Bine v-am gasit in an nou! Sa avem impreuna un 2013 infloritor, plin de lumina si sanatate, sa fim cat mai mult timp alaturi de cei dragi si sa ni se indeplineasca cele mai  mari dorinte!
Iata ca m-am intors, in sfarsit, pe blog, cu forte proaspete si cateva kilograme in minus :) Cum? Nu stiu. De mancat, mananc. De deserturi nu ma feresc.  Nu tin dieta. E adevarat ca mananc numai cand simt nevoia, numai ce vreau cu adevarat si simt ca imi cere organismul, e adevarat ca mananc incet si in momentul in care simt ca a aparut senzatia de satietate ma opresc. E adevarat ca nu sufar de ambitia de a termina tot din farfurie… E adevarat ca  incerc sa mananc cat mai devreme.  Dar la fel de adevarat este ca trebuie sa te mai si opresti din slabit. Nu am mai avut 55 de kg din liceu, de prin clasa a 9-a. Cum ma simt ok si am energie, cel putin inca, am hotarat sa las natura sa isi faca treaba cum stie ea mai bine si sa pun in aplicare una din rezolutiile de an nou: sa mananc sanatos.  Foarte sanatos. Cat mai sanatos. Mai bine spus, fara interdictii, dar cat pot de sanatos.

Zilele trecute  am pregatit pentru mic dejun un porridge de mei, sa-i spunem budinca de mei. Nu sunt mare fan cereale, cum poate stiti, dar am zis sa incerc. De ce mei? Ei bine, bobitele acestea mici, foarte rotunde si dragalase,  nu sunt doar mancare pentru porumbei si papagali, cum credeam eu cand aveam vreo 15 ani :) Meiul este un superaliment in toata regula:
♥ bogat in proteine
♥ sursa de vitamina B, cupru si mangan
♥ bogat in aminoacizi
♥ contine lecitina, fier, magneziu, fosfor, calciu, zinc si potasiu
♥ sursa de vitamina A, E, niacin si acid folic
♥ bogat in fibre
♥ nu contine gluten, fiind recomandat oamenilor cu intoleranta la gluten
 ♥ aliment alcalin, foarte usor de digerat.
Meiul a inceput sa fie cultivat acum 4500 de ani in China, cu mult timp inaintea orezului, fiind considerat cultura divina. Populatia hunza, care traieste la poalele muntilor Himalaya, vestita pentru longevitate, consuma frecvent mei si hrisca. 
Va recomand aceasta bundinca de mei pentru micul dejun. Este super sanatoasa, foarte usor de pregatit si foarte versatila. Minunata servita cu fructe proaspete sau uscate, cu sirop de artar sau miere aromata. Pe langa mei, budinca noastra contine si fructe goji, fructele longevitatii, super bogate in antioxidanti, si nuci si migdale inmuiate peste noapte in apa pentru a  elimina inhibitorii de enzime si a ne bucura de toate beneficiile acestor minuni ale naturii. Apropo, ati gustat vreodata migdale inmuiate in apa? Sunt absolut minunate! Atat de bune, incat au toate sansele sa fie devorate inainte de a fi taiate si introduse in budinca :) Un mic dejun de iarna delicios si sanatos, cum ne place noua  :)  In versiunea fara fructe rosii si nuci sau migdale, a gustat din budinca si Lady S :) La multi ani sanatosi si deliciosi!
 

Budinca de mei cu scortisoara si fructe rosii

Ingrediente

  • 120 g mei
  • 1 boaba cardamon verde
  • 1 baton scortisoara
  • 1 lgt ienibahar macinat
  • 1 lgt esenta vanilie
  • 400 ml apa
  • 250-300 ml lapte de vaca sau lapte de migdale (pentru o versiune vegana)
  • 4-5 lg nuci (lasate la inmuiat peste noapte, apoi maruntite)
  • 4-5 lg migdale (lasate la inmuiat peste noapte, in apa rece, apoi taiate marunt)
  • sirop de artar, miere sau sirop de agave (dupa gust)
  • fructe rosii, dupa gust (proaspete sau congelate)
  • fructe goji
  • catina

Mod de preparare

1. Punem semintele de mei la inmuiat peste noapte, in apa rece. Dimineata le punem la fiert in 400 ml apa, adaugam mirodeniile si lasam sa fiarba aproximativ 10-15 minute, pana apa este absorbita. Adaugam laptele, nucile si migdalele inmuiate, spalate in apa rece, apoi maruntite, fructele de goji, fructe rosii si indulcim budinca dupa gust. Putem sa o mai lasam pe foc 5 minute. Eu am preferat siropul de artar, datorita gustului mai caramelizat.
 
A doua rezolutie ar fi sa scriu mai des pe blog. Ar fi cazul, nu? :) Voi ce va doriti de an nou? 
 
 

SaveSave

SaveSave