Spanacul cu unt si lamaie este garnitura mea preferata. Este delicios cu gratar (peste sau carne). Preparat cu unt si lamaie este fresh si ultra rapid, astfel incat putem beneficia inca de toate avantajele spanacului. Si ce avantaje!!!
– sursa excelenta de vitamina K, vitamina A, magneziu, acid Folic, fier, vitamina C, vitamina B2, calciu, potasiu, vitamina B 6.
– contine  fibre, cupru, proteine, fosfor, zinc, vitamina E, omega 3, niacina si seleniu.
– contine 13 flavonoizi diferiti: antioxidanti si agenti de protectie impotriva cancerului
– contine camferol: ajuta organismul in prevenirea cancerului ovarian. Un studiu efectuat de Nurses Health Study intre 1984 si 2002 arata ca s-a observat o reducere de 40% a riscului de cancer ovarian la femeile cu o dieta bogata in camferol. Alte produse bogate in camferol: ceai, ceapa, praz, brocoli, kale, afine.
– acid folic: necesar pentru a lupta impotriva homocisteinei (un nivel prea ridicat de homocisteina poate duce la infarct)
– magneziu: mineral care ajuta la micsorarea presiunii arteriale, protejand inima
– vitamina K: vitala pentru sanatatea oaselor
– vitamina A si C: antioxidanti ce reduc continutul de radicali liberi din organism; ajuta in lupta impotriva colesterolului.
– contine o substanta din categoria carotenoide care protejeaza organismul de cancerul la prostata

In concluzie, spanacul este foarte sanatos, iar reteta de mai jos  este foarte simpla si delicioasa. Tineti cont de faptul ca spanacul „intra la apa”… Eu folosesc, cu aproximatie, urmatoarele cantitati pentru o portie de spanac:

2 maini spanac

1 lingura ulei de masline

2 lingurite de unt (de max 1 cm)

1 – 2 linguri suc de lamaie, proaspat

fleur de sel si piper proaspat macinat

Se incinge uleiul de masline, apoi se adauga spanacul si se amesteca. Dupa aprox 1 – 2 minute spanacul se inmoaie si  se adauga untul, amestecand  (inca 1-2 minute). Se ia de pe foc. Se adauga  sucul de lamaie. Se asezoneaza cu sare si piper proaspat macinat. Se serveste imediat.

 

Sugestii

  • spanacul se serveste ca garnitura, intr-un castronel separat, pentru a pastra sosul de unt.
  • daca ramane sos de unt, poate fi folosit ca sos pentru peste la gratar. Este acrisor, delicios.