De cand am cumparat vasul special pentru pie, tot visez sa fac o placinta perfecta… Mi-a fost foarte greu sa aleg intre dovleac si mere, asa ca le-am combinat. A iesit o minune de placinta… Frumoasa si delicioasa :) Cu frisca sau inghetata de vanilie… Yum!
Pentru aluat, am luat o carte de-a lui Jamie si am cautat aluatul lui de placinta. Imi place tare mult stilul lui, sa nu mai spun ca datorita cartilor lui m-am apucat sa gatesc :) OK, cautand in cartile lui, traduse in romana, am gasit reteta minune. Ups! Aluatul  trebuie intins cu sucitorul pana ajunge la o grosime de 1 cm!!! 1 CM!!! Pai nu doream sa am numai aluat in placinta… Am redus grosimea la 0,5 cm si s-a rezolvat problema ;) O alta „minunata” problema a fost cescuta de lapte din reteta de aluat! Ce inseamna cescuta de lapte? O lingura, 3 – 5 – 7, un cup american? Dupa ochi, am pus aprox 4-5 linguri lapte si a fost bun. Foarte bun! Cel mai buna aluat de placinta! Jamie rocks!

placinta-cu-dovleac-a-2

1 aluat de placinta – reteta lui Jamie – usor, perfect, rapid (reteta mai jos)
2 mere, curatate de coaja si seminte, taiate marunt
500 g dovleac, fara coaja si seminte, taiat marunt
50 g unt nesarat
100 g zahar pudra 1/2 lgt ghimbir (praf)
2 lgt scortisoara (praf)
1/2 lgt allspice (optional)
1 ou mare, ecologic
5 linguri de nuci, taiate marunt
zahar pudra si scortisoara pentru pudrat placinta

Se incinge cuptorul la 180 grade C. Se unge vasul de placinta cu putin unt. Se imparte aluatul de placinta in 2 jumatati. O bucata de aluat se intinde bine cu un sucitor, pana are aprox 0,5 mm grosime si se pune ca baza in vasul pentru placinta, ridicand aluatul pe peretii laterali. Se taie marginile utilizand un cutit ascutit, astfel incat sa acopere laturile.

 

Se pune intr-un vas, la foc mic, untul si zaharul pudra si se amesteca pana  se topeste untul. Se adauga dovleacul, merele, scortisoara, allspice si ghimbirul, se amesteca bine, se fierb la foc redus, cu capac, 15-20 minute. Se ia vasul  de pe foc, se adauga nucile si se amesteca bine. Se scurg merele si dovleacul, se transfera  in vasul de placinta, peste aluat, apoi se toarna lichidul.

placinta-cu-dovleac-5-21

 

Se pensuleaza marginile foii de aluat cu ou batut. Se intinde a doua foaie de aluat, cu sucitorul, tot la aprox 0,5 mm si se acopera vasul de placinta cu foaia proaspat intinsa. Se taie marginile astfel incat sa se suprapuna cu prima foaie. Se preseaza marginile pentru a se lipi bine cele 2 foi de aluat. Se pensuleaza aluatul de la suprafata cu oul batut, se pudreaza cu  zahar si scortisoara, apoi se cresteaza in forma de soare, cu un cutit foarte ascutit.

placinta-cu-dovleac-8-21

 

Se pune placinta in cuptorul incins, aprox 60 minute.

 

Aluatul de placinta – reteta lui Jamie

500 g faina, cernuta
100 g zahar pudra, cernut
250 g unt foarte rece, taiat cubulete
coaja 1 lamaie
2 oua mari, ecologice
4-5-6 linguri de lapte – dupa ochi (din pacate in cartea tradusa in romana scria o cescuta)

Eu am folosit pentru amestecat robotul meu „minune” Kitchen Aid. Poate de aceea mi s-a parut atat de simplu…Ei, nu cred… Cu siguranta este un aluat usor de realizat, mai ales ca nu trebuie framantat foarte mult :) Faina, untul si  zaharul se amesteca 20-30 de secunde in robot. Se adauga coaja de lamaie si se mai amesteca 5 secunde. Se adauga ouale si laptele, amestecand putin, pana devine omogen. Se  compacteaza aluatul, cu mainile, fara a framanata, se aplatizeaza usor si se infasoara in folie de plastic, apoi se pune la frigider cel putin 30 minute.

Secretul: nu amestecati in exces!!!