Cand vine vara organismul meu se reseteaza automat pe rosii, vinete, piersici, caise… Acum sunt in „faza” rosii: supa de rosii, rosii coapte, pasta cu rosii… Cel mai des ma „cramponez” in salata de rosii, obligatoriu cu ceapa, uneori cu branza de capra sau feta, alteori cu germeni. De fapt seminte germinate.  Mi-a fost greu sa asimilez termenul de germeni, pentru ca, nu stiu de ce, pe mine ma ducea gandul la ceva complet nesanatos cand auzeam acest cuvant. M-am obisnuit greu, dar am reusit :) Pentru ca azi e Happy Vegan Wednesday, uite cu ce salata m-am rasfatat: rosii bio super frumoase, ceapa taiata rondele, germeni de trifoi, lamaie, ulei de masline si cateva seminte de canepa (power food – avantajele aici). Delicioasa!

salata de rosii si germeni (1 of 4)

 
 
 
 
Germenii. Cum am pornit la drum? Foarte simplu! Am cumparat un  germinator, cel mai simplu model, desi exista modele mai complicate (care verifica gradul de umiditate, temperatura, ceata etc). Am cumparat seminte bio de la beorganic.ro. Uite asa m-am pregatit pentru mica mea gradina din bucatarie :) O frumusete spraetajata… Gradinile „Semiramidei” :)
 

Ce sunt germenii?

GERMEN, germeni, s.m. (În special la pl.) Produse naturiste obținute prin germinarea unor semințe comestibile, netratate chimic, în condiții stricte de igienă, comercializate în stadiul de semințe încolțite având rădăcini și lăstari abia mijiți, fără frunze verzi (în ambalaje speciale) sau ca lăstari înverziți (în vasul în care au fost însămânțați); ca germeni se produc mai ales leguminoase: boabe de soia, de năut, de fasole mung, dar și linte sau mazăre, iar ca lăstari verzi: culturi de creson asociat cu muștar, de schinduf, de alfalfa (lucernă) și de diferite cereale, precum mei, orz, ovăz, alac; se consumă crude, în salate sau ca garnitură la diverse preparate, fiind bogate în vitamine, săruri minerale și enzime. – Din fr. germ ( definitie preluata de pe site-ul beorganic.ro)

salata de rosii si germeni (3 of 4)

Cum cultivam germeni sau lastari?

In functie de seminte, exista o perioada de inmuiere care variaza pentru fiecare tip, intre 2 si 8 ore, apoi semintele se spala si se pun in germinator. Se spala de 2-3 ori pe zi cu jet puternic de apa (ca la dus), apoi se lasa tavita germinatorului la scurs si se pune din nou la germinat. Conditiile de germinare pot varia. Majoritatea semintelor trebuie tinute la lumina, dar nu direct in soare, in conditii de temperatura medie, fara umiditate excesiva, eventual protejate cu un tifon sau o plasa speciala. Atentie! Conditiile de germinare sunt foarte importante si trebuie respectate cu strictete; nerespectarea acestora poate duce la aparitia mucegaiului si a diverselor bacterii nocive. „With great power comes great responsability”… (I ♥ Spiderman, the friendly neighborhood superhero :) Poate de aceea imi plac si power foods :) Revenind,  foarte curand se intampla minunea: frumusetile de seminte incoltesc, prind radacini. Exista posibilitatea de a le consuma abia inmugurite, seminte germinate/germeni, sau plantute mici si delicate, lastari. Ambele variante sunt foarte foarte sanatoase.
In aceasta salata am folosit germeni de trifoi, pretiosi pentru ca sunt bogati in vitaminele A, B, C, E, K, minerale precum calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc. In plus, au un continut ridicat de  caroten, clorofila, amino acizi, fitochimicale si pana la 35% proteine.
In concluzie, exista studii care spun ca acesti miraculosi germeni contin de zeci, chiar sute de ori mai multe vitamine, minerale, enzime, substante folositoare organismului decat plantele mature. Voi reveni cu detalii despre fiecare tip de plantuta germinata pe care am cultivat-o (brocoli, cresson, alfa alfa, trifoi, in etc). Cata bucurie sa vezi cum se produce miracolul germinarii sub ochii tai ♥

salata de rosii si germeni (2 of 4)

Oare trifoi cu 4 foi nu gasesc pentru  a germina? :)