Roasting day ♥ Un pui hranit cu graunte, ca la tara, dupa cum spun producatorii. Spalat, curatat, umplut cu crumbs, plante aromatice & lamaie, uns cu mult unt… O minune :)  Piureul de mazare a fost revelatia serii. Dulce, cremos, delicios. Copiii au cerut nenumarate extra portii. Pustiul meu mic s-a distrat de minune pregatind mazarea… Love cooking with my kids ♥
 
pui copt si piure de mazare (1 of 1)

1 pui (hranit cu graunte :))
5-6 felii de toast de secara, fara coaja, sfaramate cu mana (firimituri) + o mana de patrunjel, taiat marunt + 3-4 ramurele de rozmarin, frunzulitele taiate marunt + coaja unei lamai + sucul unei jumatati de lamaie + 2-3 lg ulei de masline + sare, piper
2 felii de lamaie
unt, din belsug, pentru uns puiul
350 – 400 g mazare verde congelata + 4-5  linguri de unt + smantana dulce + sare, piper
Cartofi, curatati de coaja

Incingem cuptorul la 200 grade C.

Crumbs aromate: incingem uleiul  de masline, adaugam toastul de secara si-l prajim pana devine auriu. Adaugam plantele aromate, coaja de lamaie, sucul de lamaie, sare, piper.

Spalam si stergem bine puiul cu hartie absorbanta, crestam pulpele puiului cu un cutit ascutit (1-2 taieturi) il presaram cu sare si piper la interior, apoi il umplem cu painea aromata (crumbs) + 2 crengute de rozmarin. Transferam puiul in tava pentru cuptor, alaturi de 2 felii de lamaie. Ungem puiul cu unt (mult, mult), presaram cu fleur de sel si piper proaspat macinat si-l coacem in cuptor aprox 1 ora si jumatate. Daca devine prea maroniu, punem o folie de aluminiu deasupra.

Intre timp, fierbem cartofii aprox 15 minute, apoi ii scurgem,  ii ungem cu ulei de masline si ii presaram cu sare si piper (eventual putin rozmarin). Ii introducem in cuptor (aprox 40 -45 minute, in acelasi timp cu puiul).

Fierbem mazarea (conform instructiunilor producatorului), apoi o pasam, adaugam untul si amestecam bine. Adaugam smantana dulce, sare, piper, dupa gust. Amestecam bine.

Cand puiul este gata, il scoatem din cuptor, il transferam din tava intr-un platou si il acoperim cu folie de aluminiu aprox 10-15 minute.

In acest timp pregatim sosul: adaugam in tava pentru copt o cana de supa sau putin vin alb (la care eu am renuntat din motive de kids), la foc mediu, dizolvam toate eventualele urme maronii din tava, amestecand cu o lingura de lemn, apoi lasam sosul sa scada usor, pana devine mai dens. Il strecuram.

Servim puiul cu sos, piure de mazare si cartofii copti. Minunat!