Mentionat inca din timpul lui Tutmes al III-lea, Akko este un oras cu o istorie impresionanta, fiind cel mai vechi oras continuu locuit pe teritoriul Israelului de azi.
Amestec de culturi si religii, Akko a fost dominat de-a lungul timpului de canaaniti, greci (oras cucerit de Alexandru cel Mare), romani, cruciati, bizantini, mameluci, otomani, britanici si israelieni.  In Akko poti gasi atat sinagoga evreiasca, cat si  biserici crestine, moschei, si gradini Bahai (al doilea mare centru Bahai in Israel, dupa Haifa).
La prima vedere, daca nu stii ce comori istorice, arhitecturale si nu in ultimul rand gastronomice, ascunde Akko, poti fii cu usurinta dezamagit. Orasul are patina timpului… Simti ca lucrurile puteau fi renovate mai repede, mai bine. Este adevarat insa ca de la an la an, orasul infloreste, se deschid santiere arheologice noi, sunt renovate fatade, apar din ce in ce mai multe galerii de arta… Pe masura ce descoperi orasul, te indragostesti de el: zidurile vechi de protectie, moscheea Aj Jazar, orasul subteran al cavalerilor cruciati, cladirile Ordinului Sfantului Ion, Templul Bahai, fortareata, citadela… toate aduc aminte de gloria uitata a acestui oras. Pitoreasca este si flea market, prin care sa ratacesti in cautarea spice-urilor si a chilipirurilor…
Plina de farmec este si o plimbare pe zidul de aparare al orasului, chiar pe malul marii, zid pastrat aproape intact… Opresti la terase uitate de lume si bei cea mai buna arabic cofee, cafea cu cardamon fiarta la foc foarte mic, data in clocot de 7 ori – cafeaua mea favorita … Bei un suc de rodie fresh minunat si admiri un apus de soare auriu, cum numai aici am vazut.
 
 
 

Uri Buri - Akko (28 of 28)

Uri Buri - Akko (23 of 28)

Uri Buri - Akko (27 of 28)

Uri Buri - Akko (22 of 28)

 
 
Pe langa masurile luate de primari si fundatii culturale, exista oameni care iubesc Akko, oameni care simt energia extraordinara a acestui loc si doresc sa investeasca in viitorul orasului. Uri, patronul restaurantelor de top Uri Buri din Akko, Carmella Bistro din Tel Aviv si Helena din Caesarea, are o viziune: Akko este o destinatie perfecta pentru oameni care cauta energie si bucurie in natura, in istorie, in traditie, nu in magazine si artificial. Uri renoveaza un palat superb in Akko,  investind foarte mult pentru a-l restaura la forma initiala. Am vizitat acest palat si am fost impresionata atat de istoria lui (un zid este din perioada cruciatilor, hamam original din perioada otomanilor), cat si de splendida lumina care invadeaza camerele, de culorile si detaliile minunate, meticulos repuse in valoare de maestri italieni. Vederea de pe terasa este breath taking… Cand vorbeste despre Akko, despre restaurantul sau si despre  boutique hotelul sau, Uri radiaza fericire… Un om, o viziune…
 

Uri Buri - Akko (26 of 28)

Uri Buri - Akko (25 of 28)

 
 

URI BURI

„As for recipes and concoctions, the sky is the limit… I don’t know  much more than you – I’ve simply played at it longer.” (Uri)

 
In portul din Akko se afla  comoara gastronomica a orasului: restaurantul Uri Buri, de departe cel mai bun restaurant de peste din Israel. Fiecare vizita la acest restaurant este un festin.. Peste, fructe de mare, arome europene, orientale, asiatice, proaspete, minunate…Vinuri israeliene extraordinare…
„In one meal you can visit the Far East and the Near East, Europe as well as Japan, and may eat a seafood bruscheta, creole schrimps, stuffed sardines, salmon sashimi sau fish shawarma. The fusion isn’t expressed in the plate, but in the variety of dishes making up the meal…” (Uri)
 
La Uri Buri trebuie sa iei meniul degustare… E pacat sa bati atata drum (aprox 1 1/2 ore de Tel Aviv) si sa nu gusti din cat mai multe… Chiar Uri recomanda in meniu sa iei in considerare cateva ore in care sa te bucuri de mancare, de arome.
Pasiunea lui Uri pentru gatit incepe imediat dupa terminarea stagiului militar, cand  a plecat cu rucsacul in spate intr-un tur prin Europa. A ajuns apoi din Hamburg in India, intorcandu-se in cele din urma in Israel, dupa multi ani.  In aceasta excursie a observat ca e mai ieftin daca isi gateste singur mancarea, bucurandu-se si de placerea de a cumpara ingredientele, mirodeniile, de a experimenta, de a incerca si, nu in ultimul rand, de a manca. In India a experimentat cel mai mult cu mirodeniile si influentele sunt minunate. Pasiunea sa a prins forma in 1988 cand a deschis primul restaurant.
„I believe that fish should be eaten when it is very fresh, following a minimal and uncomplicated treatment emphasizing it’s natural sea flavour. I do use spices, herbs, vegetables, fruits and whatnot to accentuate the taste of the fish and to remain unique, but my starting point is that a fish should remain a fish, as long as it is fresh and of high quality.”(Uri)
 
 
Uri Buri - Akko (17 of 28)
Sashimi de somon & sorbet de wasabi
 
 
Uri Buri - Akko (16 of 28)
Carpaccio de creveti cu ardei iute
 
 
Uri Buri - Akko (21 of 28)
Stridii cu sos de pimiento verde
 
 
Uri Buri - Akko (19 of 28)
Ceviche de amberjack
 
 
Uri Buri - Akko (18 of 28)
Terina de feta, ardei copt, castane, rosii uscate si masline
 
 
Uri Buri - Akko (20 of 28)
Paine calda si unt cu usturoi si coriandru
 
 
Uri Buri - Akko (3 of 28)
Peste caramelizat si sfecla
 
 
Uri Buri - Akko (4 of 28)
Supa de peste cu lapte de cocos si coriandru
 
 
Uri Buri - Akko (6 of 28)
Creveti cu avocado
 
 
Uri Buri - Akko (7 of 28)
Lup de mare cu acetto balsamico si rozmarin
 
 
Uri Buri - Akko (8 of 28)
Lup de mare cu porcini
 
 
Uri Buri - Akko (11 of 28)
Saint Jacques in sos de smantana si alge
 
 
Uri Buri - Akko (9 of 28)
Legume
 
 
Uri Buri - Akko (13 of 28)
Sorbet de fructul pasiunii
 
 
Uri Buri - Akko (12 of 28)
Sorbet & salata de fructe
 
 
Uri Buri - Akko (14 of 28)
Inghetata de trandafiri
 
 
Uri Buri - Akko (15 of 28)
Inghetata de halva
 
 
Uri Buri - Akko (1 of 28)
Vin israelian foarte bun, perfect pentru un festin de fructe de mare & peste
 
 
 
 
 
 
O masa la Uri Buri este un eveniment gastronomic. Trebuie savurat fiecare moment, fiecare fel de mancare, fiecare aroma… A real feast …
Can’t wait to go back… Maybe in December, when the hotel should open…
 
 
 
 
P.S. Cand am vizitat pentru prima data Akko, mi s-a spus ca aici este inchisoarea fortareata din care au evadat prizonierii politici in filmul Exodus cu Paul Newman. Cum nu vazusem filmul, imediat ce m-am intors in Romania l-am cumparat si l-am vazut… Foarte interesant, direct legat de crearea statului Israel… Bonus: Paul Newman :)