Reteta originala este a lui Nigel Slater, excelent preluata de Joy of baking si din fericire  ajunsa la noi prin Crazy Mother Cooker,  just in time for Christmas. Soooo happy ca nu a tinut secret aceasta bunatate :) Cand am vazut reteta, m-am gandit la  fruit cake-ul cumparat din Anglia, atat de delicios… Reteta nu este dificila, insa trebuie realizata din timp pentru a putea fii „inecata” in alcool, prin urmare, m-am grabit sa v-o prezint. Cum nu putem avea sectiuni, felii, deoarece nu vreau sa sacrific deliciosul rezultat inainte de Craciun (cand presupunem ca ar fi suficient de insiropata),  propun sa facem un post cu rezultatul final al tuturor celor „isterizati” de pofta dupa ce au citit  postarea lui Crazy Mother Cooker :) Daca va face cu ochiul reteta aceasta pentru Craciun, grabiti-va pentru ca trebuie sa o  „inveseliti” cu alcool…
Vorba lui Crazy Mother Cooker: „Daca la noi de Craciun mai toata lumea se indoapa in principal cu cozonaci, la ei, mai precis la anglo-saxoni, cu acelasi prilej se abuzeaza corespunzator de fruit cake si de eggnog. Si daca tinem cont ca  ambele sunt puternic alcoolizate, atunci intelegem mai usor de ce la noi de Craciun ne canta de lin, de ler si de iepuri jupuiti domnu’ Hrusca (pe care nici cainele nu-l musca:) iar la ei e mega veselie, cu Santa care vine in oras cantand Jingle Bells, tras de renul Rudolf cel cu nasul rosu (v-ati prins deja de unde vine treaba asta cu nasul, nu? :)”
 
6432364885_bac9462925_o

230 g unt nesarat, la temperatura camerei
3 oua mari
3 lg brandy
1 portocala (coaja rasa + sucul proaspat stors)
1 lamaie (coaja rasa)
65 g migdale macinate
100 g mix de nuci, alune de padure, migdale; crude, taiate bucati grosiere
680 g fructe confiate si uscate: ananas, curmale, smochine, prune, caise, kiwi, capsuni, etc), taiate bucati de aprox 0,5 mm – 1 cm
340 g mix de stafide aurii, stafide negre, cirese/macese/cranberries uscate
260 g faina cernuta
1 lgt praf de copt
1/4 lgt sare
220 g zahar brun

  • Pentru insiropat prajitura ulterior: brandy sau Amaretto (50 ml pentru inceput, apoi se repeta la cateva zile)
  • Nota! Mixul de fructe uscate si confiate poate fi modificat in functie de ce fructe aveti.  La fel si amestecul  de alune, nuci, migdale, pecans, arahide, alune de padure, macadamia, etc. Atentie la samburii curmalelor! Este bine sa-i indepartati pentru a nu avea surprize neplacute chiar de Craciun…

Se unge o tava cu unt, se tapeteaza cu faina sau cu hartie de pergament  (hartie pentru copt). Se incinge cuptorul la 160 grade C. Se amesteca untul si zaharul pana se obtine o crema pufoasa. Se adauga ouale, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare adaugare. Cu o paleta din silicon se desprind depunerile de pe marginea si fundul vasului, pentru a obtine un amestec omogen.

Se adauga brandy, sucul de portocala, coaja de lamaie si coaja de portocala, faina si migdalele macinate. Se omogenizeaza. Se adauga mixul de nuci, alune de padure, migdale si fructele uscate/confiate, amestecand bine.

Nota. Eu am folosit Kitchen aid-ul meu minunat, dar am schimbat paleta cu cea pentru aluat in momentul in care am adaugat alunele si fructele de padure. In lipsa unui astfel de robot foarte stabil si cu motor foarte puternic, cel mai bine amestecati utilizand o lingura din lemn. Se toarna amestecul in tava preparata in prealabil, se decoreaza dupa plac (migdale, alune de padure, fructe uscate, sau deloc).

Se coace la cuptor timp de 1 ora, apoi se scade temepratura la 150 grade C si se mai coace inca 1 ora si 30 minute (o scobitoare inserata in prajitura trebuie sa fie iasa aproape uscata, doar cu cateva firimituri umede). Se scoate prajitura din cuptor si se lasa sa se raceasca. Cand este complet rece, se „inteapa” prajitura (in cat mai multe locuri) cu o scobitoare , apoi se pensuleaza cu brandy.

 
 6432365297_304109a5c9_o
 
Crazy Mother Cooker ne-a recomandat sa folosim 50 ml de coniac in acest scop.  Eu, usor obsedata de Amaretto, am folosit 50 ml de Amaretto. Se infasoara bine fruit cake-ul in folie de plastic, apoi in folie de aluminiu, dupa care se introduce intr-o punga de plastic sau intr-o cutie air tight. Se repeta insiroparea cu alcool, fie el brandy, rom brun sau Amaretto, la fiecare cateva zile, se infoliaza bine (din nou) prajitura.
O minune!!! Atentie, insa… Desertul e numai pentru adulti :)