Zilele trecute eram la  cumparaturi la metro. Mi-au atras atentia niste frunze interesante, „buruieni” comestibile, pe care nu le vazusem pana atunci. M-am uitat cu atentie. Pe unele din ele scria: frunze de napi… Napi… Cu o seara inainte gasisem o multime de retete de Kale si am cautat traducerea termenului. Kale = frunze de napi. Super incantata, am inceput sa umplu punga cu frunze lungi de Kale, cand alte plante mi-au atras atentia… Catalogna… Ei bine, de acestea chiar nu auzisem :) Le-am cumparat pentru ca erau prea frumoase. Am ajuns acasa cu pungi pline de frunze, super fericita. Problema: stiam ce pot face cu Kale, dar nu aveam vreo idee de Catalogna. Am cautat pe internet si, spre surpriza mea, retetele sau sugestiile sunt cam inexistente. Pauza retete cu Catalogna. Oricum prea putine si neinteresante. Nici informatii nu obtii prea usor…. Cum de s-a ratacit aceast sortiment in metro, tocmai in Romania, nu stiu, dar eram hotarata sa folosesc frumusetile astea. Serios, sunt niste frunze frumoase, lungi, elegante…

Cu cateva zile inainte primisem de la sotul meu o carte de bucate care ma incanta  si acum la nebunie: „The cuisine of the Holy Mountain Athos”, scrisa de calaugarul Epiphanos of  Mylopotamos, de la faimoasa manastire Lavra. Am citit incantata despre viata pe Muntele Athos, despre manastiri, despre bucataria de pe Muntele Sfant. Retetele sunt de post, in general, dar exista si o mare varietate de fructe de mare si peste. Nici un strop de carne. Fiecare reteta este insotita de  un proverb, o zicatoare,  sau o povestioara cu talc.  „Un cartof bine gatit este mai bun decat un curcan gatit prost” sau „Painea de azi este mai buna decat placinta de maine”…
Aici am gasit o reteta de Octopuss cooked with a variety of greens. Am modificat pe ici pe colo, am aromat caracatita cu bobite de mustar, dafin cules chiar de pe Muntele Athos si coriandru, am adaugat frunzele verzi la sfarsit si le-am lasat sa fiarba numai 5-10 minute, pentru ca am vrut ca verdeata sa-si pastreze culoarea si calitatile. A fost o caracatita delicioasa, fresh, cu aroma de primavara. Ne-a placut mult. O singura problema… Nu stiu ce denumire sa-i dau… :)
Daca nu gasiti Kale si Catalogna, puteti folosi cu usurinta numai spanac, sau combinati spanacul cu stevie, leurda, loboda,  orice verdeata de primavara. Pofta buna!

  • o caracatita mare (1,5 – 2 kg)
  • 1/2 lgt coriandru + 1/2 lgt mustar + 1 frunza de dafin
  • 200 g spanac  + 300 g frunze de Catalogna + 100 g funze de Kale/napi;  frunzele spalate, nervurile dure indepartate; taiate fasii
  • 1 fenicul, taiat marunt
  • 3 cepe mici, taiate marunt
  • 2-3 fire praz, taiat rondele subtiri
  • 3-4 fire de ceapa verde + 3-4 fire de usturoi verde, taiate marunt
  • ulei de masline
  • suc de lamaie

Spalam, curatam caracatita, o taiem bucati mari. Punem apa la fiert, cu bobitele de coriandru, mustar si frunza de dafin. In apa fierbinte adaugam caracatita; dupa ce clocoteste, dam focul mic si  o lasam pe foc 40-50 minute. Scurgem caracatita si pastram lichidul in care a fiert. Taiem caracatita marunt (bucati de 1-2 cm).

incingem uleiul de masline si calim ceapa, feniculul, prazul, amestecand, pana devin aurii. Adaugam caracatita si calim aprox 5-10 minute. Adaugam ceapa si usturoiul verde si mai calim cateva minute, pana se inmoaie. Adaugam fasiile de verdeata (spanac, kale, catalogna) si 2-3 polonice de lichid in care a fiert caracatita. Asezonam cu sare si piper. Dam in clocot, apoi reducem focul si lasam 5 – 10 minute la fiert, pana verdeata se inmoaie, fara a-si pierde culoarea.  Luam de pe foc, adaugam suc de lamaie, sare, piper proaspat macinat, dupa gust. Servim imediat.