Mare surpriza am avut azi! Am gasit la Real ciuperci delicioase: hribi uscati (faimoasele ciuperci Porcini), galbiori (gustoasele chanterelle), trambita piticului si ciuperci albe, champignon. Sunt nerabdatoare sa pregatesc cel mai bun Risotto cu ciuperci. Reteta este putin mai laborioasa, trebuie amestecat continuu, insa merita…Oricum, pregatirea efectiva, pe foc, dureaza maxim 30 minute. Succes garantat. Pofta buna!

650 g orez pentru risotto Arborio/Carnaroli

2 litri supa pui (proaspata sau din cubulete)

4 catei usturoi, taiat marunt

250 ml vin alb, sec, la temperatura camerei

2 linguri unt nesarat

50 g ciuperci porcini/hribi, uscate

200 g ciuperci proaspete amestecate (galbiori, trambita piticului, eventual shiitake) sau 100 – 150 g ciuperci uscate

250 g ciuperci champignon, bine spalate si taiate felii (fara cozi)

10 g patrunjel, taiat marunt

2 lingurite cimbru proaspat, taiat marunt, sau 1 lingurita cimbru uscat

sare mare si piper proaspat macinat

60 ml ulei de masline

  1. Supa se da in clocot. Se introduc hribii uscati (porcini). Se lasa 30-40 minute.
  2. Daca se folosesc galbiori si trambita piticului proaspete, se spala bine si se taie bucati. Daca se folosesc ciuperci uscate, atunci acestea se vor introduce in apa fierbinte, timp de min 30 minute – max 2 ore.
  3. Se strecoara hribii, presand usor. Se pastreaza supa. Se taie felii de aprox 1 cm grosime. Se strecoara celelalte ciuperci, presand usor.
  4. Supa se da in clocot, pastrandu-se fierbinte.
  5. Intr-un vas de fonta (cu fund gros) sau un wok se incinge uleiul de masline, la foc mediu. Se adauga usturoiul si se caleste, aprox 2 minute, fara a se arde.
  6. Se adauga toate ciupercile proaspete si se calesc pana se inmoaie usor, aprox 5 -7 minute.
  7. Se adauga ciupercile uscate, patrunjelul, cimbrul si 125 ml supa fierbinte. Se tine la foc iute pana scade sosul, aprox 5 minute. Se scot ciupercile cu o paleta-sita si se pun la pastrare, intr-un castron.
  8. Fara a spala vasul in care au fost preparate ciupercile, se adauga orezul, la foc mediu spre mare, pana cand boabele de orez devin transparente, cu un punct alb in mijloc, aprox 3 minute. Se adauga vinul alb si se amesteca in continuu, pana se absoarbe.
  9. Se toarna supa fierbinte, cate un polonic, pe rand, amestecand continuu pana este absorbit fiecare in parte. Orezul trebuie sa fie in permanenta umed, sa nu se usuce la suprafata. Se pastreaza un  polonic pentru pasul final.
  10. Dupa aproximativ 18-20 minute, se adauga ciupercile si se amesteca pana se incalzesc, aprox 3-4 minute.
  11. Se ia risotto de pe foc, se adauga untul si ultimul polonic de supa. Se asezoneaza cu sare mare si piper proaspat macinat. Se serveste imediat.

Nota!

Orezul pentru risotto este mai special, mai lipicios,  dar boabele raman „al dente”, nu se storcesc.  In retele originale se utilizeaza orez tip Arborio sau Carnaroli. Orezul pentru risotto nu se spala inaintea utilizarii.

Sugestii

  • in Italia, risotto este servit de obicei ca fel principal, insa poate fi servit si ca garnitura pentru carne.
  • aprox 6 portii

Tipuri de ciuperci

galbiori / chanterelle

champignon hribi / porcini