Duminica, roasting day :) Cand se umple casa de fete (mama, sora, nepotica…), multe bunatati ies din mainile lor. Pe langa delicioasele briose cu capsune & banane si tarta cu mere si macadamia, mielul acesta cu rozmarin si masline, servit cu pilaf de quinoa si legume coapte, a facut furori. La prima vedere, reteta pare mult mai complicata decat este :)  Legumele sunt delicioase. Pot fi servite si simplu, fara carne, acompaniate de o salsa de masline verzi. Pofta buna!

Friptura de miel cu masline si rozmarin & legume cu maioran (7 of 10)

Ingrediente:

o pulpa de miel, bine spalata si stearsa cu hartie absorbanta1/2 capatana de usturoi, curatata, cateii taiati felii subtiri + frunzulitele a 2-3 ramurele de rozmarin + 1-2 lg ulei de masline
o mana de crengute de rozmarin (o parte se pun pe miel, o parte se calesc langa masline si ansoa)
100 g masline negre + 4-5 fileuri de ansoa + un pahar vin alb
ulei de masline

6-7 cartofi (de dimensiune medie), taiati in 4
2-3 morcovi, taiati bucati de aprox 2 cm
3-4 cepe mici, taiate in 4
1 capatana de usturoi, desfacuta in catei, fara a fi curatata
ulei de masline
cateva crengute de maioran verde

Fleur de sel + piper proaspat macinat

Amestecam feliile de usturoi, frunzulite de rozmarin si ulei de masline. Cu ajutorul unui cutit ascutit facem mici taieturi in pulpa de miel; introducem in crestaturi felii de usturoi si rozmarin.

Incingem cuptorul la 220 grade C.

Intr-un vas de fonta (cu capac) incalzim ulei de masline, apoi punem pulpa de miel, pana prinde culoare, intorcand-o pe toate partile. Scoatem pulpa de miel pe o farfurie. In uleiul incins adaugam cateva crengute de rozmarin, ansoa si maslinele. Amestecam putin, pana fileurile de ansoa se „dezintegreaza”.  Punem din nou pulpa de miel in vasul de fonta, presaram cu fleur de sel si piper proaspat macinat, putin ulei de masline. punem crengutele de rozmarin deasupra. Turnam vinul in vas. acoperim cu capac si transferam vasul in cuptorul incins, aprox 45 minute.

Friptura de miel cu masline si rozmarin & legume cu maioran (1 of 10)

Dupa 45 minute luam capacul, stropim mielul cu sos din tava (luam cu lingura), apoi il mai lasam la copt intre 30 si 45 minute (in functie de cat de bine facut il doriti).

Intre timp, ametecam cartofii, morcovii, ceapa si usturoiul, presaram cu maioran verde, ulei de masline, sare si piper. Punem in tava jumatate pahar de apa. Acoperim vasul cu un capac sau folie de staniol. Punem la cuptor, in acelasi timp cu mielul, sub tava in care se afla mielul. Dupa 30 minute luam capacul/folia si lasam legumele in cotinuare in cuptor, intre 20 – 30 minute. Amestecam din cand in cand. Acoperim cu o folie de aluminiu daca devin maronii prea repede.

Friptura de miel cu masline si rozmarin & legume cu maioran (3 of 10)

Cand mielul este gata, scoatem vasul de fonta din cuptor, transferam mielul pe o tava si il acoperim cu staniol. Punem vasul cu sos, pe foc, adaugam putina apa si lasam la foc iute, pana scade usor, amestecand pana dizolvam orice urme de depuneri din vas. Luam maslinele, strecuram sosul prin sita, pasand si usturoiul.

Friptura de miel cu masline si rozmarin & legume cu maioran (8 of 10)

Friptura de miel cu masline si rozmarin & legume cu maioran (5 of 10)

Servim mielul cu legumele cu maioran, presarate cu maioran proaspat si pilaf de quinoa.
Delicios!