Daca urmariti blogul meu, probabil stiti deja ca sunt usor „obsedata” de power foods/super alimente si de modalitati „prietenoase” de a le introduce in meniul (sa nu spun dieta) copiilor mei. Am descoperit quinoa (vezi avantaje aici & aici), m-am jucat cu goji, am „colorat” sanatos deserturi cu matcha samd. Recent am descoperit canepa. Am asezat pachetelele frumoase de seminte de canepa si bijuteriile de sticlute in bucatarie… Le admiram, ma gandeam ce sa pregatesc cu ele…. Dintr-o data, realizez ca nu le-am pus bine. Sotul meu e inebunit dupa tot ce inseamna alimente power, suplimente naturale, seminte etc. Asta inseamna ca my precious seeds sunt in potential pericol de disparitie inainte de a ma apuca de lucru :)  Nu termin scenariul, ca apare Fat Frumos…
„Ce-s astea?”
„Seminte de canepa/hemp seeds…”
„Aha… Si ce fac?”
„Pai, stii, pe scurt: 2 lg = necesarul de omega 3 si omega 6 pe zi”.
In 5 secunde punguta e deschisa si semintele „ciugulite”.
„Buuuuuune!”
„Serios?”
„Da, foarte bune.”
Usor sceptica, traumatizata inca de gustul semintelor de in (pe care nu le suport  decat bine ascunse in mancare :)), incerc si eu. Bune, chiar foarte bune,  un gust ca de alune. Am scapat de pastilele de omega 3.  Yeah!!!

Avantaje canepa (sau de ce „my precious seeds”)

♥ contine 20 de aminoacizi, inclusiv cei 9 amino acizi esentiali pe care nu ii produce organismul uman
♥ contine proteina simpla, usor digerabila,  care ranforseaza imunitatea
♥ sursa vegetala cea mai bogata in acizi grasi esentiali, mai bogata decat semintele de in sau orice alte alune
♥ contine de 3 ori mai multa vitamina E decat semintele de in
♥ fara oligozaharide
♥ contine lecitina si inozitol (Vitamina B9) = favorizeaza nutritia celulelor creierului; intarirea foliculul parului; anti colesterol; efect de calmare
♥ contine fitosterol = intarirea sistemului de aparare a pielii impotriva iritatiilor, pierderilor excesive de apa, descuamarii, etc.
♥ bogata sursa de fitonutrienti, elemente ce protejeaza organismul, imunitatea, circulatia, celulele, tesuturile etc
♥ contine calciu, fier, fosfor, zinc, magneziu, cupru, vitamina E, mangan, sulf
♥ 35% proteina, 47% grasimi, 12 % carbohidrati
♥ faina de canepa are cel mai mare continut de fibre (comparativ cu  celelalte seminte)
♥ omega 3 = reducerea trigliceridelor  si nivelul colesterolului, micsorarea tensiunii arteriale, diminuarea nivelului de fibriogen (ateroscleroza)
conţine acid gamma-linolenic benefic în tratarea simptomelor premenstruale şi ale menopauzei. 
efect antiinflamator / antiartritic
♥ Acizii graşi esenţiali sunt necesari pentru o structură sănătoasă a membranelor celulare, mai ales a celulelor nervoase, fiind vitali pentru scutul de mielină (care izolează celulele nervoase). La copii, omega 3 şi omega 6 sunt extrem de importanţi pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului şi a funcţiilor cognitive. În plus, constituie un tratament adjuvant în cazul ADHD (hiperactivitate) sau altor probleme comportamentale.
Impresionant, nu?
Prima incercare in bucatarie cu semintele de canepa: Placinta cu susan, quinoa si seminte de canepa. Acum, o delicioasa Upside down banana bread cu seminte de canepa, adaptata dupa o reteta a lui David Lebovitz. Foarte curand reteta de placintelele cu spanac…  O zi frumoasa :)
5606603777_229385b495
 
5607190514_144dc284d5

60 g zahar brun + 30 g unt (la temperatura camerei)
3 banane coapte, taiate rondele + cateva picaturi de suc de lamaie

Punem zaharul si untul direct in tava pentru prajituri, direct pe aragaz, amestecam la foc mic, pana se dizolva zaharul si obtinem o crema moale, fierbinte. Lasam sa se raceasca la temperatura camerei, apoi punem rondelele de banane peste zaharul caramelizat si le pensulam cu putin suc de lamaie.
 

210 g faina (cernuta) + 1 lgt praf de copt + 1/2 lgt bicarbonat de sodiu + 1/2 lgt sare + 1 lgt scortisoara macinata + 150 g zahar
30 g unt nesarat, topit + 1 ou mare + 1 albus de ou (mare) + 250 g piure de banane (banane foarte coapte, zdrobite cu furculita) + 120 g iaurt cremoso + 1/2 lgt esenta de vanilie
80 g seminte de canepa

Incingem cuptorul la 180 grade C. Amestecam bine faina, praful de copt, bicarbonatul, sarea, scortisoara si zaharul.
intr-un alt vas amestecam untul, oul, albusul de ou, piureul de banane, iaurtul si vanilia. Turnam componenta lichida  in centrul fainii,  amestecand usor, dar nu in exces. Adaugam semintele de canepa si amestecam usor.
Turnam aluatul peste bananele din tava, usor, pentru a nu strica forma.

Coacem prajitura la cuptor 40 minute. Lasam sa se raceasca 20 minute in tava, desprindem marginile prajiturii cu un cutit, apoi o rasturnam.

5607188876_f69e34e302

Noua ne place sa servim prajitura calda, cat timp caramelul este crocant ♥

Surse informatii:Canah Romania si  The nourishing gourmet

SaveSave