In fiecare saptamana primesc comanda mea de legume de la Cosul Bio. V-am mai povestit de el :) In fiecare saptamana primesc, printre alte bunatati, sfecla rosie. Ce pregatesc din sfecla? Salata de sfecla cu spanac, sfecla cu iaurt si usturoi, sfecla cu leurda, sfecla cu pasta de susan, brownies cu sfecla (retetele in curand)… Duminica trecuta am fost la un curs Societe Gourmet (v-am mai povestit despre ei aici) si Chef Daniel a mentionat cat de fain si frumos colorat, spectaculos chiar, este un risotto cu sfecla. Am rezistat cu imaginea (inchipuita) in minte cateva zile, dar pana la urma a trebuit sa pun ideea in practica. Bine am facut! Delicios, usor de realizat, vegetarian. Adica ovo-lacto-vegetarian :) Get ready for a lot of red ♥

Risotto cu sfecla

600 g sfecla proaspata
2 lg ulei de masline + 2 lg unt
1 ceapa alba, taiata marunt + 1 catel usturoi, taiat marunt
250 g orez pentru risotto
150 ml vin alb
700 ml supa de legume
3-4 lg smantana
marar, taiat marunt

Incingem cuptorul la 200 grade C. Spalam bine sfecla, o stergem pe hartie absorbanta, o ungem cu putin ulei de masline, o invelim in folie de aluminiu si o coacem timp de 1 ora.

Incingem uleiul si untul intr-o oala, pana se topesc. Calim ceapa si usturoiul pana se inmoaie, fara a se arde. Adaugam orezul pentru risotto si amestecam. Il lasam pe foc pana devine transparent, cu un punct alb in centru. Turnam vinul si amestecam. Cand vinul este absorbit complet, incepem sa turnam supa, polonic cu polonic, amestecand de fiecare data. Repetam operatiunea pana intreaga cantitate de supa este absorbita.

Risotto cu sfecla

Risotto cu sfecla

Curatam de coaja sfecla coapta.  Transformam in piure un sfert din cantitatea de sfecla si  taiem cubulete restul.

Risotto cu sfecla

Risotto cu sfecla

Cand risotto a absorbit toata supa, adaugam piureul, apoi cubuletele de sfecla si amestecam bine.  Adaugam mararul verde si smantana.

Risotto cu sfecla

Risotto cu sfecla

Risotto cu sfecla

Risotto cu sfecla

Risotto cu sfecla

Roz, delicios, cremos, minunat ♥
 
PS: Atentie! Sfecla pateaza foarte rau. Folositi manusi, daca nu vreti sa aveti mainile rosii muuuuult timp :) sau sa va colorati permanent hainele si mobila din bucatarie :) Eu am reusit sa patez doar o paleta din lemn :)
 
Risotto cu sfecla