet, a revenit singurel la modul lui natural de hrana, fara a-i impune noi. Cred ca organismul nostru nu este pregatit pentru schimbari bruste si fiecare modificare in dieta trebuie efectuata treptat, cu cap. Nu vreau sa sperii pe cineva cu e-urile sau dezavantajele vreunui aliment. Acestea sunt pur si simplu alegerile familiei noastre in acest moment. Pe scurt:
Printre primii pasi pe care i-am facut pentru a schimba ceva in alimentatie, am renuntat la a mai cumpara mezeluri. Nu de alta, dar nu stiu de ce cand vad bacon, de exemplu, simt o nevoie fantastica de a-l devora imediat cu mustar, indiferent cate E-uri are. Gest reflex? Nu stiu, dar daca nu am mezeluri, nu mananc.
Nu am mai cumparat paine alba, ci numai paine integrala.
Am cumparat legume si fructe bio sau ecologice, pe cat posibil. Restul le-am curatat cu spray-ul pentru indepartat mizeria, pesticidele etc de pe legume si fructe, disponibil la plafar.
Nu mai folosim cubulete de supa. E drept ca la inceput ti se pare mancarea mai fara gust, insa incet incet papilele gustative se adapteaza si reincepi sa apreciezi gustul natural al alimentelor.
Am introdus regula de minim 50% raw/crud la o masa.
Am diminuat aportul de proteina animala, in special carne rosie. Probabil ca ati vazut ca retetele de carne rosie au cam disparut. Dar tot mai mergem din cand in cand la un steak house si savuram cu cea mai mare placere un steak adevarat. Mai rar parca e mai gustos.
Am renuntat aproape integral la pui, folosind curcan. Din cand in cand mai coacem cate un pui hranit cu graunte. Am incercat si pui bio austriac, era o manuta de pui, mic si foarte scump, dar cu o carne atat de frageda, de m-am minunat. Departe de carnea atoasa si tare a puilor de tara de la noi. Am zis pui de tara, nu bio, pentru ca daca nu cresti puii in curtea ta, sincer, nu stii ce mananca si in ce zone poluate creste. Dar aici este o alta discutie.
Facem kefir in casa si consumam numai iaurt bio simplu sau lapte ecologic de vaca, lapte de capra sau lapte de orez.
Folosim numai oua ecologice.
Cumparam foarte rar dulciuri din comert. Ce-i drept, copiii mei au avut de mici acces nelimitat la un sertar enorm cu dulciuri, biscuiti, bomboane, ciocolata,  fructe uscate etc si poate tocmai de aceea nu le-au devorat vreodata. Periodic goleam sertarul si faceam cadou dulciurile. Sertarul era insa atractia principala a copiilor care aveau un aport de dulciuri controlat strict de parinti.  Fructul interzis… Am aplicat strategia parintilor mei: pe la 13-14 ani m-au chemat la o „sedinta” si mi-au spus ca ar vrea sa le spun daca fumez sau daca intentionez sa ma apuc, macar sa-mi cumpere tigari cu filtru, bune… Atunci au distrus un tabu si a disparut si tentatia  fumatului. Si nu fumez nici acum…
Nu am mai cumparat alune, migdale, seminte prajite, ci numai crude. Daca vrem sa le coacem, cateva mirodenii pot transforma alunele intr-un snack delicios, fara exces de sare.  Preferam sa rontaim migdale si nuci inmuiate peste noapte in apa, decat cele prajite si ultra sarate.
In ultima perioada am renuntat la orezul alb, pastele albe si faina alba. Pastele si orezul integral nu au fost o problema, copiii le-au acceptat rapid, desi initial au avut ceva intrebari legate de culoare  :) Din fericire, baietii mei sunt destul de sensibili la notiunea de healhy food/mancare sanatoasa, iar atunci cand au aflat de ce facem aceasta schimbare, au fost chiar incantati. Uite asa, am inceput incet incet sa experimentam cu alte tipuri de faina, de la cea integrala, la faina de naut, quinoa, secara, porumb etc. Cautand retete fara faina sau cu alte tipuri de faina, am descoperit si retete foarte faine fara gluten. De ce sa nu incerc?  Din cate stiu nu avem intoleranta la gluten, dar nu se stie ce surprize am putea avea daca am face un test York.
Ieri am pregatit o delicioasa prajitura cu dovleac, fara gluten. Am gasit reteta aici si am adaptat-o foarte putin. Se pregateste foarte usor,  este frageda si delicioasa. Un desert de toamna minunat, fara faina alba sau zahar, doar cu sirop de agave, indulcitor natural cu indice glicemic scazut, obtinut dintr-un cactus :) Prajitura cu dovleac, upside down, cu o super crusta caramelizata de nuci, merisoare si seminte de dovleac. Desert sanatos si delicios.

 

100 g merisoare uscate + 100 g seminte de dovleac + 100 g nuci, taiate bucati mari
125 ml  sirop de agave + 2 lg ulei vegetal
320 g faina de migdale (migdale macinate fin)
1/2 lgt sare + 1/2 lgt bicarbonat de sodiu
1 lgt scortisoara + 1/2 lgt nucsoara + 1/4 lgt cuisoare
50 ml ulei vegetal + 125 ml sirop de agave + 3 oua ecologice
800 g dovleac, taiat cubulete

Incingem cuptorul la 180 grade C. Pregatim o tava  circulara cu diametrul de 18 cm, pensuland-o la interior  cu putin ulei si tapetand-o cu hartie pentru copt.

Punem dovleacul la fiert, la aburi, pana se inmoaie.  Amestecam merisoarele, nucile, semintele de dovleac, siropul de agave si uleiul, apoi le punem in tava pregatita, acoperind toata suprafata tavii  si presand usor.

 

Intr-un alt vas, amestecam faina de migdale, sarea, bicarbonatul, scortisoara, nucsoara si cuisoarele. Intr-un blender amestecam cubuletele de dovleac fiert, uleiul, siropul de agave, ouale, pana obtinem o pasta. Turnam mixul lichid peste mixul uscat si amestecam bine.  Turnam  crema de dovleac peste crusta de nuci si merisoare.

Coacem 40-45 minute. Scoatem prajitura din cuptor si o lasam sa se raceasca 20 de minute in tava, apoi o rasturnam pe o farfurie (punem o farfurie peste prajitura, apoi o rasturnam cu grija, astfel incat prajitura sa ramana intacta, cu partea cu semintele de dovleac in sus).

 

Ce spuneti, va tenteaza o  felie de prajitura de dovleac, upside down, cremoasa si aromata la interior, crusta crocanta de nuci, merisoare si seminte de dovleac la exterior?