Cand eram mica, spanacul era obligatoriu „transformat” in mancarica si servit cu oua ochiuri. Ce mult imi placea… Acum spanacul este prezent in meniul nostru aproape zi de zi, in tot felul de combinatii: cu salata verde, cu sfecla, cu nuci si pere, cu tofu tras in susan, calit in putin unt si lamaie, in omleta, in pasta cu seminte de pin sau pesto de spanac, lasagna, risotto cu mazare, in placintele cu feta si canepa, in ciorba, ba chiar si ouef cocotte sau muffins etc. Zilele trecute ne-am jucat de-a mancarea asiatica. A iesit un stir fry minunat. O modalitate delicioasa si ultra rapida de pregatire a spanacului. Simplu sau garnitura.
Spanacul este un power food din punctul meu de vedere. Contine potasiu, magneziu, zinc, fier, calciu, acid folic, niacina, vitamina A, vitamina B 6, vitamina C, tiamina, riboflavina, betacaroten, luteina etc, avand un impact benefic asupra sistemului cardiovascular, sistemului nervos, dar si asupra tenului, vederii, muschilor etc.
Pare-mi-se ca sunt norocoasa ca baietii mei mananca spanac cu multa placere. De fapt, nu au probleme cu legumele/frunzele verzi. Le place spanacul, sparanghelul, brocoli, kale. Singura problema ar fi urzicile, pe care baietelul meu mai mic nu a vrut sa le manance. Am schimbat reteta, le-am pregatit diferit si i-am spus ca mananca spanac. A gustat, a mai luat o gura… „Mami, ce spanac e asta? Spanac de….urzici?” Of, macar am incercat :)

spanac cu susan (2 of 3)

 
 

500 g spanac, spalat, scurs bine
2-3 lg ulei de susan sau ulei pentru wok
1 catel de usturoi, taiat marunt
2 lg sos de soia
1 lg zahar
2-3 lg susan

Incingem o tigaie si punem in ea semintele de susan, amestecand frecvent, pana devin aurii. Punem la incins un wok si uleiul de susan (la foc iute). In uleiul incins adaugam usturoiul, pana devine auriu, apoi adaugam spanacul si amestecam usor, pana se   inmoaie frunzele, aproximativ 2-3 minute.  Adaugam sosul de soia si zaharul, amestecam cateva secunde. Luam de pe foc, presaram cu semintele de susan.

spanac cu susan (3 of 3)

Delicios. Super rapid. Sanatos.