Duminica e ziua de roasting… Miel, pui, peste, vita… Daca sambata am pregatit o tajine de ied (ati citit bine, de ied, delicioasa, voi posta reteta in curand:), acum m-am hotarat sa incerc variatiuni pe tema pui la cuptor. De obicei pregateam reteta inspirata de Jamie, pui cu plante aromatice, dar am vrut sa mai variez, ce-i drept, putin, pentru ca reteta lui este prea perfecta pentru a suporta prea multe modificari. Am uns puiul cu unt din cand in cand si am facut un sos de smantana.  In locul cartofilor cu rozmarin pe care ii pregateam in mod curent, am pregatit la cuptor cartofi trasi in untura de gasca, cu cimbru verde si usturoi copt. Pentru un green touch am optat pentru sparanghel cu unt si lamaie.
A fost delicios…  Copiii au aprobat imediat reteta si au intrebat „Ai pus-o pe Delicioasa?”. Asa ca….

 pui cu cartofi copti (1 of 1)

1 pui mare, cu pielea cat mai intacta
2 linguri de unt
5-6 linguri de ulei de masline
ierburi aromatice (eu am folosit patrunjel si cimbru verde, insa poate sa fie rozmarin, tarhon, etc), fin taiate
1 frunza de dafin
1 lamaie taiata in jumatate
5-6 catei ustoroi necuratati de coaja
Fleur de sel, piper proaspat macinat
o tava pentru cuptor (cat mai apropiata de dimensiunile puiului)

Se incinge cuptorul la 220 grade C. Se spala puiul si se scurge/sterge pe hartie absorbanta. Se desprinde pielea de pe pieptul puiului, suficient cat sa poata fi introduse inauntru ierburile aromatice fin taiate. Se sareaza la interior. Se adauga cateii de usturoi necuratati, jumatatile de lamaie. Se leaga picioarele cu staniol sau sfoara de bucatarie. Se unge puiul cu ulei de masline, se presara cu fleur de sel si cu piper proaspat macinat. Se pune tava la incins in cuptor, cu uleiul de masline. Se pune puiul cu pieptul in jos, timp de 10 minute, apoi se intoarce si se lasa aprox 1 ora (daca e un pui mare, dolofan, cum a fost al nostru; daca e mai mic, 45 minute ar putea fi suficient). Din cand in cand se unge pieptul cu unt (se pastreaza untul la temperatura camerei, intr-un castron si se pensuleaza peste pui). Cand este gata, se scoate tava din cuptor, se transfera puiul intr-un platou si se acopera cu staniol. Se tine aprox 10 -15 minute. In acest timp se pregateste sosul.

Atentie!
  1. Temperaturile pot varia, vezi pagina cu transformarile temperaturilor, insa in principiu, 220 grade este foc mare :). Pentru a va asigura ca puiul este facut, inserati in diverse parti (piept, pulpa) o scobitoare si daca iese sos transparent e gata, daca iese sos rosiatic, nu e inca gata.
  2. Deschideti cuptorul foarte putin timp, pentru a pastra temperatura.

Sos de smantana

Tava in care s-a pregatit puiul, cu resturile/scrapings cu tot (cu cat sunt mai multe, cu atat sosul e mai gustos)
1 cana supa pui (de casa sau 1 cub)
3 linguri smantana

Se indeparteaza excesul de ulei, daca exista. Se pune tava pe aragaz, se adauga supa de pui, se amesteca bine cu o lingura de lemn, pana cand se dizolva toate „scrapings”. Se lasa sosul la foc ridicat, pana cand scade, devenind mai consistent. Se adauga smantana, se amesteca bine. Se stinge focul. Se strecoara. Gata!