Ce este Matcha?

Un ceai verde premium produs in Japonia, in regiunea Uji Tawara. Aceasta zona asigura conditiile ideale pentru plantele de ceai matcha: climat cetos, dealuri, temperaturi, etc. Este utilizat in ceremonia ceaiului, dar si in prepararea diverselor retete de prajituri, smoothies, bauturi. Se spune ca Matcha ar fi inima ritualului ceaiului in Japonia, timp de sute de ani. In regiunea Uji Tawara se produc si faimoasele ceaiuri shincha, gyokuro si sencha.
 

sursa foto: www.japanesegreenteaonline.com/

Avantaje

♥ o cana de matcha este echivalentul a 10 cani de ceai verde (ca valoare nutritionala)
♥ bogat in antioxidanti, fibre si clorofila
♥ nu contine zahar
♥ contine L-teanina, un amino acid care relaxeaza
♥ contine cafeina, ca orice ceai verde
♥ cand bem matcha consumam toata frunza ceaiului verde, nu doar apa in care fierbe = 4-6 ore de energie „calma”

Cum se produce matcha?

Sursa: www.matchasource.com

Cu numai cateva zile inaintea recoltei de primavara, fermierii acopera plantele de ceai cu saltele de bambus, reducand treptat cantitatea de soare care ajunge la planta. In acest fel creste nivelul de clorofila si frunzele devin verde inchis, de unde culoarea distincta a matcha. Dupa recoltare, frunzele sunt fierte in aburi si uscate in aer liber. Ulterior sunt sortate, apoi sunt indepartate tulpinitele si nervurile. Acum frunzele sunt tencha, precursorul matcha. Tencha devine matcha dupa macinare. Traditional matcha se macina la o  moara din piatra. Matcha produs din frunzele tinere are culoarea cea mai intensa si textura cea mai fina. 

Tipuri de Matcha

Kama Matcha: Koicha (thick): cel mai bogat in aminoacizi, gust complex si aroma puternica; produs din plante mai vechi de 30 de ani.
Morning Matcha: Usucha (thin): recomandat „incepatorilor” in matcha; este produs din plante mai tinere de 30 de ani.
Gotcha Matcha: perfect pentru utilizat in bauturi, smoothies, latte, sosuri, deserturi.
In ceremonia ceaiului, Koicha este fiert in mai putina apa decat Usucha. Koicha are un gust usor mai moale si mai dulce, ceaiul fiind mai dens, mai gros.

De ce Matcha este mai scump decat alte ceaiuri verzi?

– Japonia este o tara mica; exporta numai 1% din productia de ceai, restul fiind utilizat pentru consumul intern
– procesul de fabricatie este deosebit; pentru ceaiurile matcha premium, aproape toate operatiunile se fac manual
– timpul de refacere a culturii, pana la recoltarea urmatoare, este
– o  moara de piatra macina numai 40 grame de matcha pe ora

Sursa info: matchasource.com si japanesegreenteaonline.com

Inghetata de ceai verde

Stiam ca reteta de Green tea Ice Cream a lui Davin Lebovitz nu poate da gres. Mi-era tare pofta de aceasta inghetata pe care o comand de fiecare data in restaurantele japoneze. Eram si nerabdatoare sa ma joc cu ceaiul matcha proaspat adus de la Paris :) Minunata!
inghetata-de-ceai-verde

 

250 ml lapte (cu grasime) + 150 g zahar + putina sare
500 ml frisca lichida + 4 lgt matcha
6 galbenusuri de ou

Incalzim laptele, zaharul si sarea intr-un vas  de dimensiune medie.

Intr-un alt vas amestecam bine frisca lichida si pulberea de matcha.

Intr-un alt vas amestecam galbenusurile de ou. Turnam mixul caldut de lapte si zahar peste galbenusurile de ou, amestecand continuu, apoi turnam  inapoi in vas, la foc mediu, amestecand cu o spatula din silicon,  pana se ingroasa. Strecuram crema astfel obtinuta si o turnam  in vasul cu frisca lichida si matcha. Amestecam foarte bine, pana obtinem o crema omogena. Racim crema intr-o baie cu gheata, apoi o pastram la frigider.  Pregatim inghetata conform instructiunilor producatorului de ice cream machine.

PS: Pentru Simonica :) Daca nu ai masina de inghetata, atunci ai nevoie de un blender foarte puternic. Pui crema in congelator, fara a o lasa sa inghete bocna, o scoti din congelator, o amesteci bine in blender, din nou la congelator, din nou in blender, pana obtii consistenta necesara. Dureaza, dar merita :)

SaveSave