Zilele trecute Codruta (blogul Apa.Faina.Sare) a lansat invitatia de a sarbatori Ziua Mondiala a Painii. Uite asa am aflat ca pe 16 septembrie in lumea intreaga se sarbatoreste painea. Am dat curs cu mult drag invitatiei, blogul Codrutei fiindu-mi foarte aproape de inima. Tare mi-ar fi placut sa incerc una dintre minunatele ei retete de paine, dar din cauza restrictiei de miscare ce se pare ca va dura pana la sfarsitul sarcinii, a trebuit sa caut o solutie rapida. Din fericire, de mult pusesem ochii pe o reteta a lui Rachel Allen de easy focacia, de fapt un hibrid delicios intre o foccacia si un irish soda bread – o paine irladeza cu bicarbonat. Astfel, dupa maxim 15 minute de pregatire si 30 minute la cuptor, foccacia a fost gata. O revelatie! Ne-a placut la nebunie! Am savurat-o calduta si nu a ramas vreo bucatica :)  Foccacia cu masline si rozmarin & foccacia cu chevre si cimbru ♥
Pentru a vedea cum sarbatoreste blogosfera Ziua Mondiala a Painii, va invit pe blogul Codrutei. Happy World Bread Day :)
 

focaccia (1 of 1)-15

450 g faina alba, cernuta
1 lgt sare
1 lgt bicarbonat
375 ml kefir
75 ml ulei de masline + 75 ml ulei de masline
sare Maldon
masline kalamata, fara samburi + o ceapa rosie taiata cubulete (aprox de dimensiunea maslinei) + frunze de rozmarin
cubulete de branza chevre + ramurele mici de cimbru

Incingem cuptorul la 220 grade C. Ungem o tava de 23 x 33 cm cu mult ulei de masline. Mixam faina, sarea si bicarbonatul de sodiu, lasam un spatiu gol in centrul fainii, adaugam kefirul si amestecam din centru spre marginile vasului, pana omogenizam totul. Daca este nevoie, mai adaugam kefir, dar aluatul nu trebuie sa fie lipicios. Intindem aluatul pe un blat de lucru presarat cu faina si intindem aluatul cu un rotitor pana atingem dimensiunea tavii. Transferam aluatul in tava. Impartim imaginar aluatul in patrate ( de maxim 5 x 5 cm), in centrul acestora presam cu putere cu degetul si umplem cu ceapa, masline si putin rozmarin sau chevre si cimbru. Turnam 75 ml de ulei de masline deasupra, astfel incat sa acoperim toata suprafata, presaram cu sare Maldon.

focaccia (1 of 1)-24

Coacem focaccia 30 de minute, apoi o scoatem din cuptor, turnam restul de 75 de ml de ulei, sau chiar mai mult daca e nevoie, acoperind toata suprafata. Lasam sa se raceasca putin, apoi taiem foccacia patrate si o servim calda. Delicioasa!

focaccia (1 of 1)-23

focaccia (1 of 1)-20

focaccia (1 of 1)-19

focaccia (1 of 1)-16

focaccia (1 of 1)-14