38 saptamani si 2 zile… AMR 12 zile, dar pentru prima data simt ca venirea pe lume a puiutului nostru este iminenta. Simt ca vine… Simt ca nu mai vrea sa astepte. Tare mult mi-as dori sa astepte trecerea gerului, sa se domoleasca frigul, dar ceva imi spune ca puiutul de om, varsator incapatanat, nu va tine cont de vremea de afara. Geanta pentru spital e gata de multisor si ma asteapta cuminte. Desi am mai trecut prin clipele acestea de 2 ori, parca acum am cele mai mari emotii… Pana acum cateva zile ma simteam atat de pregatita… Intru in camera bebelusului, ma uit la patut, la lucrusoare, la listele cu ce urmeaza a fi facut cat sunt eu in spital si ma cuprinde un sentiment de neliniste. Sa dau vina pe gerul de afara? Sa fie prea mult alb? Sa fie prea mult repaus? Hormonii?  Eu?
Maine ma duc la control, din nou.  Atat eu, cat si doamna doctor dorim sa ducem sarcina cat mai aproape de 10 februarie… Realizez ca in conditiile date, faptul ca puiutul a ajuns la 38 de saptamani este deja minunat, dar…  Poate si gandul ca ceilalti puiuti ai mei erau deja nascuti si bine sanatosi acasa la 38 de saptamani imi creaza o stare de neliniste.
In fine, revenim in bucatarie… Asa mai uit putin… Treaba cu gatitul prin „telecomanda” nu functioneaza, pentru ca, daca nu sunt efectiv cu ochii pe „productie” nu ma simt confortabil si nu pot aprecia reteta la adevarata ei valoare. Trebuie sa o „muncesc”/vad/simt/ating/miros/gust eu pentru a o aprecia. Asta nu a impiedicat-o pe mama sa pregateasca un risotto de sfecla minunat, dupa reteta mea. O incantare!
Daca tot primesc in fiecare saptamana dovleac bun si proaspat de la cosul bio, m-am gandit sa va indulcesc putin cu o portie de dovleac confiat. L-am mai pregatit adeseori, pentru ca am ramas fascinata de acest desert in urma ultimei vizite la Istanbul, dar acum am vrut sa il aromez putin cu anason stelat si scortisoara. Siropul rezultat a fost minunat. Reteta este foarte simpla si usor de realizat. Noua ne place sa savuram dovleacul confiat cu mascarpone sau, si mai bine, caimac turcesc. Delicios!
P.S. Tineti-mi pumnii maine ♥ Doamne ajuta!

 

Dovleac confiat cu aroma de scortisoara si anason

Portii 8-10
Timp pregatire 20 minutes
Timp gatire 1 hour, 15 minutes
Total time 1 hour, 35 minutes
Meal type Dessert
Region Turkish

Ingrediente

  • 1 kg dovleac
  • 400 g zahar
  • 1 lingura unt
  • 200 ml apa
  • 1 baton de scortisoara
  • 2 stelute de anason

Optional

  • Caimac turcesc sau mascarpone

Mod de preparare

1. Curatam dovleacul de coaja si seminte. Il taiem bucati mari, de aprox 5 cm x 2 cm.
2. Punem la fiert, la foc iute, dovleacul, apa si untul. Cand da in clocot, reducem focul si lasam la fiert mocnit aprox 30 minute. Dovleacul trebuie sa fie moale, dar nu "dezintegrat".
3. Adaugam zaharul, anasonul stelat si scortisoara, punem capacul si lasam la foc mic aprox 45 minute, pana obtinem un dovleac frumos confiat si un sirop aromat.

 

Pofta buna!