Organizatia Mondiala a Sanatatii ne recomanda sa diversificam alimentatia unui bebelus incepind cu varsta de 6 luni. Dupa atatea luni de dieta „numai lapte”, suntem nerabdatoare sa diversificam meniul micutului sau micutei noastre, insa acum rabdarea este vitala.

Este important modul in care includem alimentele in alimentatie, de aceea trebuie respectate urmatoarele reguli:

  • nu introduceti 2 alimente in acelasi timp
  • serviti alimentul respectiv timp de minim 4 zile

Respectind aceste reguli ne asiguram ca bebelusul nu are reactii alergice la alimentul proaspat introdus. O astfel de alergie se poate manifesta dupa 1/2 ora sau dupa 3-4 zile. Daca alimentul a fost acceptat fara incidente, atunci va putea fii combinat in viitor cu alte fructe sau legume acceptate.  Daca apar semne de alergie, imediat consultati un doctor.

Pentru a pregati mancarea unui bebelus este nevoie de:

  • un steamer (pentru gatit la aburi)

  • un blender / mixer pentru piure

  • o razatoare de sticla

  • o sita, tavi de cuburi de gheata, cutii si borcanele pentru congelare sau pastrare la frigider (cu inchidere etansa)

Ideal, mancarea pentru bebelusi trebuie pregatita in portii mici, pentru o singura servire. Daca doriti sa pregatiti mai multe portii, atunci acestea pot fii congelate in vase etans inchise, portionate pentru o singura utilizare, fara a intra in contact cu tacamuri utilizate in prealabil (fara contact cu saliva, resturi de mancare). Congelarea se poate face si in cutii pentru cuburi de gheata. Mancarea dezghetata nu trebuie ingheata din nou.

Mancarea bebelusilor se serveste la temperatura camerei. In aceste sens, poate fi incalzita usor direct pe foc sau la bain marin (vasul cu mancare se pune intr-un alt vas cu apa, pe foc). Atentie la aparatele cu microunde! In general, mancarea incalzita la microunde este incalzita inegal, fiind foarte fierbinte la interior si rece la exterior. Daca utilizati aceasta metoda, amestecati foarte bine mancarea, pana ajunge la temperatura camerei, fara cocoloase fierbinti.

In articolul Mancare bebelusi/copii mici – Etapa 1 – Primele piureuri puteti gasi retete foarte simple pe care sa le introduceti in alimentatia bebelusului.

Cu drag,

Delicioasa