Ador culorile toamnei… Ruginiu, caramiziu, maron, galben miere sau rosul artarului… Din loc in loc o ultima frunza verde. Ador aromele toamnei, scortisoara, cardamonul, anasonul stelat, coriandrul, nucsoara… Ador bunatatile ei minunate: gutui, struguri, dovleac, mere, merisoare, coarne, prune… Prajituri calde… O cana fierbinte de Earl grey…  In jurul meu puiutii mei fericiti, vorbareti si pusi pe glume. Si totusi, cred ca rareori am asteptat cu atata nerabdare iarna… Mai precis luna februarie :)
A inceput joaca de-a toamna in bucataria mea. O cina lejera si delicioasa pentru o seara racoroasa de toamna. Cu ce puteam inaugura mai bine sosirea dovleacului in bucataria mea, daca nu o reteta Ottolenghi. Gustul usor dulceag al dovleacului este perfect acompaniat de crusta crocanta de parmezan si plante aromatice, iar smantana cu marar si coaja de lamaie este minunata. O nebunie de toamna… Pofta buna!

dovleac copt (6 of 10)

700 g dovleac, taiat felii, cu coaja
50 g parmezan, proaspat ras
20 g toast, transformata in pesmet (nu foarte fin)
6 lg patrunjel + 3 lgt cimbru verde,  taiate marunt
coaja fin rasa a 2 lamai
2 catei usturoi, zdrobiti
60 ml  ulei de masline
120 g smantana
1 lg marar, taiat marunt
sare, piper

Incingem cuptorul la 190 grade C. Tapetam o tava cu hartie pentru copt.  Punem feliile de dovlec in tava, Pregatim crusta de ierburi  amestecand parmezanul, pesmetul, plantele aromatice, jumatate din coaja de lamaie, usturoiul, sare, piper. Pensulam feliile de dovlecei cu ulei de masline din belsug, apoi presaram deasupra crusta de plante aromatice, presand usor.

dovleac copt (2 of 10)

Coacem dovleacul aproximativ 30 de minute in cuptor. Intre timp amestecam smantana, mararul si  coaja de lamaie ramasa. Servim dovleacul fierbinte, cu smantana. Delicios.

dovleac copt (7 of 10)