Eu sunt topita dupa combinatia de lamaie & mac ♥ Imi aduce aminte de copilarie, de cautarile prin camara bunicii, de goana dupa nuci si mac :)  Delicios cu un ceai fierbinte…
O alta minune dulce acrisoara  este prajitura mea preferata cu afine, lamaie & mac
 
_DSC0744.JPG 

300 g zahar + 3 oua + coaja rasa a 2 lamai
325 g faina + 50 g mac + 1 1/2 lgt praf de copt + 1/2 lgt sare
250 ml lapte + 1/2 lgt esenta vanilie
200 g unt nesarat, topit si adus la temperatura camerei

Se unge cu unt o tava de chec si se tapeteaza cu faina sau cu hartie de bucatarie. Se incinge cuptorul la 170 grade C.

Se amesteca bine  zaharul, ouale, coaja de lamaie (mix A). Intr-un alt vas se amesteca faina, praful de copt, sarea si macul (mix B). Intr-o cana se amesteca laptele si esenta de vanilie (mix C).

Peste mix A se adauga 1/3 din mix B, apoi 1/3 din mix C. Se amesteca foarte bine, pana se incorporeaza, raschetand marginile vasului cu o paleta din silicon pentru a incorpora si eventualele depuneri de pe margini. Se repeta pasii (de 2 ori) 1/3 mix B, amesteca, 1/3 mix C, amesteca. Cand totul este incorporat, se regleaza mixerul la viteza ridicata si se amesteca pana aluatul devine pufos. Cu mixerul la viteza redusa se incorporeaza, putin cate putin, untul topit.

Se toarna in tava pregatita in prealabil si se coace in cuptor aprox 1 ora si 15 minute (test: daca inserati o scobitoare in chec, trebuie sa iasa curata, fara urma de aluat).

Se scoate din cuptor, se transfera pe o tava grill si se toarna deasupra siropul de lamaie.

Sirop de lamaie

sucul si coaja a 2 lamai + 100 g zahar pudra + 200 ml apa

Se amesteca zaharul, coaja & sucul de lamaie si apa. Se fierb la foc mic, amestecand din cand in cand.  Lichidul trebuie sa scada, devenind lipicios, ca un sirop.

_DSC0720.JPG
 
Pofta buna!