Peste proaspat nu inseamna numai peste care nu este congelat. Pestele este un aliment foarte hranitor, dar daca nu este proaspat, poate genera toxinfectii alimentare foarte periculoase.
Pestele trebuie sa fie pastrat in gheata, pentru a preveni aparitia bacteriilor si degradarea acestuia.
Inca un detaliu important ar fi ca pretul nu indica intotdeauna calitatea… Anumiti comercianti pun preturi mai mari pestelui vechi, in ideea ca exista si clienti care aleg dupa pret… Prin urmare, asigurati-va ca pestele este proaspat urmarind criteriile de mai jos:
Culoare: trebuie sa fie clara, evidenta, bine definita. Daca pestele are un aspect „cetos” sau arata de parca ar fi deja gatit, atunci nu cumparati.
Miros: cu cat pestele este mai proaspat, cu atat miroase mai putin. Nu cumparati peste care miroase urat, chiar daca vi se spune ca miroase a „apa de mare” si „se duce mirosul dupa ce spalati pestele”.
Pielea: pestele proaspat are pielea lucioasa si usor umeda, dar, odata cu trecerea timpului, acest strat umed devine lipicios si alunecos. Daca este lipicios, nu mai este proaspat. Solzii trebuie sa fie intacti, sa nu lipseasca, sa nu se desprinda.
Atingere: carne pestelui trebuie sa fie ferma si rigida. Daca impingeti cu degetul in carnea pestelui, aceasta trebuie sa revina la forma initiala, nu sa ramana  gaura.
Urechile: culoarea acestora trebuie sa fie intensa. Cand pestele este proaspat, urechile interne trebuie sa se deschida ca niste evantaie. Daca nu se deschid astfel, nu cumparati pestele.
Ochii: pupila trebuie sa fie colorata, bine definita. O pupila acoperita cu un strat albicios, ca la cataracta, indica un peste care nu este proaspat.
Pestele proaspat trebuie utilizat  cat de repede posibil. Daca este nevoie, poate fi pastrat in frigider pana a doua zi: se spala in apa rece, se usuca pe hartie de bucatarie, se acopera cu folie alimentara si se pune la frigider.